2014. május 21., szerda

Május 22.: A biológiai sokféleség nemzetközi napja

Nem tudom ki hogy van vele, vagy éppen gondolkodik-e néha arról, hogy mennyire jó ennyire változatos élővilággal körülvéve élni életünket. Én valahogy erre a mai napig rá tudok csodálkozni, még ha a természet rendszerének teljes mélységét nem is látom át, de az feltűnt és itt a blogon igyekszem is hangot adni ezen véleményemnek, hogy ennek a biológiai sokféleségnek egy igazi ellensége van: az emberi faj. Hogy saját nemtörődömségünkből vagy a gőgből (miszerint mi vagyunk a tápláléklánc csúcsán) tesszük amit teszünk, nem tudom, de hatékonyan avatkozunk bele évmilliók alatt kialakult rendszerekbe kémiai anyagokkal, gépekkel és génmódosítással, megbontva a természet "természetes", a korábbitól olykor eltérő megújulását. Hogy ezt helyes-e, azt mindenki döntse el maga, de olykor meg kell állnunk és távolabbról megszemlélnünk, valóban jó irányba haladunk-e...

A változatosság mindenkinek fontos
Személy szerint valami ilyesmi miatt tartom hasznosnak a biológiai sokféleség nemzetközi napját. A biodiverzitás vagy biológiai sokféleség ugyanis (a Wikipédia szócikkét alapul véve) az élőlények minden öröklött változatosságát jelenti, az ökoszisztémák közti különbségektől az őket alkotó fajokon át az egyes fajokon belüli genetikai variációkészletig (genetikai sokféleség), éljenek ezek a fajok bárhol a Földön. Nemcsak bolygónk fajainak sokféleségét, hanem az élőlényegyüttesek és az ökológiai rendszerek változatosságát is értjük alatta.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja minden év május 22-én olyan világnap, amely a fent részletezett biodiverzitásra, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.A rendezvény alapját Edward O. Wilson amerikai rovarász és természetvédelmi szakember teremtette meg 1997-ben, amikor több tucat botanikus és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén megnyitotta az első Biodiverzitás Napot. Május 22-ét, az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. A választás azért esett május 22-ére, mert 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának (UNEP) Rio de Janeiróban rendezett Környezet és Fejlődés Konferenciáján (az Egyezmény magyarul, cikkelyekre bontva elérhető a Biológiai Sokféleség Egyezmény magyarországi honlapján vagy letölthető egyben tőlünk, innen (.pdf, 196 KB), sőt, annak nemzetközi honlapja a http://www.cbd.int/default.shtml címen folyamatosan elérhető.). Az Egyezmény azért különleges, mert - ahogy fent írtam - amellett, hogy az egész élővilágra vonatkozik, megpróbál utat mutatni a társadalom számára a természet megfelelő - tehát nem kizsákmányoló és pusztító - hasznosítására.

A biológiai sokféleség nem egyetlen faj kiváltsága
Korábban december 29-éhez, a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötődött e jeles nap, azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni. Magyarországon pár év késéssel, 2005-ben emlékeztek meg először a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén (ez az átfutási idő jellemző a különböző rendszerekre, így az államigazgatásra is, hazánkban és külföldön egyaránt: az 1992-ben aláírt Egyezményt Magyarországon 1995-ben hirdették ki, ez lett az 1995. évi LXXXI. törvény a Biológiai Sokféleség Egyezmény kihirdetéséről).

Az Egyezmény később további, hozzá kapcsolódó megállapodásokat hívott életre, például: Egyezmény a sivatagosodás és aszály elleni küzdelemről (.doc, 316 KB), Európai Táj Egyezmény (.pdf, 172 KB), Washingtoni Egyezmény (CITES), amiről már nálunk is olvashattál A Vadvilág Világnapja idén először Magyarországon című bejegyzésünkben. De szót érdemel még az Aarhusi Egyezmény (.pdf, 176 KB) is, azonban ha valaki a többi, cseppet sem kisebb jelentőségű megállapodás listájára kíváncsi, akkor azt megtekintheti a http://www.biodiv.hu/hungary/profile oldalon. 

De nem csak a pozitívumokról írunk. Volt olyan kezdeményezés, ami az utóbbi időben kifulladt vagy egyszerűen csak abbamaradt: 2010, az ENSZ határozata alapján a Biodiverzitás éve volt (ennek hivatalos videója fentebb látható), aminek keretében Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén is keresték a biológiai sokféleség fővárosát. A szóban forgó évben Tata volt a nyertes, majd 2011-ben Szentes, de azóta nincs győztes. Akit komolyabban érdekel, az a biodiverzitás fővárosairól szóló összefoglaló anyagot nálunk is megtekintheti (.pdf, 2,22 MB). Hogy lesz-e folytatás, azt nem tudom.

Az Egyezmény aláírói (193 ország) szerencsére a mai napig együttműködnek: 2010. október 29-én közösen elfogadták a Biológiai Sokféleség Egyezményhez kapcsolódó, a genetikai erőforrásokhoz való hozzáférésről, valamint a hasznosításukból származó hasznok igazságos és méltányos megosztásáról szóló Nagojai Jegyzőkönyvet (angol nyelven a linken), ami az 50. állami szintű jóváhagyás után fog hatályba lépni. Ugyan világviszonylatban nem mi vagyunk a legfőbb forrás- és célországa a Jegyzőkönyv hatálya alá tartozó genetikai anyagokkal kapcsolatos tevékenységeknek, de annyit már tettünk (és ez most dicséret), hogy az Európai Unióban mi ratifikáltuk először a Jegyzőkönyvet, 2014. április 30-án.

A munka azonban nem áll meg: ha elértél idáig a bejegyzésben, akkor már tudod, hogy alapvető célom a mai írásban nem az volt, hogy a biodiverzitásról beszéljek, arra majd valamikor máskor szánok időt és helyet. De hogy a biológiai sokféleségről szóló egyezmény milyen mértékű nemzetközi összefogást hívott életre, azt talán sikerült egy kicsit bemutatnom. Ahogy az is kiderült valószínűleg, hogy ez az együttműködés elég hosszú ideje sikeresen működik. Maradjon is így :)

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin