2014. április 2., szerda

Európa Zöld Fővárosa 2016 - A verseny

Ha nem lenne a cím, akkor a következő találós kérdés több értelmet nyerne: melyik címet nyerte el 2010-ben Stockholm, 2011-ben Hamburg, 2012-ben Vitoria-Gasteiz, 2013-ban Nantes (erről itt a blogon is írtunk), 2014-ben Koppenhága, 2015-ben Bristol? A következő kérdés szerintem helytállóbb: melyik város lesz 2016-ban Európa Zöld Fővárosa?


A pontos válaszra még várni kell, de hogy miről is szól az idei megmérettetés és miért is lehet jó egy ilyen pályázat, az kiderül a bejegyzésből. Tudni szükséges, hogy a 2016-os pályázatra egy magyar város sem jelentkezett. Ennek persze megvannak az okai, és jó fej vagyok, a miértekbe inkább nem megyek bele. Az alábbi, rákattintással nagyítható képen megtekinthetők a jelentkezők, azonban közülük Reggio Emilia (Olaszország) egyes olasz környezetvédők szerint már nem jogosult a részvételre, mivel tönkretettek egy neoklasszikus parkot egy földalatti parkoló kiépítése miatt:
A térképen láthatók közül még egy résztvevő ellen adtak hangot elégedetlenkedők az Európa Zöld Fővárosa Facebook oldalán: Pitesti (Románia) vezetősége állítólag tiltja a háznál történő állattartást, illetve bizonyos helyeken a zöldterületek létesítését, valamint rettenetesen sovány kutyák járják a város utcáit, amik közül egyik sem feltétlenül Fővároshoz illő. A pontos tájékoztatáshoz az is hozzátartozik, hogy az ugyanezen az oldalon linkelt, hivatkozásként használt bejegyzést azóta eltávolították és Pitesti a mai napig ott van a résztvevők között.

Legyen szó pozitív kezdeményezésről is: Umeå (Svédország) városa kidolgozott egy ún. Zöld Parkolás programot (angol nyelvű, .pdf formátumú bemutató elérhető itt (5 MB)). Ennek keretében egyszerre igyekeznek figyelembe venni a helyi lakosok, valamint a város és agglomeráció között ingázók érdekeit. A programban például csökkentik az ingatlantulajdonos parkolóhelyének díját, ha hozzájárul a városi tömegközlekedési alaphoz, vállalja a gépkocsi megosztást (itthon ilyen az ún. telekocsi rendszer), vagy ha a kerékpárosoknak rendkívüli parkolást biztosít (biztonságos és meleg öltözővel). Tudni kell, hogy egy állandó parkolóhely ára 16 000 euró (durván 4,7 millió forint a poszt írásának idején), így van értelme elgondolkodni a lehetőségeken.

Az Európa Zöld Fővárosa díj minden évben azt a várost illeti meg, amely a környezetbarát városgazdálkodás terén kitűnik a többi közül. Ezek a városok magasabb színvonalat kívánnak elérni a fenntartható városfejlesztés terén, odafigyelnek a lakóik kívánságaira, és élen járnak a környezeti kihívásokra adott innovatív válaszok terén. Erre szükség is van: Európa elvárosiasodott, az európaiak több mint kétharmada városban él. Társadalmunk számos környezeti kihívása a városi területekről ered, de igazságos a rendszer: ugyanezeken a területeken születnek a megoldások is.


Idén először a legalább 100 000 lakosú európai városok is pályázhattak a 2016-os címre, míg a korábbi években csak a legalább 200 000 fős lakossággal rendelkező városok jelentkezhettek. Az, hogy a díj immár kisebb városok számára is elérhető, azt eredményezte, hogy a benyújtott pályázatok több mint fele 200 000 főnél kisebb lakosságú várostól érkezett.

A versenyzőket 12 különböző szempont alapján bírálják, egy szakértői bizottság véleménye dönt a helyezésekről. Tehát itt a nagyközönségnek lényegesen kisebb (vagy inkább: lokálisan nagyon más) a szerepe a helyezések kiosztásában (ahogy fentebb írtam: a kihívásokra adandó választ helyi szinten kell megtalálni).

A szempontok:
 1. Éghajlatváltozás, az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás 
 2. Helyi közlekedés 
 3. Fenntartható területhasználatot tükröző városi zöldterületek 
 4. Természet és biológiai sokféleség 
 5. A környezeti levegő minősége 
 6. Az akusztikus környezet minősége 
 7. Hulladékkeletkeztetés és -gazdálkodás 
 8. Vízgazdálkodás 
 9. Szennyvízkezelés 
 10. Ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás 
 11. Energiahatékonyság 
 12. Integrált környezetgazdálkodás 
Az EU környezetvédelmi biztosa, Janez Potočnik a következőt nyilatkozta:
„Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen sok város pályázik az Európa Zöld Fővárosa díjra. Ez is mutatja, hogy az európai városok számára mennyire fontos a polgáraik életminőségének javítása és a környezet megóvása. Az Európa Zöld Fővárosa díj kezdeményezése lehetőséget teremt a bevált gyakorlatok és az elképzelések megosztására, valamint arra, hogy egy város példát mutasson a többinek. Valamennyi jelentkezőnek sok sikert kívánok a 2016. évi pályázathoz!”
A verseny végeredménye 2014. júniusban, Koppenhágában lesz nyilvános.


Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon vagy a Twitteren!

A felhasznált képek innen, innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin