2014. június 12., csütörtök

Atlasz a világ környezeti konfliktusairól

Azt hiszem ahogy két ember keveredik egymás mellé, akkor az már magában hordozza a viszály lehetőségét. Mondjuk - sajnos - a mai világban sok ember már önmagával is képes összeveszni, szóval az indító mondatot ezért fenntartással kell kezelni. De a konfliktus világszinten adott, lehet, hogy az emberi civilizáció nem is ment volna viszály nélkül előre? Na de ne filozofáljunk, erre a felvetésre nem kívánok most válaszolni, azonban egy oldal segítségével betekintést nyerhetünk egy, a blog témájába is belevágó globális problémába.


A Földön akadnak olyan helyek (nem egy és nem kettő), ahol környezeti konfliktusok adnak témát a helyi civil szervezeteknek, érdekcsoportoknak. Ezeket a helyeket gyűjti össze az Ejolt (Environmental Justice Organisations, Liabilities and Trade), ami még március elején hozta nyilvánosságra a jelen bekezdésben említett konfliktusok térképes adatbázisát. Úgy gondolom jó indokkal jöttek létre, hiszen a globális erőforrások felhasználása és a népesség növekedésén túl az egész globális termelési lánc: a kitermelés, a feldolgozás, illetve a kitermelt javak rendelkezésre állása, valamint a szennyezés megoszlása ​​egyenetlen a populációk között. Míg a környezeti hatások a kitermelés helyén jelentkeznek, addig a termelés végtermékét a gyártók legtöbbször nem ezen a helyen bocsátják piacra. Sajnos szintén előfordul, hogy a környezeti konfliktusok helyszínén élők tehetetlenek, nem hallathatják megfelelően a hangjukat, míg az Ejolt kifejezetten ezekre a területekre irányíthatja a nagyvilág figyelmét. Az viszont nem is lehet kérdés, hogy ezek a konfliktusok egyre hangsúlyosabbá válnak a szűkülő mennyiségű erőforrásokkal.

De nézzünk is szét a nagyvilágban, amiben a http://ejatlas.org/ oldal nyújt segítséget: a problémás gócpontokat különböző színű pontok jelölik, attól függően, hogy milyen típusú problémáról van szó (ami lehet nukleáris, hulladék- vagy vízgazdálkodási, biodiverzitás és még hat eset). Itt elég sok kapcsoló segítségével szűrhetünk a kölönböző helyek között. Mintegy 100 lehetőség közül választhatunk a keresés során, egy kattintással például globális képet kaphatunk a Föld témába vágó konfliktusairól - attól függően, hogy kit mi érdekel. Például 2013 legfelelőtlenebb vállalata, a Shell jelenleg 22 ilyen konfliktusban érdekelt, míg a Paksra tervezett új blokk építőjének, a Roszatomnak 4 helyen (Törökországban, Finnországban, valamint Indiában két helyen) van konfliktusa a helyiekkel. India már csak azért is "különleges" hely, mert jelenleg 144 olyan esetről tudunk, ahol a gazdasági társaságok kiváltották a civilek/őslakosok ellenérzését.


Az adatbázis alapján könnyen megtudhatjuk, hogy Magyarországon jelenleg öt ilyen konfliktus ad(hat) témát a mindennapokban: ezek a pécsi hőerőmű biomassza-tüzelésű blokkja (amelyet tavaly novemberben adtak át), illetve a szintén pécsi uránbánya-projekt; a paksi atomerőmű bővítése; a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa nyomán indult kártérítési eljárás és a kajászói gazdák sikertelen földpályázata

A három év alatt 100 kutató közreműködésével bővített adatbázis magyar vonatkozású információit Dr. Málovics György, a Szegedi Tudományegyetem docense és hallgatói gyűjtötték és rendszerezték, de az ő közreműködésük másfél éve lezárult. Az ő segítségüknek is köszönhető, hogy a térképen Magyarországról is látható információ, bár hozzánk képest Olaszország a maga egy bejelentett konfliktusával meglepően nyugodt helynek látszik, nem beszélve Csehországról, ahonnan egy esemény sem lett rögzítve. Viszont a Föld másik felén, Brazíliában elképzelhető, hogy genetikailag módosított eukaliptusz kereskedelmére ad engedélyt a kormány, környezetvédők és a génmódosítás miatt aggódók tiltakozását kiváltva.

(Hasznos információ lehet az Átlátszó oldaláról: "Dr. Málovics György, az Akut egyesület tagja, úgy tudja, jelenleg nincs magyar résztvevője a programnak. Ha valaki szeretne hozzájárulni a friss magyar adatok feltöltéséhez, az Ejolt weboldalán is érdeklődhet, de Málovics is szívesen segít a kapcsolatfelvételben.")

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin