2014. március 14., péntek

Az OEE év fája 2014-ben a mezei juhar

Az Országos Erdészeti Egyesület tavalyi választása, a házi berkenye sikere után új kezdeményezésként először nyílt lehetőség, hogy erdészeken és a szakmán kívüli érdeklődők is az Egyesület új honlapján keresztül szavazzanak az idei „Év Fájára”, mellyel a 2014. esztendő fafaját választották meg a résztvevők. A nyertes a mezei juhar!
A mezei juhar (Acer campestre) a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjébe és szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó faj, majdnem egész Európában megtalálható. A tápanyagban gazdag vályog- vagy törmeléktalajokon 800–900 méter magasságig az ártéri erdőktől a karsztbokorerdőkig a legtöbb erdőtársulásban előfordul, de a legjellemzőbben az aljnövényzetben bővelkedő gyertyános tölgyesekben. Jól viseli a téli fagyokat és a nagy meleget is. Sem fiatal, sem idős korában nem fényigényes, a második lombkoronaszintben jól érzi magát. Lassan növő, hosszú életű faj. Élettartama 300-350 év lehet. Terjedését segíti a jó sarjazó képessége, ezért sok helyről szinte kiirthatatlan.

Mezei juhar
Kb. 10-15 (-20) méteres fává nő meg, de kedvezőtlen körülmények között cserje marad. Koronája sűrű, szabályos gömbölyded, sokszor terebélyes. Kérge mélyen repedezett, apró pikkelyekben hámlik. A frissen levált pikkelyek helyén a kéreg narancsbarna, később vörösbarnára sötétül. Az első éves hajtások kérge még zöldesbarna, és sárga paraszemölcsök tarkítják. A többnyire görbe törzs keskenyen bordás, a vesszők gyakran vastagon paralécesek. Fiatal hajtásai kissé szőrösek.

Mezei juhar

Szabályosan 5 karéjú, 4–8 centiméteres, hosszú nyelű levelei átellenesen állnak, a csúcsuk lekerekített, a szélük ép vagy kevés tompa foggal tagolt. Egyes karéjok az alapjuk felé elkeskenyednek. Virágai áprilisban, a levélrügyek kipattanásával egy időben nyílnak. Levelei ősszel aranysárgára sárgulnak. Termése ikerlependék, a két szárny egymással 180 fokos szöget zár be.


Mezei juhar termése
A Földközi-tenger egyes vidékekein oszlop helyett telepítették, és az így ültetett fák közé húzták ki a szőlőt tartó drótokat. Jól esztergálható fájából főleg konyhai eszközöket és ültető szerszámokat készítenek. Mivel a szárazságot és a szennyezett levegőt is elviseli, városokban, iparterületeken is alkalmazható, akár parkokban, akár útsorfaként. Kiválóan tűri a metszést, magas nyírott sövény alakítható ki belőle.

Ha valaki még több információt szeretne a mezei juharról, akkor ajánlom az Erdészeti Lapok 2014. februári lapszámában megjelent összefoglalót (.pdf, 1,01 MB).Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket Facebook oldalunkon vagy a Twitteren!


A bejegyzés elkészítésében nagy segítséget nyújtott a Wikipédia szócikke, míg a képek innen, innen, innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin