2014. február 14., péntek

A legzöldebb és legmocskosabb autók

Az American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE - magyarul egyes helyeken Amerikai Energia-hatékonysági Szövetség néven fordítják, szó szerint inkább Amerikai Tanács az Energia-hatékony Gazdaságért), illetve a hozzá szorosan kapcsolódó Greencars idén is közzétette a világ "legzöldebb" és "legfeketébb" autóinak listáját. Ez számunkra Magyarországon inkább érdekesség, mint a mindennapi valóság, hiszen az itt előforduló autókat Amerika egyes részein (például Kalifornia, Connecticut, Florida, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey stb.) forgalmazzák és kibocsátási sztenderdjeiket is az Egyesült Államokban használt jelölésekkel illetik.


Figyelemre méltó, hogy a környezetkímélő autók listáján a második helyre került az az autó, amelynek papíron a legrosszabb a fogyasztása. Ennek oka, hogy az ACEEE számításainál nemcsak a szükséges üzemanyag-mennyiséget (mérföld per gallon) veszik figyelembe, hanem azt is, hogy milyen körülmények között történik a jármű gyártása, továbbá a teljes életciklus alatt várható üvegházhatású gáz termelést is megpróbálják pontosan kiszámítani, illetve odafigyelnek az adott gépkocsi metán és dinitrogén-oxid kibocsátására is. Ez a teljesebb mérési metódus az oka annak is, hogy a jobb fogyasztású Nissan Leaf a Smart és a Prius C mögé került a listán. Erre a "zöld" listára került vissza a tavaly mellőzött Honda Civic Natural Gas gépkocsi, valamint újoncként itt szerepel a Mitsubishi Mirage fantázianevű autója. Az egyetlen nem hibrid jármű a "legzöldebbek" között a 11. helyen található Smart Fourtwo.


A "legzöldebb" autók listája és mögöttük a kapott pontszám (elektromos autóknál átváltással kalkulálva, a nagyobb a jobb - teljes lista, tulajdonságokkal és fogyasztással itt):
 1. Mercedes-Benz Smart Electric -- 59
 2. Toyota Prius C -- 57
 3. Nissan Leaf -- 55
 4. Toyota Prius -- 55
 5. Honda Civic Hybrid -- 55
 6. Lexus CT 200H -- 55
 7. Toyota Prius Plug-In Hybrid -- 55
 8. Mitsubishi Mirage -- 54
 9. Honda Civic Natural Gas -- 54
 10. Honda Insight -- 53
 11. Mercedes-Benz Smart Fortwo -- 53
 12. Volkswagen Jetta Hybrid -- 53
A "legmocskosabb" autók listája és a kapott pontszám (a kisebb a rosszabb - teljes lista tulajdonságokkal itt):
 1. RAM 2500 (CLASS 2B) -- 18
 2. Bugatti Veyron -- 19
 3. Ford E-150 Wagon FFV -- 21
 4. Bentley Mulsanne -- 21
 5. Mercedes-Benz G63 AMG -- 21
 6. Mercedes-Benz G550 -- 22
 7. Ford F-150 Raptor -- 22
 8. Ford Expedition FFV / Lincoln Navigator FFV -- 22
 9. Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe -- 23
 10. Rolls-Royce Phantom EWB -- 23
 11. Lamborghini Aventador Roadster -- 23
 12. Cadillac Escalade ESV -- 23
Érdekesség, hogy a különböző kategóriákban külön-külön is felállítottak egy listát a leginkább természetbarát, legkevésbé környezetszennyező gépjárművekről, amit itt lehet elérni. Persze Amerikában a városok nagyságából, illetve a fizetőképes keresletből és trendekből kiindulva a kocsibérlések során megéri a "zöldebb" gépjárművek használata. Továbbá lassan kialakul - vagyis már ki is alakult - egy olyan réteg, amelyik külön figyelmet szentel az ilyen típusú autók használatára, azokat igényli is. Hogy ez Magyarországon mikor várható, nem tudom. De a kérdés adott: ha lenne megfelelő töltőhálózat, akkor te használnál tisztán elektromos vagy hibrid autót a mindennapjaidban?


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket Facebook oldalunkon vagy a Twitteren!


A képek innen és innen származnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin