2014. február 16., vasárnap

Vasárnapi filmajánló: Gyöngyvirágtól lombhullásig

A mai ajánlónkban egy olyan filmet mutatok be, ami egyaránt érdekelhet kisdobosokat, cserkészeket, templomba járókat, természetimádókat, régi film kedvelőket, unatkozókat és megnyugvásra vágyókat. Mai kiszemeltünk a Gyöngyvirágtól lombhullásig.


Dr. Homoki-Nagy István ezt a filmjét is saját maga írta, rendezte és fényképezte. Stábja kicsi volt, feleségéből, Zsoldos Zsuzsából, Morell Mihály vágóból, és néhány, szakmailag nélkülözhetetlen emberből állt. A Gyöngyvirágtól lombhullásig narrátora Sinkovits Imre, akinek itt még a fiatal hangját hallhatjuk, hiszen alig volt 25 éves a film elkészültekor, Farkas Ferenc és Vaszy Viktor zenéje pedig tökéletesen illeszkedik a képek hangulatához. Nem véletlenül és nem csak itthon lett népszerű: 1953-ban Nagydíjat kapott Velencében.

Nem egy mai értelemben vett klasszikus természetfilmmel állunk szemben: ahogy reggel a vadász nekiindul a Gemenci-erdőnek, mintegy bevezet minket is ebbe a nyüzsgő világba. Láthatjuk hogyan oson be a róka a baromfiudvarba és viszi el annak egyik tyúktagját, találkozhatunk az erdő legújabb lakójával, öt kuvik kilenc, odúból kikandikáló szemébe nézhetünk, megtudhatjuk melyik állat eszik gerletojásra halat és hogy mi történik egy elárvult őzikével és miért néz kajánul egy uhu. Egy sorba fűződnek az egymáshoz kötődő, de mégis különálló történetek, ahogy a forgatás helyszíne, a Tolna megyei gemenci ártéri rezervátum is csak egy kis része az erdők hatalmas rengetegének.

Hiába szigorúak, következetesek az állatvilág és az erdő törvényei (ennek csodáját láthatjuk is ebben az alkotásban), a film gyönyörű élmény minden nézőnek. Közben ne feledjük, a filmben megelevenedő világot mi is láthatjuk: virágzástól lombhullásig, szarvasbőgéstől hóolvadásig mindenkit vár a természet. Ennyi felvezetés után jöjjön hát a film, jó szórakozást!Ahogy az erdő elcsendesedik esténként, úgy én is befejezem posztom. Remélem, aki eddig nem látta, annak tetszett, aki viszont korábban látta, az újranézte a filmet...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket Facebook oldalunkon vagy a Twitteren!

A felhasznált kép innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin