2013. december 6., péntek

Üstökös: volt ISON, nincs ISON

A közelmúltban sokan reménykedtek abban, hogy a decemberi nappalokat/éjszakákat beragyogja egy üstökös: az ISON. Ezt az üstököst 2012. szeptember 21-én fedezte fel Vitalij Nyevszkij belorusz és Artyom Novicsonok orosz csillagász. Az üstökös mégsem a Nyevszkij-Novicsonok-üstökös nevet kapta, hanem az egyszerűbben kimondható ISON rövidítést. Ez a neve annak az automata távcsőrendszernek (International Scientific Optical Network), amit a földközeli égitestek keresésére működtetnek Oroszországban. Számítógépes modellek azt mutatják, hogy az ISON 5,5 millió éve indult kozmikus vándorútjára a Naprendszer pereméről annak központja felé.

Az korábban is egyértelmű volt, hogy a pályájából adódóan lehetnek problémák a Földhöz történő érkezéssel, hiszen mielőtt a bolygónk közelébe (~ 64,2 millió kilométerre) jut, még elhalad a Nap mellett, ahogy az a következő videón is látható:Szerencsére a mai modern eszközökkel már jól nyomon követhető volt az üstökös útja, aminek egy pontján 1,2 millió kilométerre közelítette meg a Napot, lényegében "súrolta":Jól látszik, hogy az egyesek által "legtökösebb üstökösként" becézett égitest még kijött a Nap takarásából, azonban fényének/csóvájának nagysága meg sem közelítette a korábbi állapotot. Valamennyi szilárd tömeg túlélte a napközelséget, de az annyira megviselte, hogy két órával később teljesen szétoszlott, megszűnt az anyagkibocsátás a felhőben, mára nem több egy porfelhőnél. Útjának utolsó része az alábbi, "timelapse" képen is jól látható:

Fotó: http://svs.gsfc.nasa.gov
Az ISON mára por és emlék. Amatőr és profi csillagászok figyelték közösen az eget, most pedig csak a remény maradt, hogy a közeljövőben talán ideér egy újabb üstökös, ami több millió éve úton van.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin