2013. november 27., szerda

A Föld erdeinek pusztulása 12 év alatt

A Magyar Néprajzi Lexikon 'fák' szószedete alatt a következő olvasható:
"A hozzájuk fűződő hiedelmek és mágikus eljárások egy része régi, a világ sok helyén elterjedt képzeteken alapul (ilyenek: a fa mint a világegyetem képmása, mint az élet szimbóluma, mint a vegetáció újjászületésének, ill. az év körforgásának szimbóluma, a fa és az ember kapcsolata stb.). A mai Európában és a magyarságnál ezek már csak nyomokban követhetők; a mai hiedelmek alapja már túlnyomóan a fák megfigyelt természete (pl. téli álom – tavaszi zsendülés ellentéte, bizonyos évszakban vagy napszakban való virágzás, egyes növények dús lombú, nedvdús, csípős, tüskés volta, valóságos vagy képzelt gyógyhatása stb.), amelynek alapján az eredeti hittől függetlenül vagy azzal összeötvöződve még a közelmúltban is használatosak voltak gyógyításra, termékenységvarázslásra, rontás elhárítására vagy külső tulajdonságaik adta analógiák felhasználásával bármilyen egyéb célra."

De ugye ez néprajz, amitől nem lesz meleg a lakásban, nem kap enni a gyerek és a többi, mindennapi teendő is elvan magában. Szóval a fa lassan csak egy növénnyé "silányul", ami erdőket rak össze, vagy egyesek szerint elfoglalja az értékes termőföldet. A nemtörődömség, illetve más esetekben a pénzügyi javak halmozása a szóban forgó növény visszaszorulásához vezet.

Erdőpusztulás Paraguayban 2010-2012 között
Ennek folyamatát mutatja most meg a Google, a NASA és a Marylandi Egyetem közelmúltban publikált projektje. A kutatók a projekt kezdetén létrehoztak egy új térképet (30 méteres felbontással), aminek köszönhetően globálisan, vagy akár egyedileg, országszinten elemezhető az erdők kiterjedése és változása 2010-től 2012-ig. A közös munka során a Landsat műhold több mint 654 ezer felvételét dolgozták fel: az egyetem kutatói létrehozták a Landsat műholdképeket elemző modelleket, a Google szakemberei pedig a Google Earth Engine technológiát használva futtatták, elemeztették ezeken a modelleken a több százezer fotót. Egy egyszerű számítógépnek egy ilyesfajta számítás 15 évébe kerülne, azonban a Google Earth Engine néhány nap alatt végzett vele.

A végeredmény megdöbbentő: az elemzett 12 évben 2,3 millió négyzetkilométernyi erdő tűnt el bolygónk felszínéről, és csak 0,8 millió nőtt vissza. A trópusi erdők pusztulása is folyamatos, a tanulmány vizsgált időszaka alatt évente 2101 négyzetkilométernyi erdő tűnt el, évente. Annak ellenére, hogy Brazíliában csökkent a trópusi erdők irtásának mértéke, más országokban, mint Malajzia, Tanzánia, Angola, Peru és Paraguay éppenhogy nőtt. Összességében 2010-2012 között egy alaszkányi területű erdőfelülettel található kevesebb a Földön...

Az alábbi videóban zöld színnel lett jelölve az erdőségek kiterjedése, kékkel az új erdők települése, míg pirossal az erdőpusztulás.Aki szeretné megnézni valahol a pontos erdőpusztulás mértékét, annak ajánlom a következő linket (balra fent lehet a helységet beírni, így akár szűkebb környezetét is megnézheti az érdeklődő): http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest.
Magyarország sem kivétel, a Duna-Tisza közében látható az elsivatagosodás.

A bejegyzés indulásához visszatérve: ha a fa valóban a világegyetem képmása, akkor sok helyen az ember rabigába hajtotta magát az univerzumot, annak minden élőlényével, így magával együtt.

(A Magyar Néprajzi Lexikonból származó idézetet a Magyar Elektronikus Könyvtárban, míg a paraguayi erdőpusztulást bemutató képet a Google egyik oldalán találtam.)


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin