2013. június 1., szombat

Túra vasánapi későnkelőknek - A Naplás-tó

Az alábbi, 100. bejegyzést hűséges és mindig vidám tengerimalacomnak, Fügének ajánlom, aki most már örökké gyönyörködhet a Szilas-patak fölött elkúszó naplementében.

Fügító

Ha vasárnap reggel, egy kiadós szundítás és a klasszikus vasárnapi (ágyba)reggeli után fog el a vágy a túrázás után, az időszűke miatt célszerű letenni egy hosszabb, komolyabb kirándulás kivitelezéséről. A hirtelen jött ötletelés során ilyen esetben jól jöhet a XVI. kerület határában megbújó Naplás-tó és a környező kaszálós-erdős térség, mely egyszerre közeli és mégis távol van a város zajától, porától. Számtalan módon és közlekedési eszközzel, viszonylag rövid időn belül eljuthatunk a tóhoz és a környező természetvédelmi területhez, így a konformista lustálkodók is részesülhetnek a vízpart és tömött füvű kaszálók nyújtotta élményben. Persze ez a túra nem a klasszikus jólesően megerőltető, hegyet mászok, völgybe kúszok kirándulás, így nem nevezhető klasszikus értelemben vett túrának, inkább csak egy fejszellőztetős sétának, ahol rácsodálkozhatunk a rengeteg fajta réti virágra, rovarra és megfigyelhetjük a területen nagy számban előforduló, meglepően kevésbé rejtőzködő habitusú madarakat.

Hamar ellágyulhatunk a tóparton
Éppen ezért ez az útvonal alkalmas egy keményen átdolgozott hét utáni levezetésnek, könnyed vasárnapi sétának, vagy ideális például kutyával kirándulóknak, de kisgyerekes családok számára is tökéletesen vállalható.

Egy kis tó-történet:

A Naplás-tó (hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. és XVII. kerület határában, közvetlenül Cinkota mellett helyezkedik el. A tó 1978-ban a Szilas-patak visszaduzzasztása révén alakult ki, hogy így vegyék elejét a patak áradásainak. 


Szilas-patak - félelmetes zsilip


A Naplás-tó ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe. Magán a tavon kívül annak közvetlen környezete a Cinkotai parkerdővel és a Szilas-patak menti láprétekkel együtt – összesen mintegy 150 hektár – 1997 óta tájvédelmi körzet, mely a Budai Tájvédelmi Körzet után a második legnagyobb ilyen védett terület Budapesten. A természetvédelmi terület 3 részre tagolódik:

    A Naplás-tó és a közvetlen környéke
    A Szilas-patak menti láprétek (Felső és alsó-láprét)
    Cinkotai Parkerdő


Műtárgyak :)
Eredetileg a Naplás-tó helyén a Szilas-patak árterületének széle völgyében elhelyezkedő, időszakosan vízzel borított láprét terült el, melyből egy mesterségesen kialakított földgát segítségével hozták létre a mai látképet. 

A tározómedence létrehozása nagyban hozzájárult a patak menti láprétek fennmaradásához, amelyeket a 19. századtól kezdődő nagy folyószabályozások és mocsárlecsapolások következtében a kiszáradás fenyegetett. Ennek megfelelően a tó nyugati partja maga patakot visszaduzzasztó földgát, melyen a tó felőli rész ki van betonozva, tetején aszfaltozott út fut végig. A többi partrész természetes úton alakult ki azáltal, hogy a víz feltöltötte a gát előtti mélyebb részt.
A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban.
A környező nádas valamint a patak völgyében lévő alsó és felső lápréten kialakult gazdag növény- és állatvilág miatt nyilvánították védetté. Olyan védett növényfajok találhatók itt, mint a struccpáfrány, a szibériai nőszirom, borzas füzike és több orchideaféle, valamint a mocsári tisztesfű, keskenylevelű gyapjúsás és zsombéksás. A tótól északra fűzláp található, mely szigorúan védett terület, csak tudományos célból, engedéllyel látogatható. 

Teknősöket is látni..
De a környéken bóklászva nemcsak különleges növényekre lelhetünk, hanem egy szép napsütéses napon láthatunk tarka gyíkokat és mocsári teknősöket napozni, a  környező nádasban pedig lencsevégre kaphatjuk a nem kis számban jelen lévő rigókat, zöldikéket. A madártani megfigyelések során 150 madárfajt írtak le a Naplás-tó környékén, a tó déli partja mellé telepített Cinkotai parkerdő változatos fafajtáival gazdag madárvilágnak nyújt otthont.

Úton a Naplás-tó felé
Megközelíthetőség:

Mi az Örs vezér térről HÉV-vel jutottunk ki a tóhoz, bár az alábbiakban felsorolok még pár választási lehetőséget, de ez így szerintem kalandosabb volt. A Cinkotai/Csömöri/Gödöllői HÉV-et választva nem kell mást tenni, csak leszállni a Mátyásföld alsó megállóhelyen, és elindulni a nagy, nyílt kaszáló irányába (Cinkota felé), majd egy kellemes séta során követni a patakot fölfelé (folyásiránnyal szemben), egészen a tóig.

Ezen kívül sokféle útvonalat választhatunk még: többen írták, hogy könnyedén megközelíthető a 276-os busszal (Cinkotai Autóbuszgarázsnál kell leszállni és 20 perc séta) és a 46-os/146-os autóbusszal (Erdei bekötőútnál kell leszállni és 10 perc séta) is, de akinek lehetősége van rá, autóval is kényelmesen eljuthat a tó partjára, ahol még a parkolás is egész jól megoldott az út mentén.


Ösvény a Szilas-patak mentén
Azért is előnyös, ha teszünk egy hosszabb sétát a környéken, mert így egyből ráhangolódhatunk a környező élővilágra, hiszen a tó és a környező rét kényelmes ösvénnyel és szépen kivitelezett, kevéssé megrongált, így meglehetősen informatív táblákkal van ellátva.

A 18 táblából álló tanösvény első hat táblája a területet, a nádasokat, az Alsó-láprétet, a kaszálókat, valamint a kemény- és puhafákat mutatja be. A hatodik tábla a tóval és a benne élő teknősökkel foglalkozik, majd jön az árvízvédelem, természetvédelem, tóhasználat, a mezőgazdaság és a természet kapcsolata. Ezt követő táblákon ízelítőt kaphatunk a  állatvilág, a láperdő, a szántóföldi növények, vízimadarak, ártéri ligeterdő, kocsányos tölgyerdő életének meghatározó jellegzetességeiből. Az utolsó szakasz megint elkanyarodik a tótól, be az erdőbe. Itt a tűzrakásról, az erdő élővilágáról, az odúkról és a madáretetőkről olvashatnak az érdeklődök. A tervezők a gyerekekre is gondoltak, számukra  játékos feladatokkal ellátott, forgatható táblákat helyeztek ki az útvonalra.

Horgászoknak is ideális
A Naplás-tó népszerűségét növeli, hogy az év nagy részében engedéllyel lehet horgászni, így nem csak a kirándulók, természetjárók érdeklődését kelti fel, hiszen bőven érkeznek horgászok is a tó  úthoz közel eső partján kialakított horgászhelyekre. A tóban fogható halfélék: ponty, amur, csuka, fogassüllő, európai harcsa, balin, compó, keszeg, kárász.  A tóparti halőrházban horgásznapijegy-vásárlási lehetőség is adott, naponta 6-20 óráig lehet horgászni, az elvihető nemes halak száma négy, de egyéb halakból 3 kg-os határig lehet szákolni.  Éjszakai horgászat május 1-től szeptember 31-ig csütörtök-péntek-szombat, illetve munkaszüneti napokon lehetséges. Horgászok részére bővebb tájékoztató itt olvasható.

Ebből is látszik, hogy a tó számos élményt tartogat az oda látogatók számára, lehet napozni, sétálni, kirándulni, piknikezni, kacsát etetni, horgászni, de akár csak kiülni a fűbe és merengeni, élvezni a napot, a víz illatát. Aki mindenképp részesülni szeretne a civilizáció áldásaiból, betérhet a tóparti szegletben megbújó büfébe, ahol némi rágcsálnivalót, frissítőket, édességet, fagyit lehet vásárolni. 

A fűzerdőből rejtélyesen előbukkanó tópart
Mivel a tó területe nem túl nagy, ezért mindenképpen ajánlom a környező lápos rét, kaszáló meglátogatását a mérsékelten csörgedező Szilas-patak mentén, hiszen a patak partján megbújó rovar, madár és növény fajok nagy számban kápráztathatnak el minket azzal, hogy itt-ott váratlanul előbukkannak. Az ösvények nem túlzsúfoltak, így lehetőségünk van csippenteni egy kicsit a nagyvárosi magányból, anélkül, hogy több órát utaznánk az óhajtott "zöld" célpontig.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin