2014. május 11., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: A parlagi sas védelmében

Mai filmajánlónk kellően sötét képet fest ahhoz, hogy bárkit kirángasson a rózsaszín álomvilágból a valóság olykor szürke mindennapjaiba, benne megmérgezett sasokkal és jó szándékú emberekkel. A film elkészülte egy jelenleg is zajló projekt indításához, a Helicon Life+ programhoz kapcsolódik, amiről már mi is szót ejtettünk korábban, amikor a madarak jeladós nyomon követéséről írtunk, de ha megnézed a mai ajánlót, akkor érdemes időt szánnod a sorozat további részeire is, amikről a bejegyzés végén kaphatsz további tájékoztatót.

Parlagi sas
De mit is kell tudnunk a parlagi sasról és miért kell őket külön projektben védenünk? A szóban forgó madárfaj latin neve a Aquila heliaca, a Természetvédelmi Szövetség Vörös Listája szerint sebezhető és emellett Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke egy millió forint. A Kárpát-medencében főleg Magyarország és Szlovákia területén fordul elő, főleg hegyek, hegylábak közelében találkozhatunk példányaival. A 2014. évi, XI. Országos Sasszinkron keretében 220 parlagi sast regisztráltak a megfigyelők hazánk területén, ami az Európában élő összesen kb. 300 pár jelentős részét jelenti.

A parlagi sas nemének többi fajához hasonlóan sötétbarna alapszínű, bár tollazata a fején világosbarna, a vállrészen pedig két fehér folt található – ezek megkönnyítik az azonosítását. A farok töve némileg halványabb. Erős, hosszú karmú lábai és kampós csőre sárga, csőrének hegyéhez lévő közelebbi vége pedig szürkés színezetű. Testhossza 72-83 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 190-210 centiméteres is lehet. A két nem egyforma, azonban a tojók némileg robusztusabbak, nagyobb a testtömegük. A hímek kb. 2,5-4 kilogrammot, míg párjaik 2,8-4,5 kilogrammot nyomnak.

Parlagi sas fiókák
Ragadozó madár, elsősorban különféle rágcsálókkal (elsősorban ürgék, hörcsögök, de gradáció (túlszaporodás) esetén mezei pockok is), illetve olykor hüllőkkel és kisebb madarakkal táplálkozik, illetve ha alkalom adódik rá dögöt is fogyaszt. (Újabban elsősorban az ürgeállomány megcsappanása miatt a magyarországi állomány esetében étrendjében nagyobb szerepet kapnak a különféle madarak.) 

A parlagi sas a fészkelési idényben territoriális állat, egy fészket pedig több éven át is használhat, bővíthet, míg a gallyakból összerótt költőhely súlya már a több mázsát is elérheti. A fészkek fák csúcsán épülnek, építésüknek-tatarozásuknak a parlagi sas már az év első hónapjaiban nekiláthat. A költésre áprilisban kerül sor, amikor is szinte mindig két tojás kerül a fészekbe. A 43 napos költést követően a mindkét szülő által táplált fiókák 55-60 napon át maradnak a fészekben, de még kirepülés után is sokáig szüleik segítségére vannak utalva. Általában csak a legkorábban kikelt, legerősebb utód éri meg a kirepülést. A fiatal sas körülbelül három éves korára válik ivaréretté; ideális esetben a parlagi sas akár 50 évig is elélhet.

Mentett parlagi sas szabadon engedése a Hortobágyi Nemzeti Park területén
(A sas hátán jól kivehető a felhelyezett műholdas jeladó.)
A fentebb említett Sasszinkron keretében hazánkban lényegesen több réti sast figyeltek meg (563 példányt), mint parlagi sast, ahogy utóbbiak alacsony példányszáma, és ebből eredeztethető védettségük is indokolja a külön figyelmet. A védelem már azért is külön indokolt, mert 2005-ben kettő, 2006-ban 12, 2007-ben 8, 2008-ban pedig már 17 megmérgezett parlagi sast találtak Magyarországon, de a nem regisztrált mérgezett egyedekkel ez a szám még nagyobb lehetne, ahogy olykor a lelövésükkel is csökken a populáció egyedszáma.

A jelenleg futó, HELICON - A parlagi sas védelme Magyarországon projekt keretében 30 fiatal parlagi sasra helyeznek a szakemberek műholdas nyomkövetőt, így pontosan fel tudják térképezni a fiatal madarak megtelepedési területeit, valamint probléma (pl. egy mérgezés) esetén azonnal be tudnak avatkozni. Az új típusú nyomkövetők már óránként tudnak GPS pontosságú adatokat szolgáltatni és a napelemeknek köszönhetően sok éven keresztül is működhetnek, így a korábbi jelölésekhez képest nagyságrenddel több és pontosabb adatot kaphatunk a fiatal madarak mozgásáról (te is megnézheted melyik hol jár, a http://www.satellitetracking.eu/inds/showtable oldalon). A projekt további céljairól is olvashatsz A sasbarát Magyarországért program vonatkozó oldalán, ahogy a parlagi sasokat fenyegető veszélyekről is találhatsz információkat.

A program egyik célja, hogy a szakmai akciókat megismertessék a nagyközönséggel, valamint a legfontosabb érdekcsoportokkal (természetvédőkkel, vadgazdálkodókkal, mezőgazdálkodókkal, rendőrökkel). Így a Magyar Madártani Egyesület és a Természetfilm.hu Egyesület közös kezdeményezésére a Youtube-on, a kameravalamadarakert csatornán folyamatosan nyomon követhetjük a projekt aktuális állapotát. Ennek indító filmje mai "szereplőnk", A parlagi sas védelmében, amiben a szerzők igyekeztek bemutatni a parlagi sas állományvédelmének jelenlegi állapotát és feladatait, valamint Gizit és Bendegúzt:Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A első két kép innen, míg a harmadik innen származik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin