2013. július 12., péntek

Nyári mulatság - Készíts fűfejet!

A fűfejű figura szinte minden korosztály fantáziáját izgatja, mert mi más lehetne érdekesebb, trendibb, vagy esztétikusabb, mint egy napról-napra változó, folyamatosan növekvő, üde, zöld fűcsomó. Bár készen kapható verziókból sincs hiány, mégis érdemes vele otthon bíbelődni, mert a variációk száma korlátlan, bátran szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, kísérletező kedvünket.

Kép innen
Az optikailag kielégítő végeredmény érdekében ugyanakkor nem árt pár egyszerű lépést fejben tartani, épp a következőket:

 Szükséges anyagok és hozzávalók:
  • virágföld, tőzeges virágföld keverék vagy fűrészpor
  • nylon harisnya/titokzokni
  • egy kis virágcserép, vagy bármi amit esztétikussá tudunk varázsolni és alátétként használható
  • cérna/befőttes gumi
  • ragasztó
  • színes textíliák, dekorgumi, zseníliadrót, matricák, ragasztható szemek
Kép innen

A fűfej elkészítése


1. A harisnya szárából vágjuk le egy körülbelül 15-20 cm hosszú részt, attól függően, hogy mekkora figurát szeretnénk, majd az egyik végén csomózzuk meg, vagy kössük el és fordítsuk ki - ez lesz a fűfejünk feje teteje.

2. Az első pontban kialakított kis harisnya-zsebbe szórjunk fűmagot, majd alaposan tömjük meg tőzeggel, virágfölddel, vagy fűrészporral. 

3. Miközben feltöltjük a harisnyánkat, a kívánt formára alakíthatjuk a figurákat úgy, hogy elkülönítünk egy kis adag földet és megtekerjük körülötte a harisnyát, vagy egy zsinórral/cérnaszállal elkötjük az orrnak, fülnek, esetleg karoknak szánt részt. Ha kész vagyunk a figura kialakításával, jó szorosan csomózzuk meg a harisnya másik végét és állítsuk egy virágcserépbe, befőttes üvegbe, díszített joghurtos pohárba, ásványvizes üveg aljába. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

4. Ezek után nincs más, mint a személyiség kialakítása: a szemeket, a szájat, vagy a füleket elkészíthetjük dekorgumiból vagy zseníliadrótból (ragasztópisztollyal egyszerűen felragasztható), de akár matricákat vagy kész, ragasztható szemeket is használhatunk a díszítéshez. Színes textíliák, scrapbook papírok segítségével a virágcserepet is hozzáigazíthatjuk a fűfejű figuránk egyéniségéhez, kiváló alkalom az itt-ott megmarad szövetek, kreatív kiegészítők felhasználásához.

Rendszeres locsolás mellett az elkészült fűfej már 2-5 nap elteltével elkezd hajat növeszteni, amelyet idővel egy olló segítségével tetszés szerint lehet majd alakítani.

Kép innen
Persze nem kötelező a klasszikus fűfej kialakítást követnünk, nyugodtan játszhatunk kicsit a levágott harisnyadarabokkal, és aztán megszülethetnek a fűhátú kígyók, gyíkok, sünök, hernyók, illetve játszhatunk azzal is, hogy a fűmagokat több pontban, más-más helyre szórjuk.

Kis gyorstalpaló, kedvcsinálónak:
Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin