2013. május 8., szerda

Rovarfotók Rahmé Nikolától - a kicsik naggyá válnak

Előfordul, hogy ami kicsi, azt nagynak szeretnénk látni (igen, most a lányok mosolyoghatnak magukban vagy nyilvánosan). Ha másért nem, akkor csak azért, hogy jobban szemügyre vehessük a részleteket. Ez a mostani bejegyzésben szereplő képekre abszolút igaz.

Mai bejegyzésem főszereplője Rahmé Nikola. Fotós és amatőr entomológus (rovartannal foglalkozó kutató), nevét Magyarországon letelepedett szír édesapjától örökölte, továbbá fontos azt is megemlíteni, hogy a Nikon Small World legutóbbi kiírásában két képét díjazták. Ezeket a képeket jogi okok miatt nem publikálnám itt, de az érdeklődők megnézhetik a skarlátbogár (Cucujus cinnaberinus) szemét és első részét, valamint a fémfürkész (Hymenoptera: Eupelmidae) pávatoll színgazdagságát idéző fényképét. Azonban egy kis kedvcsinálónak íme egy kép, ami a rovarfotós Flickr oldaláról származik, szereplője egy szélespotrohú poloskafürkész (Ectophasia crassipennis):


A fényképek elkészülése igen komoly munkálatokat igényel, főleg ha preparálni kell a "kiválasztottat". Mivel a mikroszkópos kép mélységélessége nagyon kicsi, ezért az adott rovarról rengeteg képet kell készíteni különböző élességi síkokban. Az egyes képeket ezután számítógépes programmal kell egybefűzni ahhoz, hogy elég éles, és - nem mellékesen - a nagyközönség számára is népszerű végeredmény jöjjön létre. A mikroszkópos fényképezésről, igaz a növények esetében, egy értékelhető tanulmányt olvashat az érdeklődő az agroinform oldaláról elérhető dokumentumban (Pintér Csaba: Mikroszkópos fényképezés a növényvédelemben; .pdf formátum, 525 KB). A helyzet komolyságát mutatja a laikus számára a Rahmé Nikola Flickr oldalán látható "szerkezet" is, amivel a stúdióban dolgozik:


A megfelelő alany megtalálása, majd a jó kép elkészítése megfelelő hozzáértés, munka és technikai háttér nélkül elképzelhetetlen. Az alábbi rövid videóban látható, hogy egy futóbogár (Odacantha melanura) miképp' lett digitalizálva Svédországban, John Hallmén által:Rahmé Nikola mára lefényképezte az összes (nagyjából 120) Magyarországon előforduló díszbogárfajt is (a díszbogarak jól repülő, fémes fényű, közepes vagy nagy testű, hosszúkás testalkatú rovarok, bővebben a Wikipédián). Akit komolyabban érdekel a munkássága, annak ajánlom a macroadventures.com címen elérhető, angol nyelvű blogot (úgy néz ki, hogy erre fordít kevesebb időt), továbbá Flickr oldalát (személy szerint inkább az utóbbit javasolnám a sok kép miatt :)).

A képek mellett "főszereplőnk" videói sem kevésbé látványosak. A poszt végére szánt két videóban a következők láthatók, amiket - ha a gép engedi - érdemes hd felbontásban nézni:

Itt hangyák bányásznak ki egy ékszerbogarat a faágból:
A másodikban fél percig egy katonalégyben (Actina chalybea) gyönyörködhetünk:Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin