2013. december 11., szerda

Magyarország hatékony vízvédelem nélkül?

A múltban már érintettem hazánk vízgazdálkodását, most azonban egy olyan szervezeti átalakítás miatt írok, aminél kétségesnek érzem a döntés jogosságát: a WWF Magyarország múlt pénteken tette közzé állásfoglalását, mely szerint azzal, hogy a vízügy a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Belügyminisztériumhoz kerül, vízfolyásaink, valamint az ivóvízellátást is biztosító felszín alatti vízkészletek komoly kárt szenvedhetnek. ("A vízügy kifejezés egyrészt a vízgazdálkodással kapcsolatosan igazgatási és hatósági feladatot ellátó szervek összességét, másrészt a vízgazdálkodás jogi szabályozását jelenti." - Vidékfejlesztési Minisztérium)Annyiban igaza lehet a WWF-nek, hogy - sajnos - már van negatív tapasztalat az ilyen átszervezésekkel kapcsolatban: 2011-ben az árvízvédelem a Belügyminisztériumhoz került, a vízgazdálkodás szakmai felügyelete pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumnál maradt. Ez utóbbi felügyelete alá tartozó Vízügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság az elmúlt két évben egyre csökkenő kapacitásokkal dolgozott, és a két minisztérium közt megosztott szervezetben az együttműködés teljesen szétzilálódott.

Kicsit távolabbról is megközelítem a témát: 2013. november elejére elkészült a Nemzeti Vízstratégia, melynek társadalmi, szakértői, civil és közigazgatási egyeztetés alapján elkészült változata letölthető innen (.pdf, 816 KB). Ezt a dokumentumot két ok miatt kezelem fenntartással: az egyik az, hogy a társadalmi konzultációban összesen 332 kérdőívet értékeltek ki (.pdf, 189 KB), továbbá úgy érzem, a Vízstratégia fő irányelve mindössze kettős: tartsuk meg a vizeinket, illetve azokat juttassuk el oda, ahol szükség van rá.

Az előző bekezdésben leírtak, valamint a Nemzeti Vízstratégia értelmében érthetőbbé válik az átszervezés miértje: nem feltétlenül természetvédelmi szakemberekre, hanem mérnökökre van szükség, akik mérnek, számolnak, majd építenek. A hangsúly az utolsó szón van, hiszen a természetvédelem kevésbé látványos lehet a panel tizedik emeletén, míg egy víztározóra elismerően csettint a "jól értesült polgár", hiszen hazánk "itt épül"...„A hazai vízügynek a hatékonyság érdekében éppen a természetvédelemmel és az agrárszektorral kellene a leginkább együttműködnie. Ha a vízgazdálkodást a kormány elválasztja ezektől az ágazatoktól, Magyarország komoly veszélybe kerülhet, és nehezen tudja majd elhárítani a klímaváltozás és a csapadékhiány okozta kockázatokat." – fogalmazott Fáth Ákos, a WWF igazgatója. „A WWF az új felállásban nem sok esélyt látna arra, hogy Magyarország megfeleljen Európai Uniós kötelezettségének, és a Víz Keretirányelvben megfogalmazott elvárások szerint folyóink, tavaink, felszín alatti vizeink ökológiai, vízminőségi és mennyiségi szempontból jó állapotba kerüljenek. A folyóink állapotának védelmére, vízminőség-javításra vagy a vizes élőhelyek élővilágának megmentésére irányuló programok lehetőségei a minimálisra csökkenhetnek és minden vízügyi forrást az árvízvédelmi beruházások nyelhetnek el.”

De hallgattassék meg a másik fél is: Illés Zoltán környezetügyi államtitkár tájékoztatása szerint a "vízügy 2014. január elsejével teljes egészében átkerül a VM-től a Belügyminisztérium illetékességébe, Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárság alá. Az átalakítás célja a hatékonyság növelése úgy, hogy a közmunkaprogram valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon – mondta Illés Zoltán. Bár a vízügy a BM-hez kerül, a vízgyűjtő gazdálkodás azonban továbbra is marad Illés államtitkársága alatt, akárcsak a környezetvédelem és a természetvédelem is. Így e területek továbbra is egységesen és hatékonyan lesznek képviselve. A BM államtitkárságával a vízügy áthelyezése után szoros szakmai konzultációs kapcsolat fog fennállni – mondta a környezetügyért felelős államtitkár. Bár a korábbi rend hatékonyabb volt, de a változtatás szakmapolitikai szempontból indokolt – tette hozzá." (orientpress.hu)

Ergo: szétszednek egy még valamennyire jól működő rendszert, hogy a saját elképzeléseiket és érdekeiket - "Mi, magyarok szorgalmas, kreatív és leleményes nép vagyunk, amelyik értékteremtő munkából akar boldogulni..." (Orbán Viktor, 2013. szeptember - magyarhirlap.hu) - akár a természetvédelem kárára is érvényesítsék. Szerencsére minden nap tehetünk a saját környezetünk védelméért, a jelenlegi politika mentén az egyén felelőssége a természetvédelemben lényegesen megnő. Legalább ezt propagálnák, ha már szervezeti szinten ennyire nem megy...


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

2 megjegyzés:

  1. Javaslom témának a felelős erdőgazdálkodást is. Egy kis grafika hozzá: http://redir.ec/felelosseg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linken található képet a Facebook oldalunkon közzétettük, a témajavaslatot köszönjük, élünk vele :)

      Törlés

Blog Widget by LinkWithin