2014. május 16., péntek

A citromfű az év gyógynövénye 2014-ben

Gyerekkoromban a gyógynövényekkel töb helyen is találkoztam: szerintem a kamillával gőzölést a legtöbben átélték (személy szerint először rühelltem amikor égette az orrom/torkom), de a másik élmény már közelebb állt könyvmoly természetemhez, ráadásul az egyes szám nem is helytálló. Ezek ugyanis Maria Treben könyvei voltak, amik közül az Egészség Isten patikájából a piros csíkos borítójával valamiért nagyon megmaradt a fejemben, annak ellenére, hogy soha nem szántam időt a megtanulására.

Citromfű
Manapság a hársfavirág és a homoktövis jótékony hatásában bízok páromnak köszönhetően, de ezek mellett több gyógynövény is megfordul otthonunkban. Nem új keletű tehát a bizalom a növények gyógyító hatása iránt. Az év gyógynövényének kiválasztása Magyarországon viszont annál frissebb esemény: első alkalommal tavaly választotta meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságon belül működő Gyógynövény Szakosztály vezetősége, amikor is a májtisztítás "nagykövete", a máriatövis (Silybum marianum) lett a sokaságból kiemelt gyógynövény. Idén egy "univerzálisabb" növény a kiválasztott, az orvosi citromfű (Melissa officinalis).

A citromfű egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek: már a római író, idősebb Plinius is megemlíti, bár ő még a jó mézelő tulajdonságait emeli ki (a növény latin nevéből a 'Melissa' görög eredetű női név, jelentése "mézelő méh"). Dél-Európában korábban még a görögök terjesztették el, később Benedek-rendi szerzetesek által került az Európa nyugati részén található kolostorkertekbe. Érdekesség, hogy a karmelitavíz néven ismert "csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Magyarországon először a növényt citromfűként jóval később, 1775-ben említik először, amikor is Csapó József debreceni főorvos Új füves és virágos magyar kert című könyvében feltűnik "czitrom-fű" alakban (a névadás alapját Barra István Növénytan című művében említik először: „nyers füve [...] czitrom szagu, melly szag száraz állapotban erőssebb”). Mára a közbeszéd része a citromfű, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy hazánkban meghonosodott (tőlünk nyugatabbra inkább ültetvényeken fordul elő).

Citromfű virága
A növény felépítéséről a következőt érdemes tudni: magassága maximálisan 150 cm lehet (átlagosan 50-70 cm-es), levelei tojásdad alakúak, enyhén csipkézettek, fűrészesek, citromillatúak. A levelek a négyélű száron keresztben átellenesen állnak. Apró, fehér vagy enyhén pirosas virágai tízesével-húszasával a levélhónaljakban nyílnak, július-augusztusban. A növényre jellemző a pelyhesség és a kissé bozontosan szőrös szár is. Inkább meleg, napos helyen érzi jól magát (20°C felett) és április elején már magról vethető, májusban palántázható, augusztusban tőosztással szaporítható (a felszedett töveket 3-4 darabra oszthatjuk, a beteg vagy satnya töveket nyugodtan kidobhatjuk). Amikor a növények elérik a 10-12 cm-es magasságot a szabadban, akkor vágjuk vissza 3-4 ujjnyira, így bőségesen elágazódik a szára és szépen bebokrosodik a növény. Szabadtéren nevelve télen takarjuk, mivel fagyra érzékeny. 

Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is (a fényviszonyokra figyelni kell!). Itt figyeljünk arra, hogy a földje folyamatosan nedves legyen, de két öntözés között mindig hagyjuk kiszáradni a talajt. Beltéri nevelés esetén általában kétszer vághatjuk, júniusban és szeptemberben: ekkor a kb. 40-50 cm-es növényt a talajtól 4-5 cm-re lehet elvágni, de a következő vágást már ennél magasabban végezzük. Ha mint gyógy- vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni, akkor még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben. A szárítást árnyékos és száraz helyen végezzük, illetve fontos tudni, hogy a levelek érzékenyek, így azokat lehetőleg ne törjük (ha vágás után egy kis ideig párás helyen pihenteted a leveleket, akkor azok megpuhulnak, kevésbé fognak morzsolódni).

A népi gyógyászatban feltételezett görcsoldó, emésztést serkentő, vérnyomáscsökkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, álmatlanság általános, illetve ajakherpesz helyi (krém alapanyagaként) kezelésére alkalmazzák. Ezek mellett enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény, ahogy szerepe van a depresszió oldásában is.

Citromfűből tea is készíthető
Ráadásul a citromfű a nagyon biztonságosan alkalmazható gyógynövények közé tartozik, hiszen ellenjavallata, gyógyszerkölcsönhatásai nem ismertek; nyugtatóként, szorongásoldóként alkalmazva hozzászokás nem alakul ki. Lokális alkalmazás (a fentebb említett krém lehet például ilyen vagy ha bőrön szétdörzsölve szúnyogriasztóként használnánk) esetén irritáció, égő érzés előfordulhat, a humán vizsgálatok során allergiát nem tapasztaltak.

Forrázat: 1 púpos teáskanálnyi szárított vagy frissen szedett citromfű levelet forrázz le 2,5-3 dl vízzel, 15-20 percig hagyd állni, majd szűrd le és melegen vagy langyosan idd meg. (Napi adag: 2-3 csésze; alvászavarok esetén lefekvés előtt fél órával igyuk.) Ha a hőre érzékeny anyagokat (illóolajokat, vitaminokat) szeretnénk megkímélni, akkor a következő módon készítjük el a teát: a tea(keverék) felét 12-24 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, a másik feléből elkészítjük a forrázatot, majd a kettőt összevegyítve használjuk fel.

De nem csak gyógyításban használható, bár van aki szerint egy jó étel/ital a szívre/gyomorra is gyógyító hatással van: citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is. És ha már recept és egészség, akkor jöjjön egy télen-nyáron elkészíthető és fogyasztható citromfüves-gyömbéres tearecept a nosaltyról:

Hozzávalók két adaghoz:

  • 3 cm gyömbér 
  • 1 teáskanál citromfű (néhány kisebb) 
  • 2 db lime levél (kaffír) 
  • 1 kk kardamom (5 szem) 
  • 1 teáskanál galangal (3 kis szelet) 

Elkészítés:

  1. A gyömbért megmossuk, kisebb darabokra vágjuk és az összes hozzávalóval feltesszük főni kb. 7 dl vízben. (Ha valaki szeretné megpucolni, akkor nagyon vékony rétegben hámozza!)
  2. Addig forraljuk, amíg kellő erősségű nem lesz a tea. Kinek hogy ízlik.
  3. Ha kicsit lehűlt mézzel vagy más édesítővel ízesíthetjük, esetleg magában fogyasztjuk. 

Remélem sikerült bemutatnom, hogy az orvosi citromfű mennyire értékes gyógynövény az emberiség szemszögéből. De ha téged nem is nyűgözött le, az sem baj, majd találsz magadnak egy másik kedvencet, hasznosat. Addig is párommal fogyasztjuk ha kell :)

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen, innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin