2014. január 29., szerda

Téli túrák nemzeti parkjainkban

Talán még nem késő: A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részeként a nemzeti parkok több mint húsz ajánlattal várják a lelkes túrázókat a január 25. és február 8. közötti hétvégéken. Ezeken a napokon olyan, fokozottan védett területekre is eljuthatnak a programok résztvevői, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem lenne lehetőségük.

A február 1-én és 8-án megrendezendő szársomlyói Kikerics túrán hasonlóan kivételes élményben lehet részük a természetbarátoknak. Az esemény fő érdekessége, hogy hazánkban egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics. A terület csak engedéllyel látogatható, így a túra kivételes lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megismerkedhessenek a vidék értékes növény- és állatvilágával.

A „Tél a Tisza-tavon” nevet viselő programon a Tisza-tó tiszafüredi oldalán, a Tiszavirág ártéri sétaúton haladhatnak a túrázók, régi morotvákat, kubikgödröket, télen is hangulatos ártéri erdőket, legelőket érintve. A kiinduló- és végpontot jelentő Szabics Kikötőben forró teával, forralt borral és pogácsával várják a résztvevőket.A tatai vadlúdlesre látogatók a lenyugvó nap fényében hazatérő madarakban gyönyörködhetnek, míg a szalafői túrát választók azt is megtudhatják, hogyan készül a tökmagolaj. Az Aggteleki-karszton erdei állatok életjelei után nyomozhatnak a programok résztvevői.

A hátralevő program részletesen:

Kikerics túra a Szársomlyón
Időpont: 2014. február 1. és február 8.
Találkozás: Nagyharsányi Szoborpark (A pontos időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők.)
Helyszín: Szársomlyó, Szársomlyói természetvédelmi terület
Táv: 5 km (3 óra)
Részvételi díj: 800 Ft/fő
További információ: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – www.ddnp.hu vagy 30/377-3388 vagy 30/326-9459
Jelentkezés: 30/377-3388 vagy 30/326-9459 (előzetes bejelentkezés szükséges)
Maximális létszám: 50 fő
Hazánk területén egyedül a Szársomlyón él a fokozottan védett magyar kikerics. A tíz éve megrendezett kikerics túrán kivételes alkalom nyílik a szintén fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megtekintésére.

Vadlúdles a tatai Öreg-tavon
Időpont: 2014. február 1. 7.00 – 15.00
Találkozás: Tata, Öreg-tó, madármegfigyelő torony
Helyszín: Tatai Öreg-tó
Táv: 0,5 km (3 óra)
Részvételi díj: 400 Ft/fő, családi (2 felnőtt és 2 gyerek) 1400 Ft (2+2 főn felül minden gyerek után 200 Ft):, diákcsoport (10 főtől) – 200 Ft/fő
További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – www.dunaipoly.hu és Csonka Péter – 30/663 4659 (munkaidőben)
Maximális létszám: 30 fő
A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb – 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett – pihenőhelyüket. A túra során megismerkedhetünk az Öreg-tó természeti értékeivel, 7 órától a madarak reggeli kirepülésében, délután 3 órától pedig a behúzásban gyönyörködhetünk.

Téli túra az Aggteleki-karszton – forrásaink (családok számára)
Időpont: 2014. február 1. 10.00
Találkozás: 9.30-kor Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 1 és 5 km (1,5 és 3 óra)
Részvételi díj: 500 Ft/család
További információ: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság – www.anp.hu és Tourinform Aggtelek – 48/503-000
Maximális létszám: 50 fő
A Világörökség részévé nyilvánított Aggteleki- és Szlovák-karszt felszín alatti világának egyedi természeti értékei a fakadó források. A barlangok vizét felszínre hozó források után a patakok még kilométereken át nem fagynak be, hiszen vízhőmérsékletük télen-nyáron +10 fok. A forrásoktól elindulva, négy patakot követve találkozunk Jósvafőn, e természeti és műemléki védettséget élvező kis faluban, a források és patakok völgyében. A túra a Kecső-, a Jósva-, a Kis- és Nagy Tohonya-forrást érinti.
Téli szertúra Szalafőn
Időpont: 2014. február 1. 10.00
Találkozás: Szalafő-Pityerszer, Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Helyszín: Szalafő- Pityerszer környéke, Őrségi Nemzeti Park
Táv: 5 km (3 óra)
Részvételi díj: ingyenes
További információ: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság – http://onp.nemzetipark.gov.hu/ és Tourinform Őrség – 94/548-034, tourinform.orseg@gmail.com
Maximális létszám: nincs korlátozás
A túra Szalafő – Pityerszerről indul. A program első felében az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény látnivalóival ismerkedhetnek az érdeklődők, majd a Felsőszeri tanösvény útvonalán haladva az őrségi népi építészetébe nyerhetnek betekintést. Túránk során lehetőség nyílik a tökmagolajütés munkafolyamatainak megismerésére, valamint tökmagolaj kóstolásra. A program végpontja Szalafő – Pityerszer.
Baláta-tó túra
Időpont: 2014. február 1. 10.00
Találkozás: Kaszó, Ökocentrum
Helyszín: Kaszó, Baláta-tó Természetvédelmi Terület
Táv: 6 km (3 óra)
Részvételi díj: 450 Ft/fő
További információ: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – www.ddnp.hu; e-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu
Kaszói erdei barangolásunk bevezetéseként előadást hallhatunk belső-somogyi vizes élőhelyeinkről, amelyek számos ritka és védett faj számára nyújtanak menedéket. A Balatontól a Dráváig húzódó erdőségben a patakok, vízfolyások, mocsarak és lápok ugyan magukon viselik az emberkéz átalakító törekvéseinek nyomait, ám alaposabban szemlélve őket még felismerhető eredeti állapotuk. A Kaszói Erdőgazdaság erdeiben kanyargó patakvölgyben tavasszal bókoló fogasírban gyönyörködhetünk, míg a kisebb-nagyobb lápok és láptavak – köztük a Baláta-tó – környezetében a zsombékoló sások akár embermagasságú zsombékjait csodálhatjuk meg. Szerencsés esetben a fokozottan védett rétisast is megpillanthatjuk.
Szerzetesek Világnapja geotúra
Időpont: 2014. február 2. 10.00
Találkozás: Alsó-dörgicse, Boldogasszony templomrom
Helyszín: Dörgicse, Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Táv: 6 km (4 óra)
Részvételi díj: Felnőtt 850 Ft, 3-14 éves gyerek 400 Ft
Felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túrabakancs, távcső, esőkabát.
További információ: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – www.bfnp.hu és Sárdy Julianna geotúra-vezető, +36 20 962 3378, sardy@geopark.hu, www.geopark.hu
A túra min. 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezés a geotúra-vezetőnél: a túrát megelőző napon 16:00 óráig.
A hármas szám jegyében zajló geotúra során három híres középkori templomot (Boldogasszony dörgicsei-templomrom, Kisfalud-dörgicsei templomrom és Szt. Péter-dörgicsei templomrom), három Dörgicse nevű települést és három teljesen különböző arculatú mészkőterületet („mészkő a tetőn”,„mészkő a tálban” és „mészkő a falban”) mutatunk be, melynek során időutazást tehetünk a leghatalmasabb 3-as: a földtörténet triász időszakába.
A lankákba simuló kora középkori templomok környezetében betekinthetünk egy felhagyott bánya különleges mészkőfejtési technikáiba és ennek tárgyi emlékeit az eredeti helyszínen láthatjuk. Megnézzük a nyugati országrész egyik legszebb karrmezőjét, egy vadregényes szurdokban kisebb barlangüregeket fedezünk fel és közvetlen közelről láthatunk egy 10 méter magas löszfalat.
Hévízi-tó túra
Időpont: 2014. február 3. 13.50
Találkozás: Hévíz, Hévízgyógyfürdő, főbejárat
Helyszín: Hévíz, Hévízi-tó Természetvédelmi Terület
Táv: 5 km (2 óra)
Részvételi díj: ingyenes
Felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát.
További információ: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – www.bfnp.hu és Csiszár Viktor – 30/406 7977, viktor.csiszar@gmail.com
Maximális létszám: 50 fő
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek téli élővilágának megfigyelése. A túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vezeti.

Téli túra az Aggteleki-karszton – környezeti nevelési program iskolák számára
Időpont: 2014. február 6. 9.30
Találkozás: 9.00-kor Jósvafőn, a Kúria Oktatóközpontnál
Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park
Táv: 5 km (3 óra)
Részvételi díj: 250 Ft/fő
További információ: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, Kúria Oktatóközpont – 48/350-056, www.kuriaoktatokozpont.hu
Maximális létszám: 25 fő
A téli erdőben hallgatózva, életjelek után kutatva, a hóban-sárban fellelhető nyomokat olvasva megmutatkozik nekünk a karsztvidék élete ebben a zord évszakban. A legtöbben azt hiszik, hogy csak nyáron érdemes túrázni! Így azonban, csak az egyik oldalát ismerjük meg a természetnek. Rajta, húzzunk bakancsot ezen a februári napon! Amikor a természet leveti nyári-őszi pompáját, olyan dolgok vállnak láthatóvá, amelyeket figyelmen kívül hagyunk akkor, amikor a virágok szépsége és a madarak éneke elvonja figyelmünket. A talajtakaró változatossága, a kibukkanó sziklák színe, a karsztosodott felszín formavilága, a fák alakja és lehetne még sorolni sokáig a téli világ látnivalóit!

Téltemető túra
Időpont: 2014. február 7. 10.00
Találkozás: Cégénydányád, a park Dózsa György úti főbejárata
Helyszín: Cégénydányádi-park Természetvédelmi Terület
Táv: 1,5 km (1,5 óra)
Részvételi díj: ingyenes
Felszerelés: könnyű téli túrafelszerelés
További információ, jelentkezés: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – www.hnp.hu és Habarics Béla – 30/625-2116, e-mail: habaricsb@hnp.hu
Maximális létszám: 80 fő
Az Országos Természetvédelmi Tanács 1959-ben a kor neves szakembereinek (pl. Jávorka Sándor, Papp József) javaslatára nyilvánította védetté a Szamos ártéren kialakított, egykoron 50 hektár kiterjedésű angol tájképi kertet. A klasszicizáló stílusban épített kastély, a meghagyott őshonos fák, a távoli földrészekről betelepített növényritkaságok, a változatos díszcserjék és a hangulatos tisztások által vált a park Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legszebb tájképi kertjévé. A túra során a közel 13 hektáros természetvédelmi területen található növénygyűjtemény érdekességeit és a Szamos folyó változatos állatvilágát ismerheti meg a látogató, kis szerencsével a téltemető néhány egyede is megcsodálható.

Madárgyűrűzés a Jági-tónál
Időpont: 2014. február 8. 9.00
Találkozás: pilisszentiváni sportpálya, a Villa Negra előtt
Helyszín: Jági-tó
Táv: 1 km (2 óra)
Részvételi díj: 400 Ft/fő, családi (2 felnőtt és 2 gyerek – ezen felül minden gyerek után 200 Ft) – 1400 Ft, diákcsoport (10 főtől) – 200 Ft/fő
További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – www.dunaipoly.hu és Mocsári Dezső Vazul – 30/511 1802 (munkaidőben)
Maximális létszám: 30 fő
Mely madarainkkal találkozhatunk télen is? Miért kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, és miért folytatjuk ma is? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a program során.

Fedezzük fel a Börzsöny lakói kiállítást és tanösvényt Királyréten!
Időpont: 2014. február 8. 13.00
Találkozás: Szokolya - Királyrét, Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont
Helyszín: Királyrét, Duna–Ipoly Nemzeti Park
Táv: 2,9 km (3 óra)
Részvételi díj: teljes árú – 850 Ft/fő, kedvezményes – 750 Ft/fő
Jelentkezés: Takács Margit, kiralyret@dinpig.hu
További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – www.dunaipoly.hu
Maximális létszám: 30 fő
A 2013-ban megépült kiállítás és tanösvény felfedezése a kaland, a játék jegyében történik, sok háttérismeret megszerzésével. A Börzsöny lakóinak megismerése minden korosztály számára ajánlott, hiszen a felfedezés élménye személyre szabott!

Tél a Tisza-tavon
Időpont: 2014. február 8. 10.00
Találkozás: Tiszafüred-Örvény, Szabics-kikötő
Helyszín: Tisza-tó, Hortobágyi Nemzeti Park
Táv: 20 km (5 óra)
Részvételi díj: felnőtt – 1.200 Ft/fő (alapszolgáltatással: túravezetés, meleg tea/forralt bor a túra alatt) vagy 2.500 Ft/fő (+ kenyérlángos a túra után), diák, nyugdíjas – 900 Ft/fő (alapszolgáltatással) vagy 1.850 Ft/fő (kenyérlángossal)
Minimum létszám: 8 fő
Felszerelés: meleg, réteges, kényelmes öltözék, túrabakancs vagy bélelt gumicsizma, hótaposó lábbeli, 1-2 csokoládé energiapótlásként
További információ, jelentkezés: info@szabicskikoto.hu vagy 30/954-8620
Jelentkezési határidő: 2014. február 7., 12 óra
A Tisza-tó téli alacsony vízszintje lehetővé teszi, hogy a varázslatos vízi világ olyan részei is felfedezhetők legyenek, melyek nyáron megközelíthetetlenek. Ezáltal igazi csoda tárul minden érdeklődő, még a Tisza-tavat nyáron jól ismerők szeme elé is. A Tisza-tavi túra időjárás és jégvastagság függvényében lesz „jégtúra” vagy különleges gyalogtúra a dzsungel-szerű ártéri erdőben, nádasban, gyékényesben. Az egyik legcsodálatosabb Tisza-tavi útvonal járható be a téli túra alkalmával, érintve régi morotvákat, fokokat, erdőket, legelőket, melyeket évtizedekkel ezelőtt bekebelezett a Tisza-tó vize. Több kilátótornyot és az Ó-halászi szigeten lévő romokat is felkeressük majd. A természeti értékek bemutatásán túl tehát a kultúrtörténeti apropója is lesz a téli kalandozásnak. A pihenőponton forró teával, forralt borral és pogácsával várjuk a résztvevőket.

Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn
Időpont: 2014. február 8. Szombat, 9.00 - 12.00
Találkozás: Dinnyésen a Rózsa utca – Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt
Helyszín: Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület
Táv: 1 km (2-3 óra)
Részvételi díj: teljes árú – 600 Ft/fő, kedvezményes – 350 Ft/fő
További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság – www.dunaipoly.hu
Jelentkezés: Fenyvesi László – 30/663 4630 (munkaidőben)
Maximális létszám: 30 fő
A Dinnyési-fertő kiváló hely a telelő madarak megfigyelésére. Még befagyott tó esetén is izgalmas történéseknek lehetünk tanúi a vadludak és récék által fenntartott lihogón. Hó hiányában, vagy kevés a hó esetén is biztosan lesznek itt vadludak, de nagyobb hó esetén akár fenyőmadarakkal, téli pintyekkel és más téli madárvendégekkel is találkozhatunk.

Északi madárvendégeink
Időpont: 2014. február 8. 9.00
Találkozás: Bihari Madárvárta, Biharugra, 8.45
Helyszín: Biharugrai- halastavak, Körös–Maros Nemzeti Park
Táv: 5 km, (4 óra)
Részvételi díj: 400 Ft/fő
További információ: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság – www.kmnp.hu és Ezer Ádám – 66/313-855
Maximális létszám: 40 fő

A szakvezetéses túrán látogatóink megismerkedhetnek azokkal a madarakkal, melyek még kemény teleken sem hagyják el hazánkat, illetve azokkal a madárvendégekkel, amelyek északi országokból jönnek Magyarországra, hogy itt vészeljék át a tél viszontagságait. A Biharugrai-halastavak nemcsak az őszi-tavaszi madárvonulásban töltenek be fontos szerepet, hanem télen is nyugodt menedéket jelentenek több ezer réce- és lúdfaj számára.

A résztvevőknek jó szórakozást!
(A programok eredeti leírása a nemzetipark.gov.hu vonatkozó oldalán található.)


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin