2014. március 30., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: Endemica Hungarica

A mai filmet ugyanaz a Mosonyi Szabolcs rendezte, akinek nevéhez a már korábban bemutatott Vad Szigetköz - A szárazföldi delta is kötődik. Ahogy a másik, úgy ez az alkotás is az értékekre koncentrál (a film címe lefordítva "magyar bennszülött"), azonban egy komoly eltérés mutatkozik: a mai ajánlóban szereplő képsoron valószínűleg a kedves olvasó olyan neveket hall és olyan élőlényeket lát, amik annak ellenére, hogy az egész földkerekségen csak itt, a Kárpát-medencében fordulnak elő, mégis nagyrészt ismeretlenek a nagyközönség számára.

Mecseki őszitegzes
A film szereplőit nem volt könnyű elérni: négy éven keresztül dolgoztak az alkotók, hogy ezt a bő fél órás művet elénk tehessék. De megérte! Szersén Gyula narrátorként ismételten nagyszerű, a képsorok gazdagságáért 17 szakértő is felelt (nélkülük a "főszereplők" sokszor nehezen lettek volna megtalálhatók), akik akár a fizikai munkából is kivették részüket. Volt olyan faj (a lápi póc), ahol négy tekintélyes biológus működött közre azért, hogy elkészüljenek a különleges felvételek. És akkor még nem beszéltünk a rengeteg speciális engedélyről a nemzeti parkok és kutatók részéről.

A filmben szereplő fajok ugyanis ritkaságnak számítanak, fokozottan védettek. A forgatások 2007 őszén, egy mecseki terepszemlével kezdődtek: itt bukkantak rá az egyik rendkívüli biológiai értékünkre, a mecseki őszitegzesre. A filmben látható párzó egyedekről a különleges felvételek néhány óra alatt elkészültek. Később a felvételek alapján a fajt Uherkovich Ákos és felfedezője, Nógrádi Sára azonosította (a mecseki őszitegzest, egy kirándulás alkalmával, Nógrádi Sára fedezte fel 1982-ben). Az utolsó forgatási nap: 2011. október 20., amiről 2012-ben a következőt mondták az alkotók „Tavaly október közepe táján rájöttünk, hogy van még egy faj, ami bár filmes szempontból nem a leglátványosabb, mégis érdekes lehet. Ez a balatoni szivacs. Szerencsére még tartott a "vénasszonyok nyara", és az MTA limnológiai intézet munkatársainak segítségével találtunk is néhány, a parti kövekre tapadt példányt. A forgatás úgy végződött, ahogy elkezdődött. Pár óra alatt elkészültek a felvételek. Jutalmunk pedig az volt, hogy ezen a meleg, októberi napon fürödhettünk egy utolsót a Balatonban”.

És hogy miket láthatunk ebben a négy év alatt elkészült alkotásban? A már szóba került, ősszel rajzó mecseki őszitegzes (Chaetopteryx schmidi), a Balaton bizonyos helyein, a part menti köveken élő balatoni szivacs (Eunapius carteri balatonensis) és oxigénszegény vizekhez alkalmazkodó lápi póc (Umbra krameri) mellett a szem nélkül élő, de egész évben szaporodó aggteleki vak bolharák (Niphargus aggtelekiensis), a speciális életkörülményekhez alkalmazkodó, emiatt a felszínen hamar elpusztuló magyar vakfutrinka (Duvalius hungaricus) és gephardt vadfutrinka (Duvalius gebhardti) is szereplője ennek a nagyszerű alkotásnak. De a teljesség igénye nélkül jöjjön még pár különlegesség, egy-egy kép erejéig:

a filmbeli kedvencem, Európában pár helyen előforduló, Magyarországon egy langyos vizű patakban élő fekete bödöncsiga (Theodoxus prevostianus):

Fekete bödöncsiga
a magyar tarsza (Isophya costata), amely előttünk eszi meg levedlett bőrét, mellette a szaporodása is roppant érdekes:

Magyar tarsza
a Kiskunságon élő rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis):

Rákosi vipera
a sáskát és szöcskét előszeretettel fogyasztó csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis):

Csíkos szöcskeegér
a Magyarországon jégkorszaki maradványfajként élő északi pocok (Microtus oeconomus):

Északi pocok
A film megmutatja, hogy különleges helyen élünk: a Kárpát-medence rengeteg faj találkozóhelye, még ha azok egy része a jégkorszak idején került is ide, hozzánk tartoznak. A körülöttünk élő természetben járva olyan élőlények lapulnak, amikről szerintem többünk még csak nem is hallott ezidáig. De ettől még vigyáznunk kell rájuk, hiszen a te környezeted mindannyiunké, az enyém is, az övék is.

Ha tetszett a bejegyzés vagy szereted a hasonló témákat, úgy csatlakozz hozzánk a Facebookon vagy a Twitteren!

A képek innen, innen, innen, innen, innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin