2013. december 4., szerda

Év Fája 2014 - Eredményhirdetés

Gyorsan elrepült egy év... Tavaly, majdnem pontosan egy éve írtunk a 2013-as Év Fája szavazás végeredményéről, most pedig már megvan a következő (szándékosan nem újat írok) nyertes. A közönség, valamint az Ökotárs Alapítvány idei eredményhirdetése szerint 2014 Év Fája a

Mesebeli vén vackor Gödöllőről!

Az első helyezett 4059 szavazatot kapott, második "A basafa" lett Nagykőrösről (2829 szavazat), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Fehér nyárfa található, Nyíregyházáról (2154 szavazat). Hős Fa kitüntetést kapott a "Gyümölcsoltó Boldogasszony 303 éves Árpával érő körtefája Solymáron", míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a "Teleki 300 éves berkenyefa" kapta.

Év Fája 2014 - Gödöllő (fotó: okotars.hu)

További részletek az Ökotárs Alapítvány oldaláról:

"Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt és egy állapotfelmérő vizsgálatot kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa 30 ezer Forint értékű támogatást kapott.

A hazai vetélkedő első helyezettje szokás szerint részt vesz a 2014-ben megrendezendő Európai Év Fája versenyen is, melyen kétszer egymás után is magyar fa nyerte a fődíjat."

Ejtsünk egy pár szót a "Mesebeli vén vackor" történetéről is:

"A helyi legenda szerint Grassalkovich Antal gróf ültette, aki egy szerencsés kimenetelű vadászat után a sebzett vadkan elől egy vadkörtefán talált menedékre. Hálája jeléül elrendelte, hogy gödöllői birtokán 1000 vadkörtét ültessenek a jeles fa tiszteletére. A huszadik század hajnalán még 7 idős példány alatt pihentették a pásztorok nyájaikat, de napjainkban már csak egy túlélője maradt a sokadalomnak…

A sikeres isaszegi csata után nem meglepő, hogy a természethez, a növényekhez gyermekkora óta vonzódó Kossuth Lajos nem a nyüzsgő gödöllői főhadiszálláson, a kastélyban, hanem az akkor már terebélyes vadkörtefa alatt fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A kiegyezés után az uradalmat koronázási ajándékként megkapó királyi családból, a bájos és a magyarság számára oly kedves Erzsébet királyné, Sisi igyekezett felfedezni kedvenc nyaralóhelyének minden zegét-zugát. Egyik első kilovaglása során éppen az erdő szélén nyargalt, amikor megpillantotta a vadkörtefát. A gyeplőt sebesen megrántva megállította száguldó paripáját. A fa éppen akkor érlelte bőkezűen termését és a lelkes Sisi megfelejtkezve az udvari etikettről örömében kiáltozva lelkesen megölelte a fát, majd jóízűen falatozott a vén fa földre hullott, érett gyümölcseiből. Innentől kezdve gyakran látogatta a matuzsálemet, nyáron szívesen hűsölt lombjai alatt, tavasszal virágpompájában gyönyörködött, míg ősszel a hatalmas lombozat színkavalkádja ejtette ámulatba a királynét, aki nyugalmat és békességet talált a fa tövében. Állítólag itt ismerkedett meg Andrássy gróffal is, aki fülig szerelmes lett belé, ezért a gödöllőiek azóta is a szerelmesek fájaként tartják számon a jó öreg vackort.


A világháborúk alatt és köztük, a gazdasági világválság idején sok szegény ember, és félénk, de éhes vad számára jelentett örömöt, vitaminforrást és reménysugarat a fa bőkezű termésáldása. Nem véletlen, hogy az 1959-ben kijelölt, négyszögletű egyetemi botanikus kertnek éppen a közepén nyújtja ég felé vaskos ágait az idős vadkörtefa, dacolva viharokkal, jégesővel és a nyári tikkasztó kánikulával."

Fa elhelyezkedése: Gödöllő (Szent István Egyetem Botanikus Kert), Páter Károly utca 1.

Faj: vadkörte, vackor (Pyrus pyraster)

Kora: 280 év

Magassága: 18 m

Törzskerület: 321 cm


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin