2014. április 6., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: Amikor a Tisza virágzik

Ez most egy ilyen széria, cseppet sem tudatosan: a mai filmre pár napja akadtam rá, ahogy témát kerestem, ráadásul nem is szerző alapján, csak túrtam a netet magyar természetfilm után, majd ismét egy Mosonyi Szabolcs alkotás akadt utamba, megnéztem, és úgy gondolom itt a helye a sorozatban. (Korábban már írtunk az Endemica Hungarica, illetve a Vad Szigetköz - A szárazföldi delta filmjeiről.)

Tiszavirág
A mai alkotás témája eleve közel áll hozzám, bár - szégyellem egy kicsit - tiszavirágzást élőben a mai napig nem láttam Csongrádon, holott a tiszavirág főleg - ahogy neve is mutatja - főleg a Tiszában és mellékfolyóiban megtalálható. Utólag belegondolva fogalmam sincs, hogy miképp maradhattam le róla. Így ez a film nagyon jó volt abban, hogy nem csak fényképeken, hanem minőségi mozgóképen is láthattam ezt a páratlan természeti jelenséget.

A film 2008-ban készült, hossza is megfelelő egy rohanó ember számára: mindössze 15 perc. Szóval majdnem olyan rövid, mint egy tiszavirág élete a víz felett, de nem lehet panasz, nem volt bennem, hogy valami kimaradt volna a filmből. Habár nekem a narráció egy kicsit darabosnak tűnt, de ezt gyermekbetegségnek tekintem, a későbbi alkotásokban sokkal simulékonyabb a szövegezés.

Nézzük hát, ki is a mai alkotás főszereplője, a Wikipédia segítségével: a tiszavirág (Palingenia longicauda) a kérészek (Ephemeroptera) rendjébe tartozó, 8-12 centiméter hosszú színpompás rovar, melynek szárnyfesztávolsága eléri a 6-7 centimétert. A víz felszínére rakják a petéiket, és lesüllyednek a tó fenekére és ott fúrják a földbe magukat. A lárvák elsősorban folyami sziklák alatt élnek, a dús növényzet közé és az üledékbe fúrják magukat. A kifejlett állat közismerten rövid életű. Kis fejük rövid csápokat, terjedelmes összetett szemeket és három pontszemet visel. Szájszerveik csökevényesek. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni. A kifejlett kérészek nem túl jól, csapongva repülnek.

Tiszavirágzás
Fajától függően egy év vagy pár hónap alatt 20-30-szor vedlik egy lárva. Az utolsó vedlés majdnem felnőtt korban történik meg. Főleg tavaszi és nyáreleji rajzáskor figyelhetők meg, amikor násztáncukat járják. A tiszavirág rajzása az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart. A rajzás nyitányaként az agyagos partoldalban élő hároméveslárvák felemelkednek a víz felszínére. Feljutásukat a kültakarójuk alatt felhalmozódó gáz segíti. A vízfelszínen bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar.

Először a hím szubimágók jelennek meg, amelyek a partra repülnek, ahol vedléssel alakulnak párzóképes imágókká. A vedlés folyamata során az állat röpképtelen, így teljesen ki van szolgáltatva a rovarevő madaraknak. Az imágóvá átalakult, hosszú fartoldalékkal rendelkező hímek közvetlenül a víz felett repülve keresik a nőstényeket.

A nőstények a lárvabőrből kibújva azonnal párzóképesek. A párzás után a nőivarú egyed a folyó felett repülve megkezdi a kompenzációs repülést. A folyó felett 5-10 méteres magasságban halad a folyásiránnyal szemben, majd távolabb leereszkedik a vízre, ahol lerakja a petéit. A peték lesüllyednek a mederfenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek a következő három évben, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

És ha azt mondom, hogy ezt a teljes átalakulást láthatjuk a filmben, akkor nem hazudok: a leírás alapján tökéletesen fel tudom idézni a filmből a vonatkozó jeleneteket. Amik alapján bizton állíthatom, hogy láttam már szebb rovart, mint a tiszavirág, de különlegességét nem is a szépsége adja. Lásd megszületni, életéért küzdeni, majd létét beteljesítve kihunyni a természet ezen apró, rövid életű kincsét, bejegyzésünk lezárásaként következzen maga az alkotás:


Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin