2014. április 22., kedd

Április 22.: A Föld napja

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amelyekkel a szervezők/résztvevők felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) hangolja össze. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. Lássuk hát honnan indult ez a kezdeményezés és kitérünk arra is, hogy TE (szándékosan nagybetű) mit tehetsz bolygónkért.


Az, hogy egy ilyen napot tartsanak a Föld országai, annak igénye már rég megfogalmazódott: még 1969-ben vetette fel John McConnell egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. Az első Föld napját ehhez képest elég gyorsan, 1970. március 21-én megtartották (03. 21. az északi féltekén a tavasz első napja). Még ugyanebben az évben Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-öt. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne, míg Hayes az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett.

A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. A napot 175 országban tartják/ünneplik, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.


És hiába rendezik meg itthon már hosszú ideje, felnőtt életemben mindig akad kifogás, miért ne vegyek részt egyetlen eseményen sem. A leggyakoribb az időhiány, másik a "van más dolgom" és közben egyértelműen fogadom: "én igyekszem sokat tenni bolygónkért". Így nem csak nekem, hanem mindenkinek jól jöhet, ha megtudjuk mit tehetünk otthonunkban és mindennapi környezetünkben a Földért. A hasznos infók a Föld Napja Alapítvány oldalán találhatók, jól tagolva, érthetően, nem fogsz elveszni :). Kezdésnek például nem rossz, ha tisztában vagy, hogy háztartásod és életmódod mennyire környezetkímélő. A tesztekben minden pont három válaszlehetőséget kínál: igen (5 pont), nem (0 pont), részben (2 pont), hogy kiderüljön, vajon elég környezettudatos vagy-e, és mit tehetsz még a változásért. Önismereti tesztek következnek:


A tesztekből a legfelsőnél rájöttem, hogy sok olyan kérdés van, amire nem tudok értelmes választ adni (nincs kert, gyerek), a Húsevés és környezet tesztnél viszont egész pontosak voltak az ismereteim, bár lehettek volna jobbak. De haladjunk tovább: valamelyik teszt kipróbálása után, vagy ha csak rohansz a cikkben, esetleg hasznos infót keresel, akkor célszerű egy rövid betekintés lehetséges teendőidbe, amiktől kicsit sem kell megijedned:

  • Húsmentes hétfő: Egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően! (Egy négyzetméter levélfelület átlag 150 gramm szén-dioxidot dolgoz fel.) Ha csak 10 éven át heti egy napunk húsmentes, már 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet. Bővebben: http://fna.hu/mittehetsz/husmenteshetfo
  • Változtassunk mindennapi szokásainkon, életmódunkon. Váltsunk olcsóbb, egészségesebb, klíma- és környezetkímélő életmódra. Életmódunk megváltoztatása valójában előrelátó alkalmazkodás a  környezeti változásokhoz. Mosogass és takaríts vegyszermentesen, próbálj meg minél kevesebb hulladékot vásárolni és ha már vettél, akkor tegyél arról, hogy újrahasznosuljon, spórolj a felhasznált vízzel. Bővebben: http://fna.hu/mittehetsz/valtoztass
  • Lassíts! A Lassíts mozgalom célja a helyi értékek, közösségek és hagyományok ápolása, a lassú, igényes étkezés, a szemlélődő, társas turizmus segítése, a biológiai sokféleség, a fajtagazdagság megőrzése, az éghajlatváltozást elősegítő szállítási, utazási kilométerek csökkentése. Biztos hogy olyan jó a nyaralás tíz napra, ha abból három nap utazás? Bővebben: http://fna.hu/mittehetsz/lassits

Persze ez még nem minden, további ötleteket találhatsz a fent említett alapítvány oldalán. Így a bejegyzés végére egy kis érdekességért visszaugrok egy évet az időben, hogy lásd, a Google tavaly milyen animált logóval emlékezett a Föld napjára (a link alatt elérhető), de videóként itt a NASA 2014-es Föld Napja figyelemfelhívója. Vigyázz, "globalselfie"!Ha nem is tudsz elmenni egyetlen rendezvényre sem (amik listája elérhető itt), az nem baj, ha: legalább erre az egy napra fontos számodra a környezeted, a természetvédelem, törődsz egy kicsit bolygónkkal, felszedsz egy-két darab szemetet vagy egy óráig kevesebb áramot használsz. Én elfogadom ezt is, hiába mondják egyesek, hogy "egy nap nem elég". Hiszen (ahogy ennek a napnak jelmondata szól), "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon, a Twitteren vagy Google+ oldalunkon!

A felhasznált képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin