2014. május 24., szombat

Május 24.: Az európai nemzeti parkok napja

Vallomással kezdem: rég jártam úgy nemzeti parkban, hogy kifejezetten a park vonzott volna oda, esetleg valamelyik eseménye. A túráim során persze jártam a területükön (szigorúan a túraösvényeken), de ez azért más. Holott tudom, hogy szükség van rájuk és rengeteg érdekességgel várják a látogatókat nemcsak hazánkban, hanem a Föld bármely részén. És hiszed vagy sem, az első európai nemzeti parkok mindössze bő száz évvel ezelőtt alakultak.

Átkelés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára (egyfajta génbanknak is tekinthető mindegyik ilyen terület); amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól (ez a nagyüzemi gazdálkodásra vonatkozik, hiszen - például - Aggteleken a hucul lovakat tenyésztik); és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

Konkrétan Európában az elsők 1909. május 24-én, Svédországban jöttek létre, amikor is kilenc területet helyeztek az átlagostól eltérő gazdálkodási/művelési besorolás, állami védelem alá. Mivel a példa követendőnek bizonyult, így szép lassan "elszaporodtak" ezek a különleges területek Európa szerte. De az emberi határok nem a természet határai (szerencsére), így a területek védelme már nemzetközi összefogást igényelt. Ezért is hozták létre 1973-ban az Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetségét, ami 1997-től az EUROPARC Szövetség nevet viseli és egyfajta ernyőként összefogja a kontinens nemzeti parkjait, megteremtve a tapasztalatok és ismeretek cseréjének lehetőségét, továbbá az élőhely-védelmi programok összehangolását. (Az óceán másik oldalán egy kicsit előbb léptek: az első valódi nemzeti park, amely létrehozatalának pillanatában a nemzeti park nevet is megkapta, az 1872-ben létrehozott Yellowstone Nemzeti Park.)

Vulkáni kúpok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén
Az EUROPARC Szövetség 1999-ben döntött úgy, hogy az első európai nemzeti parkok megalakulásának évfordulója (május 24.) legyen Az európai nemzeti parkok napja. Ezen a napon a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket és a területükön található különböző érdekességeket, védett értékeket, lehetőség szerint újabb embereknek bizonyítva a természetvédelem fontosságát.

Magyarországon jelenleg 10 nemzeti park található. Közülük az első, a Hortobágyi 1973-ban nyílt meg, majd időrendi sorrendben a következők alakultak meg hazánkban (zárójelben az alapítás éve látható): Kiskunsági (1975), Bükki (1977), Aggteleki (1985), Fertő-Hanság (1991), Duna-Dráva (1996), Körös-Maros (1997), Balaton-felvidéki (1997), Duna-Ipoly (1997), majd - egyelőre - utolsónak az Őrségi Nemzeti Park (2002). Ez a szám a környező országokat nézve is kiemelkedő: Ausztriában öt, Szlovákiában kilenc, Ukrajnában hat (itt sajnos nincs pontos információm, van ahol ötöt láttam), Romániában hat, Szerbiában öt, Horvátországban négy, Szlovéniában egy nemzeti park található.

Magyarország nemzeti parkjai
És közülük a legtöbb magyar 2014. május 24-én vár a Csillagséták nemzeti parkjainkban programsorozat eseményein. A programok letölthetők innen (némelyiken a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött), vagy ha valaki arra kíváncsi, milyen események várják május 24-én a nemzeti parkok látogatóit, akkor itt (a http://magyarnemzetiparkok.hu/ oldal keresési találata) kaphat bővebb infót. Például egy tó közepéről is csillagászkodhatsz, éjszaka járhatsz tanösvényen vezető kíséretében vagy megismerkedhetsz az éjszaka hangjaival. Fényes nappal is várnak programok: a Baradla-barlangban kórusfesztivál, Nőszirom-túra, sőt, Majson gyógynövénytúra vár (ugye tudod, hogy 2014 gyógynövénye Magyarországon az orvosi citromfű).Én sajnos dolgozom ezen a napon, szóval még túrázni sem tudok elmenni (na jó: el tudnék, de a lelkiismeretem...), így csak a "szokásos" szövegem marad: a természet akkor is rád vár, ha te a közelébe sem mész :) (A 2006-os nap jelmondata így hangzott: "A mi tájunk – tér a természetnek, lehetőség az embereknek" - szerintem az én előbbi mondatom jobb volt :)) Vagy újra megnézem a Magyarország nemzeti parkjairól készült sorozatot...

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen, innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin