2014. március 9., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: Vad Szigetköz - A szárazföldi delta

Vadulunk: a múlt heti Vad Magyarország - A vizek birodalma után most Mosonyi Szabolcs filmje, a Vad Szigetköz - A szárazföldi delta következik.Valószínűleg már majdnem mindenki hallotta, hogy mi is történt kb. 20 évvel ezelőtt a Szigetközzel: a Duna vizének nagy részét elterelték, csak a korábbi mennyiség töredéke jut el erre az egyedülálló területre. (Akinek újdonság a téma, az elég részletes beszámolót talál a Bős-nagymarosi vízlépcsőről a Wikipédián.) Hogy miért is hozott ez változást? Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a Duna hozta létre. Ha nincs elég víz, nincs akkora élet sem.

A természetfilm története tavasszal kezdődik. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, a nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt is vadászik valami, a holtágakban kétéltűek szaporodnak: egy rajzfilm után szabadon írhatom, hogy itt az élet az úr. Nézd csak:Filmünk két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán. A hódcsalád az egykori bányagödröt lakja és - kis túlzással - vagy fát esznek, vagy fát visznek, míg a nyárfák tetején telepesen költő kormorán - akinek láthatjuk fészekfoglalását is - az áramló vizet, illetve inkább annak lakóit kedveli. Miközben az egyik alszik, a másik aktívan mozog. Mozgásukat követve nappal és éjszaka is bejárjuk a tájat. A film 52 perce alatt láthatunk örömteli és tragikus eseményeket, egészen addig, míg beköszönt a tél: de akkor is csak a film ér véget, a körforgás örök.Mivel a Szigetközbe jutó víz töredéke a korábbinak, az áradások megritkultak, és ezek vize sem ér már el olyan sokáig mindenhová, a legendás halbőség a múlté. A folyóágak szabdalta táj azonban még őrzi a hajdani páratlan élővilág jelentős részét. A rendező igazságos: tudja, hogy ahol a környezetből az ember és ötlete (vízlépcső) elvesz, annak helyén a természet - olykor emberi segítséggel, lásd kecsegék telepítése - valami újat alkot. Változik minden, de talán jobb lett volna mindezt az ott élőkre, szárcsákra, kormoránokra, hattyúkra és még megannyi csodálatos teremtményre hagyni... 

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta
(A film már most is megtekinthető egyes magyarországi mozikban (aki nem látta a tévében, annak nagyon ajánlott) - bővebb infók az alkotók Facebook oldalán, továbbá ha valakit érdekelnek kulisszatitkok, azoknak ezt a Mosonyi Szabolccsal készült interjút javaslom!)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin