2014. március 21., péntek

Európai Év Fája 2014 - A győztes

Több hetes szavazás után 2014. március 19-én este kihirdették Európa 2014. évi fáját az Európai Parlamentben. A győztes idén a

Bulgáriában található öreg szil!

Európai Év Fája 2014 nyertese: Öreg szil (Bulgária)
Felidézzük mit is kell tudni az idei nyertesről: a verseny első helyén végzett fa mezei szil (Ulmus minor), Szlivenben található és korát 1100 évre mondják a hozzáértők.

Az öreg szil Szliven városának fő jelképe és egyben ősrégi néma tanúja viharos és hősi múltjának. Jelentős történelmi vagy helyi események alkalmával a szil körül különböző rendezvények kerülnek megrendezésre, melyek azt a helyi élet központjává tették. Szliven tengerszint feletti magasságát is először éppen itt mérték meg. A fa körül szoktak elvezetni a különböző felvonulások és tüntetések útvonalai.

Napjainkban a helybéliek többsége ide az öreg szilfa alá beszéli meg a fontos találkozókat. Ám az utazóknak és a külföldieknek is kulcsfontosságú tájékozódási pontként szolgál. Része a város arculatának és a következő nemzedék számára a múlttal összekötő kapcsot jelenti majd.

A versenyzőkre több mint 159 000 szavazat érkezett (tavaly sokkal kevesebb szavazat között osztoztak a fák: 45 000 felett volt valamivel az voksok száma), amiből 77 526 a szilre érkezett (ez majdnem a szavazatok fele; tavaly az egri platánnak elég volt 14 205 szavazat).

Európai Év Fája 2014 második helyezett: A gödöllői óriás vackor (Magyarország)
A második helyen végzett a "mi versenyzőnk", a gödöllői óriás vackor, míg harmadik helyen az én kedvencem, a lengyel fa, Wybicki tölgye végzett (előbbire 36 925, utóbbira 16 768 szavazat érkezett).

Európai Év Fája 2014 harmadik helyezett: Wybicki tölgye Bedominban (Lengyelország)
Nem a futottak még kategória, hiszen már az is nagyszerű, hogy a tavalyihoz képest ennyivel több ember figyelmét felkeltette a verseny, ezért a teljesség igényével a további sorrend:

4. Zechenter kerti tölgy (Szlovákia) - 10169 szavazat
5. helyezett - Višňová oltalmazó tölgye (Csehország) - 8211 szavazat
6. helyezett - Begardi csenevész tölgy (Franciaország) - 4989 szavazat
7. helyezett - Niel Gow tölgye (Skócia) - 1740 szavazat
8. helyezett - Birr vári szürke nyár (Írország) - 1517 szavazat
9. helyezett - Tölgy a Holtak kapuja előtt (Wales) - 1093 szavazat
10. helyezett - A természet harmóniájának fája (Olaszország) - 689 szavazat

A szavazás szervezésében a Cseh Környezetvédelmi Alap, Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma, a Tetra Pak és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége is közreműködött. A kezdeményezés fő célja - minden évben - a közfigyelem ráirányítása a fák fontosságára és a biológiai sokféleség csökkenésére.

Zárszónak: nem gondolom, hogy bárkinek is szomorkodnia kellene a végeredmény miatt. Az írországi versenyzőn túl (róla március 7-én írtunk Facebook oldalunkon, egy vihar kidöntötte még februárban) mindegyik itt él közöttünk, és büszkék lehetünk rájuk, történetük és szépségük együtt alakult a körülöttük élő emberekével, míg közösséget formáló erejük hangtalan: a magát a teremtés koronájának valló ember felnéz ezekre a növényekre.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

A képek forrása a treeoftheyear.org oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin