2013. július 10., szerda

LIFE támogatásból újult meg a nagykőrösi tölgyes

Dicsőség a honnak: az Európai Unió a legjobb, LIFE támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát.


Az első bekezdésben lehet két dolog, ami magyarázatra szorulhat:
  1. Mi is az a LIFE program? A LIFE (L'Instrument Financier pour l'Environnement) az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz, amelyet 1992-ben hoztak létre. A LIFE program 2007-től részben átalakult, és 2013-ig LIFE+ program néven folytatódik. A 2007-2013-as időszakban a LIFE+ támogatási rendszer keretében a 27 tagállam részére összesen 2 143 millió eurót lehet a LIFE+ rendeletben meghatározott célokra fordítani.
    A LIFE+ programnak három területe van: „Természet és Biodiverzitás”, „Környezetvédelmi Politika és Irányítás” és „Információ és Kommunikáció”. A támogatásra való jogosultságnak több - egymással összefüggő és független - kritériuma is van, például: az adott program foglalkozzon a vadon élő madarak vagy az élőhelyek védelmének legjobb gyakorlatával vagy bemutatásával vagy utaljon az erdők és a környezeti kölcsönhatások széles körű, összehangolt, átfogó és hosszú távú monitoringjára, mindezt úgy, hogy a ráfordítások megtérüljenek. Komolyabban érdeklődőknek javaslom az Európa Portál LIFE programról szóló, magyar nyelvű tájékoztatóját, angolul tudóknak pedig a LIFE program hivatalos oldalát.
  2. Mik azok a pusztai tölgyesek? A pusztai tölgyesek olyan erdőssztyep-tölgyesek, melyek a legszárazabb talajokon, homokon fordulnak elő. Ez az erdőssztyepp-zóna sajátos, átmeneti éghajlatával és növényzetével 8000 km hosszan húzódik végig Eurázsián, és a Kárpát-medencében éri el elterjedésének nyugati határát. Az Uraltól nyugatra fő fafaja a kocsányos tölgy. Az erdőssztyepp-tölgyeseknek három alapvető típusa van Magyarországon, melyek egymástól eltérő tulajdonságú talajokon állnak, ezért fajkészletük különböző. Lehetnek zárt és gyepekkel mozaikoló, nyílt állományaik egyaránt. A legtöbb máig fennmaradt erdőssztyep-tölgyes a Nagyalföldön, Nagykőrös határában található. Bővebben erről is olvashatsz a program oldalán vagy a Wikipédián!
A díjjal az Európai Bizottság nem csupán a természetvédők kitartó munkáját ismerte el, hanem a pusztai tölgyesekre, hazánk és Európa élővilágának e kiemelkedően fontos, különleges darabjára is felhívta a figyelmet.

A nagykőrösi erdő a legnagyobb és legtermészetesebb állapotban megmaradt homoki tölgyes Magyarországon, ám sok veszély fenyegette pusztulással a LIFE projekt 2006-os indulását megelőzően. Az ötéves terepi munka során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a WWF Magyarország és a Nagykőrösi Önkormányzat közös munkájának eredményeként sikerült biztosítani a pusztai tölgyesek helyreállítását és fennmaradását közel egy évszázadig.


175 hektár (350 focipálya nagyságú erdőterület) 90 évre a Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, ennek köszönhetően az erdőgazdálkodás itt megszűnt, lehetővé téve a természetes folyamatok érvényesülését. A természetvédők őshonos erdők telepítésével csökkentették a természetes növényzet feldarabolódottságát, és mintegy 420 hektáron visszaszorították az őshonos növényzetet veszélyeztető idegenhonos özönfajokat. A tölgyes természetes felújulása, a vadkárok csökkentése és a facsemeték védelme érdekében pedig a terület egy részén vadkizáró kerítést építettek.

Ráadásul - a tölgyes egyediségére alapozva - megnyílt a Pálfája Erdei Oktatóközpont is, ahol egy régi tábor szolgál bemutatóhelyként, ami önkéntesek segítségével újult meg. Nevét a környék legidősebb, 500 éves famatuzsáleméről kapta. A Pálfája természetismereti- és kézműves foglalkozásokkal, nyári táborokkal és rendezvényekkel várja a gyerekeket. Az Oktatóközponttól szabadon látogatható Pálfája tanösvény indul (térkép lentebb), amely végigkalauzolja a homoki erdőssztyepp élővilágára kíváncsi turistákat a Pálfája-erdőn.

Ráadásul a 2013-ban arra járóknak érdemes fényképezgetni, mivel a Pálfája Oktatóközpont fotópályázatot hirdetett, növény, állat és tájkép kategóriában. Leadási határidő: október 15. Bővebb információ a pályázat hirdetményében, mely megtekinthető itt.

Szóval kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas hely. Aki tudja, látogassa meg, akár télen, akár nyáron jár arra, ha másért nem, egy jó sétáért megéri.

(A bejegyzésben látható képek forrása a pusztaitolgyesek.hu.)


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin