2014. június 1., vasárnap

Vasárnapi filmajánló:...és még egymillió lépés

Nem is olyan régen írtunk a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozatról. Ma ennek folytatása kerül sorra, Rockenbauer Pál és csapata a korábban bemutatott sorozat után hét évvel, 1987 augusztusában újabb útra indult, ezúttal a Dél-Dunántúl tájaira.

Grábóc - ortodox kolostor
A Velemtől Szekszárdig tartó egymillió lépés során feltárulnak az Őrség, Göcsej, Dráva-mente, Belső-Somogy, Zselic, Mecsek és Tolna szépséges tájai, s bemutatkoznak az itt élő emberek, bepillantást engedve mindennapi életükbe, nyelvhasználatukba, tradícióikba. A sorozat talán az utolsó pillanatban örökítette meg a pusztulóban lévő, több száz éves hagyományos vidéki életformát, a falusi kézművesség és népművészet még élő mestereit, de a tradíciókat folytatni kívánó fiatalabb nemzedékkel, valamint a városiasodás és a közművelődés fejlődésének szép példáival is találkozhatunk a filmkockákon. (Mondhat bárki bármit, a mai hagyományőrzés nem ugyanaz, mint a majd harminc évvel korábban meglévő.) Az előző szériához képest - nyilván a túra útvonalának sajátossági okán - nem annyira a természet (fák-erdők, növényzet, geológiai érdekességek) élvez prioritást, most több szerep jut egy-egy városnak, annak történetének bemutatásával (olykor helyi lokálpatrióták lelkes segítségével) és városképének megmutatásával, legtöbb esetben a város egy magas épületéről felvett képek segítségével.

Az ...és még egymillió lépés sorozatot 18 rész alkotja, amik egyenként kb. 45 percesek. A sorozat alkotói között ismét találkozhatunk a Másfélmillió lépés Magyarországon stábjával (a teljesség igénye nélkül kiemelve): Dercsényi Balázs (műemlék), Juhász Árpád (geológia), Paládi-Kovács Attila (néprajz), valamint Sinkó László narrátorként vett részt a sorozat elkészítésében.

Rockenbauer Pál sírja
A két sorozat nagyszabású, elfogulatlan és rendkívül gazdag körképet ad a késői Kádár-kor vidéki Magyarországáról, s mint ilyen, felbecsülhetetlen értékű kordokumentum. Bemutatója 1988-ban volt, amikor nekem még az volt a legnagyobb gondom az iskola mellett, hogy jó kisdobos legyek. A Velem–Kaposvár szakasz 1989-től a "Kék út" részévé vált, "Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra" néven (mára Szekszárdig tart ez a szakasz, 560 km hosszúságban). A rendezőre 1987-es halála után egy másik módon is megemlékezhetünk a túra útvonalán: kérésének megfelelően a zengővárkonyi szelídgesztenyésben helyezték végső nyugalomra.

A sorozat 2007-ben, öt DVD-nyi terjeledemben jelent meg, a részek neve és sorrendje elérhető az ...és még egymillió lépés Wikipédia oldalán (ami nekem is sok segítséget jelentett a mai bejegyzés elkészítésében). Zárásként pedig következzen a zengővárkonyi szelídgesztenyést is tartalmazó rész, ahol a zene és a szöveg - számomra - búcsúzást jelentett a rendezőtől:Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin