2014. április 16., szerda

Okos por - milyen információkat szerez rólad a szél?

Mai témánk kicsit futurisztikus, de a valóság olykor sokkal meglepőbb tud lenni a legvadabb képzeleteinknél is. A jövőben akár a következő eset is megtörténhet: egy katonai alakulat a sikátorokban nem kap megfelelő támogatást a levegőben található csapattól, ezért por formájában hordozható érzékelőket szórnak ki a környezetükbe. Ezek kis tömegüknek köszönhetően repülnek a levegőben, továbbá a bennük található szenzorok érzékelik és a csapat vezetőjéhez továbbítják a körülöttük tapasztalható biometrikus jeleket, hőmérséklet változást, valamint a levegő kémiai összetételét.Visszaugorva 2014-be: jelenleg ha az interneten például hőmérséklettel vagy szélmozgással kapcsolatos információkat látsz, akkor azt a következő módon érik el az üzemeltetők: kihelyeznek egy, a kívánt adatokat összegyűjtő eszközt, az abból származó számokat és egyéb információkat valamilyen hálózaton továbbítják a saját adatközpontjukhoz, majd vagy azonos időben, vagy késleltetve publikálják oldalukon. Ezáltal egy-egy pontról kapsz információkat, nézheted meg egy-egy adatbázisban. De mit szólnál ahhoz, ha ezeket az adatokat a világ minden tájáról szenzorok küldenék feléd, és valós időben látnád azokat a telefonodon?

A technológia neve az ún. okos por (angolul smart dust). Koncepciója egy kutatási projektben alakult ki a 90-es évek elején és nem meglepő módon a katonai szektorból (a DARPA és RAND szervezetektől) származik az ötlet. Azon túl, hogy ezek a katonai szervezetek felhasználhatnák ezt az intelligens port, hasznos lehet minden szektorban, így például az ipari és egészségügyi (pl. emberi agy kutatására), sőt akár a természetvédelmi területen (pl. állatok vándorlásának vizsgálatára) is.


Az okos porban található porszemek valójában mikroelektromechanikai rendszerek (MEMS). Egy okos porszem általában tartalmaz egy félvezető lézer diódát és nyalábvezérlő tükröt aktív optikai átvitelhez; fényvisszaverő felületet az ún. passzív optikai átvitelhez; optikai vevőt, jelfeldolgozót és vezérlő áramkört, valamint egy vastagabb réteget az akkumulátoroknak és napelemeknek. Ezek alapján következik, hogy a porszemek vezeték nélküli kommunikációra képesek, de az egyelőre még nem eldöntött kérdés, hogy a központba történő adattovábbítás optikai úton vagy rádiófrekvencián keresztül történjen. A fejlesztők célja az, hogy az egész "csomag" minél kisebb legyen, és eközben hibátlanul támogasson és futtasson egy minimalizált operációs rendszert is.

Jelenleg ez az operációs rendszer két fajtájú lehet: vagy Java alapú Arduino, vagy a nesC programnyelvet használó TinyOS. Az elsődleges különbség a két rendszer között az, hogy az utóbbit olyan alacsonyabb fogyasztású eszközökre tervezték, amelyek támogatják a vezeték nélküli kommunikációs szabványt. Az Arduinot sokkal könnyebb a fejlesztőknek megtanulni és használni, de a TinyOS teljes funkcionalitású operációs rendszer. Így ez szinte tökéletesen futhat az okos porszemeken, de van egy nagy hátránya: erősen processzorigényes feladatokat nem tud futtatni.

Mielőtt valaki már világméretű összeesküvést, újabb adatkezelési botrányt vizionálna: a technika mai fejlettségi szintjén az intelligens porszemek még olyan nehezek, hogy nem maradnak a levegőben, továbbá az energiatárolási és adattovábbítási rendszerek esetében is hatalmas fejlesztésekre van szükség.

Összességében az okos por felhasználása előtt egyelőre nem ismert határok nyílnak: az intelligens port lehet telepíteni egy régióba, hogy rögzítse a meteorológiai és geofizikai adatokat. Lehet alkalmazni mérésekre olyan környezetben, ahol a vezetékes szenzorok nem használhatók, vagy azok használata mérési hibákhoz vezethet. Ilyen helyek például a forgó gépek, szélcsatornák és visszhangmentes kamrák. A biológiai kutatásokban is lehet intelligens port használni, ahol például figyelemmel kísérhető a rovarok és más apró állatok mozgása és a belső folyamatai. Sőt: mit szólnál ahhoz, ha a Google a fizikai világban keresne és arra a kérdésedre, hogy hol vannak a kocsid kulcsai, akkor arra a telefonod képernyőjén kapnál visszajelzést a kulcsra helyezett porszemből. De az is elképzelhető, hogy okos port fog fújni melletted a szél és te nem tudod, hogy mit mutat meg rólad és környezetedről az alkotónak...

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin