2014. február 4., kedd

A művészet és a tudomány egy csillagász kezében

Mai bejegyzésemben egy kicsit távolabbra tekintek Magyarország határainál. Talán nem is találkozik teljesen a blog alapcéljaival, de a kezdeményezés tetszik, így helyet érdemel. A mai célpont a csillagos égbolt.

A csillagokhoz, bolygókhoz és egyéb távoli vándorokhoz rakd hozzá, hogy a zenének jótékony hatása lehet kisgyerekekre, betegekre, vagy csak a mindennapos stressztől megfáradt emberre, szóval mindenkire. Van aki tanulás közben hallgatja, van aki kiegészítésként valamihez: napjainkat elkísérik a hangok, legyenek azok bármilyenek és bárhogy rendezettek. Itt lép a képbe a csillagász és fotós José Salgado.


A "Science and Symphony" projekt keretében koncerteken a zeneművek kíséretében nagy felbontású tudományos filmeket mutatnak be. A kezdeményezés összekapcsolja a csillagászatot, a fényképezést, a zenét és a táncot, hogy azok egymást támogatva növeljék a megértést, elősegítsék a befogadást. A mai napig ezeken az előadásokon több mint 150 ezren vettek részt, 14 ország 40 városában.


Művei, mint például a Gustav Holst zenéjével készült Planets (Bolygók - ennek egy részlete nem túl jó minőségben itt megtekinthető), az Over the Beautiful Blue Planet (A csodálatos kék bolygón túl) Strauss Kék Duna keringőjével, vagy a Moonrise (Holdkelte) Maurice Ravel Daphnisz és Chloé művének aláfestő zenéjével egy tematika alapján készülnek: a szerző saját alkotásait, vagy éppen az Adler Planetárium, NASA, ESA (Európai Űrügynökség) által készített fényképeket, animációkat, time-lapse és egyéb videókat hangol össze az aktuálisan választott zenével. A kép a zenekar felett egy nagy kivetítőn látható, senki nem marad le semmiről.Összességében a fentiek együtt írják le a KV 265 nonprofit szervezet célját: a tudomány bemutatása a művészet segítségével. Ahogy José Salgado fogalmaz az Euronews adásában: "Az emberek arra vágynak, hogy olyan munkát végezzenek, amelyekhez különböző tudományágakhoz kell érteni. Ha visszanézünk a reneszánsz korára, da Vinci például mérnök, tudós és művész is volt egyben. Sajnos részben olyan társadalomban élünk, amelyben az oktatási intézmények egyirányúvá teszik az emberek gondolkodását. Mi azt szeretnénk, hogy a művészetet és a tudományt újra összekapcsoljuk. Ezek nem zárják ki egymást."

Jelen posztunk főszereplője részt vesz a Bailey-Salgado projektben (Facebook oldalukon aktualitásokat találhatsz) is: itt a cél az, hogy a tudomány és a művészet kommunikációja inspirálja a közönség tagjait, hogy többet tudjanak meg a Föld és az univerzum titkairól, felkeltsék az érdeklődést az ún. STEM-tantárgyak iránt. A bemutatók jellemzője a HD videó vetítés, élő és előre felvett zene, valamint a rövid bevezetők, tájékoztatók a tudományos tartalomhoz, illetve a műveik mögött álló kreatív folyamathoz.


"Az emberek elmehetnek egy tudományos szimfonikus koncertre, szeretik a bolygót, szeretik a zenét, nem feltétlenül lelkesednek a tudományért, de ha megnéznek egy filmet, az arra ösztönzi őket, hogy többet tudjanak meg arról, amit láttak. Az alapötlet az, hogy elültessük a kíváncsiság magvát az emberekben. Azután, ha hazamennek elolvashatnak a témáról egy könyvet, ellátogathatnak egy tudományos központba, vagy megnézhetnek egy dokumentumfilmet a tévében. A lényeg az, hogy a tudomány ne félemlítse meg őket." - mondja José Salgado.

Te megnéznél egy ilyen előadást?

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

A képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin