2014. május 25., vasárnap

Vasárnapi filmajánló helyett ma közvetítünk

Sajnos az utóbbi időben úgy alakult az életem, hogy nem igazán tudok annyi időt szánni a blogra, mint amennyit szeretnék (bár szerencsére ez a nézettségi számokon nem látszik meg, amit ezennel is köszönök minden kedves olvasónknak, akár először, akár sokadszor jár az oldalon :)). A vasárnapi filmajánlónkat már egy ideje publikálom, egész jó kis sorozatnak tartom - ezennel is bocsánat, ha valaki nem ért velem egyet :) -, szóval sajnálnám kihagyni a mai, május 25-i vasárnapot, továbbá egy kicsit kitágítva a filmajánló határait, de mégis Magyarországon maradva elkalandozok másfelé, remélem tudok újat mutatni mindenkinek: élő közvetítések a blogon (de ezennel nem a világűrből és ha elsőre nem töltődne be az oldalunk, akkor frissíts, a videó stream itt vannak :)).

Először a kerecsensólyom kerül a kamera elé, idézem a csatorna ajánlóját: "A MAVIR a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve már évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira, amelyekbe azóta rendszeresen visszatérnek a világszerte veszélyeztetett kerecsensólyom költőpárok, hogy életet adjanak fiókáiknak. Az első internetes, élő közvetítés 2011-ben zajlott le, tavaly pedig már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a „valóságshow”-t, amelynek közel 3000 rajongója van a Facebookon." 

Kerecsensólyom fiókák a kamera előtt
Az idei fészekben két fióka látható, a keresztségben Csanád és Csillag neveket kapták, gyűrűzésük május 19-én történt (erről képgaléria látható itt).Ezután következzen egy másik kamera, de már lentről a földről, pontosabban a nádasból. Tavaly képekkel közvetítettünk egy nagy kócsag kameráról a Facebook oldalunkon a Pro Vértes Alapítványnak köszönhetően, idén egy kanalasgém fészekbe nyerhetünk bepillantást.

A 2014. évi közvetítésről a következőt kell tudni, ajánló a csatorna oldaláról: "Május 9-én a közvetítés indulásakor a fészekben két egészen kicsi és két nagyobb, erősebb fióka volt. A kicsik időközben eltűntek, valószínűleg elpusztultak és a szülők kidobták azokat a fészekből. Május 11-én egy hatalmas jégvihar érte a telepet és teljesen letarolta a nádast, így váltak láthatóvá a kamerától távolabbi fészkek is, amelyekben már szinte teljesen kifejlett méretű tollas fiókák vannak. (A jégvihar a közeli gulipántelepet teljes mértékben elpusztította). Annak ellenére, hogy a kanalasgém rendszeresen 3-6 tojást rak a látható fészkek mindegyikében csak egy-két fióka van. Egyrészt az egy természetes folyamat, hogy nem minden tojásból kel ki a fióka, másrészt az is, hogy kikelt fiókáknak csak egy része jut el a kirepülésig."

Kanalasgémek a kamera előtt
"A kamera előtt lévő fészekben, mivel kisebbek még a fiókák, az egyik szülőmadár folyamatosan a fészeknél tartózkodik, illetve szükség esetén melegíti, takarja a kicsiket. A két szülő felváltva tartózkodik a fészeknél, váltásuk nagyon gyorsan megtörténik, ezért mindkettő egyszerre csak ritkán látható a fiókák mellett."A múlt héten, a Budapesti vadon ismertetésekor mi is szóba hoztuk, hogy a vörös vércse előszeretettel költ a pesti épületek magasabb helyein (a lényeg, hogy a tojások ne guruljanak le), ez látható is a jelen bekezdésben említett filmben. (A képen még egy másik kameraszögből történt a közvetítés, azóta jobb a belátás a fészekbe.)

Vörös vércse nézelődik egy balkonládából valahol Budán
A lentebb látható közvetítés is a fővárosból tudósít, egy budai panel sokadik emeletéről, egy balkonládából, ahol ráadásul "egy pockokban gazdag rét is van a közelben". (A közvetítés ismerős lehet a vörös vércséket követőknek: a T-Mobile Száva utcai tornyán is található egy fészek, ahonnan élőkép jön).Zárásul egy kevésbé vérszomjas madárra térünk ki, a dolmányos varjúra. A fészek az Erzsébet-hídnál található, de sajnos ezen a csatornán az utóbbi napokban "csak" ismétlés van. Aki szeretne belenézni, az itt megtekintheti:Őszintén remélem, hogy a mai ajánló is elnyerte mindenki tetszését, jó videózást kívánok :)

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A kamerák élő képe miatt - nem sorrendben haladva - a következő oldalakat illeti a köszönet: Filmdzsungel, Természetfilm.hu, Pro Vértes Alapítvány, MME

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin