2014. március 2., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: Vad Magyarország - A vizek birodalma

Engem minősít: 2011-es alkotás és még csak a közelmúltban láttam először. Párommal néztük, de ő is csak annyit tudott mondani a végén - holott fáradtan állt neki -, hogy nagyon jól kikapcsolta és profi, nemzetközi szinten is mérvadó munka, abszolút megérte az időt. Más kérdés, hogy Németország és Franciaország után lett itthon is népszerű...


Mit is kell tudni erről a filmről: ugyanaz a Török Zoltán rendezte, aki a Vidrasorsot is. A képek szenzációsak, és mellé Kulka János meséli el, hogy mit is látunk éppen a képernyőn, ahol a vidrák és réti sasok mindennapjai mellett például "táncoló" szarvasokat, telelő harcsákat, vándorló balinokat és pofátlan dolmányos varjút nézhetünk ebben a négy évszakon átívelő filmben. És eltérően egy pár másik természetfilmtől, ebben az alkotásban egyetlen állat sem betanított!Török Zoltán és stábja másfél-két év és több mint 53 ezer kilométer megtétele alatt öt kamerával 20 forgatási helyszínen (köztük a Hortobágyon és a gemenci erdőben is) összesen 234 napot filmezett, levegőből, vízben és szárazföldön, többek között egy vándorló szürkemarha gulya alatt is. Nem véletlen tehát, hogy a filmet a műfaj Oscar-díjának számító amerikai Jackson Hole Wildlife Film Festival-on jelölték a legjobb vadvilági élőhelyet bemutató film díjára. A forgatás kulisszatitkaiba - többek között abba, hogy miért nem zavarta a réti sasokat a kamera, valamint hogy hol használtak szagmentes lest - az alábbi interjú vezet be minket:

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

A kép innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin