2014. február 8., szombat

Európai Év Fája 2014 - Szavazás

Miután a gödöllői vén vackor megnyerte a hazai Év Fája kitüntető címet, igen illusztris társaságba került. Több ország, különböző okok miatt egyedi és népszerű fájával kelhet versenyre, így akár az övé is lehet az európai dicsőség, ahol tavaly magyar győzelem született. Mindegyik fa különleges és külön története van, lássuk hát a magyar lomboson túl kik az idei résztvevők, természetesen nem fontossági sorrendben:

1. Wybicki tölgye Bedominban

Faj: kocsányos tölgy (Quercus robur L.)
Hely: Pomerániai vajdaság, Lengyelország
Kora: 400 év


Ez a fa nem messze áll attól a kastélytól, melyben Lengyelország himnuszának zeneszerzője, Józef Wybicki született és melyben jelenleg a Nemzeti Himnusz Múzeuma székel.
Az ősrégi tölgy négy hosszú évszázadon keresztül figyelte a lengyel történelem alakulását, melyben lengyel és német családok életei fonódtak össze. A fiatal Józef Wybicki gyakran követte ide édesapját birtokukon tett körútjain.
A helybéliek számára ez a fa nem csak természeti emlékhely, hanem a kasubi kultúra és a lengyel identitás szimbóluma is.


2. Begardi csenevész tölgy

Faj: bonsai kocsányos tölgy (Quercus Robur “Bonzaï”)
Hely: Bégard, Bretagne régió, Franciaország
Kora: 100 év


Franciaországban azt mondják a bretonokról, hogy makacsok. Ennek a breton makacsságnak jó példája ez a szép tölgy, mely már csaknem száz esztendeje él egy régi galambdúc tetején.
Begard lakosai és az itteni polgármester annyira büszkék csenevész tölgyükre, hogy bevették a város jelképei közé. Büszkeség, bátorság, makacsság ... Bretagne mindennél többet ér!


3. Tölgy a Holtak kapuja előtt

Faj: kocsányos tölgy (Quercus robur)
Hely: Wrexham, Wales
Kora: 1000 év


1165-ben a walesi katonaság Ceiriog folyó erdős völgyében megtámadták az angol hódító hadat. A könyörtelen csatában elesett katonákat a közeli "Halottak hasadékába" (walesiül Adwy’r Meirwon) temették el.
Ma ez a tölgy az egyetlen tanúja az úgynevezett Crogeni csatának. Mivel autóút közelében, Offa-falán és egyben a csata emlékhelye körül vezető távolsági túraútvonalon áll, fontos tájékozódási pont, és a helyiek nagy becsben tartják.
Az utóbbi években a fa több televíziós műsorban is megjelent és ma már kis híján sztárnak számít. Sőt a világ első fáinak egyikeként saját Facebook oldallal is rendelkezik.


4. Birr vári szürke nyár

Faj: Szürke nyár (Poplus x canescens)
Hely: Offaly megye, Írország
Kora: 200 év


A Birr várában található szürke nyár Írország és Nagy Britannia legnagyobb szürke nyárfája. Ez a faj minden bizonnyal a helyi rezgőnyár és fehér nyár, amely itt a kontinentális Európából és Ázsiából terjedt el, természetes kereszteződéséből keletkezett.
Konkrét példánk tökéletesen szemlélteti azt, hogy hogyan egyesítette erejét két kisebb fa és hozták létre a szörnyet, mely jócskán túlnőtte szüleit.


5. Višňová oltalmazó tölgye

Faj: Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Hely: Višňová, Libereci kerület, Csehország
Kora: 150 év


2010-ben Višňovát katasztrofális árvíz sújtotta, mely 42 házat öntött el. A víz autókat, fákat és más anyagokat sodort magával.
Azonban egy hatalmas tölgy ellenállt a hordaléknak. Sok közelében lévő farácsos szerkezetű ház ennek a tölgynek köszönheti, hogy még ma is áll. Ám nem minden háznak volt ilyen szerencséje. A fa mentette meg annak a házaspárnak és kutyájának az életét is, akik az egyik elárasztott ház tetején vészelték át az árvizet.
A tölgy ellenállt és nem dőlt ki, bár sok sérülést szenvedett. A helyiek "Oltalmazó tölgynek" nevezik és bíznak abban, hogy szolgálataira ezentúl sosem lesz szükség.


6. Niel Gow tölgye

Faj: Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea)
Hely: Perthshire megye, Skócia
Kora: 300 év


Niel Gow a 18. század legismertebb skót hegedűse. Dalait napjainkban az egész világon játszák. A helyi legenda szerint sokat közülük épp itt a perthshire-i Tay folyónál, ez alatt az ősi fa alatt komponált.
"Üldögélek a hegedű fája alatt, Niel Gow velem lesz és én vele ..." ezek Michael Marry költő és zeneszerző szavai, melyeket főhajtásként Niel Gow következő generációkra hagyott zenei öröksége előtt, a tölgy alatt álló padba vésett. (Ezt a padot a föld tulajdonosa helyezte el ide.)


7. Öreg szil

Faj: Mezei szil (Ulmus minor)
Hely: Szliven, Szliven megye, Bulgária
Kora: 1100 év


Az öreg szil Szliven városának fő jelképe és egyben ősrégi néma tanúja viharos és hősi múltjának.
Jelentős történelmi vagy helyi események alkalmával a szil körül különböző rendezvények kerülnek megrendezésre, melyek azt a helyi élet központjává tették. Szliven tengerszint feletti magasságát is először éppen itt mérték meg. A fa körül szoktak elvezetni a különböző felvonulások és tüntetések útvonalai.
Napjainkban a helybéliek többsége ide az öreg szilfa alá beszéli meg a fontos találkozókat. Ám az utazóknak és a külföldieknek is kulcsfontosságú tájékozódási pontként szolgál. Része a város arculatának és a következő nemzedék számára a múlttal összekötő kapcsot jelenti majd.


8. A természet harmóniájának fája

Faj: Molyhos tölgy (Quercus pubescens)
Hely: Alta Sabina, Lazio régió, Olaszország
Kora: 90 év


A molyhos tölgy a Földközi-tenger kopár lejtőin élő fák jellegzetes képviselője. Sőt az Appenninek lábánál a mediterrán identitás szerves részének tekintik.
Ez a bizonyos tölgy a Rieti város közelében található Fonte Colombo szent helyen áll. Olaszország földrajzi közepeként ismert és az úgynevezett Szent völgyben fekvő területről van szó, ahová a zarándokok Szent Ferenchez, a természet védőszentjéhez járnak imádkozni. Állítólag maga Szent Ferenc is ettől a fától nem messze imádkozott. A tölgy ég és föld között fúrja magát a sziklába, és hosszú ideje dacol saját magával és gyönyörködteti az erre járó zarándokokat és nem hívőket.


9. Zechenter kerti tölgy

Faj: Kocsányos tölgy (Quercus robur L.)
Hely: Kremnica, Besztercebányai járás, Szlovákia
Kora: 350 év


Ez a tölgy meghatározója a történelem és botanika szempontjából fontos kertnek, mely valaha a szlovák orvos és író Zechenter Gusztávé volt.
Különlegessége éveinek számában, méretében és koronájának alakjában jelenik meg, és a városnak jelentős történelmi, kulturális és esztétikai értéket jelent.
Ez a méltóságteljes, terebélyes fa szorosan összekapcsolódik Besztercebánya Osztrák-Magyar Monarchia kori történelmével, hiszen régóta ebben a városban bányászták a pénzveréshez szükséges aranyat és ezüstöt. A helyi krónikák szerint a kertet II. József császár, Mária Terézia legidősebb fia is meglátogatta.
A tölgy Európa földrajzi közepének közelében áll.


Most, hogy végignézted a kínálatot, tanakodhatsz melyiket válaszd vagy talán már el is döntötted. További képekért, valamint szavazatod leadásáért kérlek 2014. február 28-ig keresd fel a program hivatalos oldalát a http://www.treeoftheyear.org/?lang=hu címen. Bármelyik fát is választod, megérdemli. Hogy döntöttél?


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket Facebook oldalunkon vagy a Twitteren!


Az adatok innen, a képek pedig innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin