2013. május 5., vasárnap

Hát én immár kit válasszak... - Begónia az erkélyen

A napsugarak jótékony hatására mindenkiben gyökeret ver a vágy, hogy a lehető legtöbb zöld, virágzó, vagy épp ehető növénnyel vegye körbe magát. Ez talán a társasházakban élőknek megy a legkörülményesebben, hiszen kilenc emelet magasságra eltávolodva az anyaföldtől körültekintő gondoskodást igényel, hogy növényeink jól érezzék magukat és ne pusztán kedvtelésünk vegetáló alanyaivá váljanak. Szerencsés tehát az a városlakó, akinek megadatott egy balkon, erkély, terasz, kilépő, vagy vaskosabb ablakpárkány, és duplán a szerencse gyermeke, ha mindez még naposabb fekvésű kivitelben áll rendelkezésre.

Kép innen
Mielőtt azonban buzgón felszerelkeznénk cserepekkel, balkonládákkal és a legkülönfélébb virágos növényekkel, nem árt feltérképezni erkélyünk, ablakaink tulajdonságait, hogy növényeink igényei megegyezzenek azzal, amit biztosítani tudunk számukra, hiszen egy kevésbé napos erkélyen csak vegetálni fog a kukacvirág, a begónia viszont nem minden esetben bírja a hosszú, tűző napsütést.

A kezdő növénybarátoknak hamar kedvét szegik a gondoskodásuk ellenére kókadozó, hervadozó növények, így mindenképpen érdemes a növényválasztást szigorúan érzelmi alapoktól mentes döntés alapján megvalósítani. Bár nálam is jócskán túlbuzog a lelkesedés, de azért ebben a bejegyzés-sorozatban megpróbálok útmutatást nyújtani az elpusztíthatatlan balkonnövények világában.

Kép innen
Bár az erkélyen pompázó virágok közül reflexből mindenkinek a muskátli jut eszébe elsőként, mégsem ezzel az egyszerűsége és elterjedtsége okán méltán népszerű növénnyel kezdeném a felsorolást, jórészt persze személyes elfogódottságból, mivel nálunk egy nem túl napos 9. emeleti erkélyen csak a begónia élte túl a nomád, embert próbáló körülményeket, így megérdemli, hogy elsőként róla írjak.


Kerti Begónia (Begonia Semperflorens)


A mindignyíló begónia, vagy kerti begónia mindenütt elterjedt, talán a legkedveltebb virágágyi növények egyike. Eredetileg trópusi és szubtrópusi éghajlatú területek, őserdők jellemző növénye. Őshazája Afrika, Dél-Amerika és Ázsia. Kultúrnövényként szinte már az egész világon fellelhető a virágoskertek díszeként. Rendkívül változatos megjelenésű, apró termetű (magassága 25–35 cm, szélessége 20 cm) lágyszárú növény. Erősen elágazó, húsos szárán sűrűn sorakozó zöld, illetve bordós színezetű, egyszerű, húsos levelei lehetnek kerekdedek, vese alakúak, vagy aszimmetrikusak. Hosszú, húsos levélnyéllel rendelkezik, élrefutó, szárnyas erezettel. Virága sokféle színezetben látható, piros, fehér, rózsaszín stb, de mostanában már kedveltek a szegélyezett virágok is.Kép: thompson-morgan.com
Nagyon sok kertészeti változata ismert, alacsonyabb, magasabb, telt- vagy szimpla virágú, fénylő zöld vagy bronzos, sötétbarna levelekkel. Virágzásuk május végétől egész a késő őszi hűvös idők beálltáig, az első fagyos éjszakáig tart. 


Szaporítása történhet magvetéssel és dugványozással is. Viszonylag lassú tenyészidejű, a kertészetekben már decemberben megkezdik a magok elvetését, hogy májusra kifejlett növénnyé fejlődjön. A növényt általában rovarok porozzák be, a megtermékenyülést követően toktermést fejleszt, 1 grammnyi magban kb 40.000 szem található, magjai a téglaporhoz hasonlíthatóak.


Kép innen
A Begonia semperflorens leginkább a 15-21 °C közötti hőmérsékletet szereti, nem viseli túl jól a nagy napi hőingást, vagy a  10 °C alatti hőmérsékletet. Ne tegyük ki a begóniát forró, száraz napsütésnek vagy nagy éjszakai hidegnek, keressünk neki közvetlen napfénytől védett, de világos helyet. A fagyok beállta előtt érdemes néhány tövet virágcserépbe ültetni, mivel világos helyen(legalább 4 órányi közvetlen napfény jótékony hatással lehet a növényre) egész télen virágzik tovább. 

Kép: dmcolorexpress.squarespace.com
A laza, tőzeges talajt kedveli, földjét tavasztól őszig tartsuk nedvesen, két-három naponta öntözzük, de a két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni. A nyári növekedési periódus alatt használjunk kéthetente enyhe tápoldatot. A teleltetés során a locsolás mennyiségét a felére csökkenthetjük. Alulról locsoljuk, hogy a száraknál ne képződjön penész.


A növény magas páratartalmú levegőt igényel, máskülönben a bimbók lehullanak, bár ez utóbbi állítást cáfolja, hogy száraz levegőjű panellakásunkban párom sikeresen teleltetett át három szerencsés tövet, amit nemrégiben kiraktunk az erkélyre, és csodák csodája: a növények magukhoz tértek, mostanra már ontják a virágokat.

Tavasszal az áttelelt növényeknek szüksége lehet a tápanyag utánpótlásra, termőközeg frissítésére, így április végén, május elején ültessük át. Az átültetés a növény gyors növekedése miatt esetleg a nyár vagy az ősz folyamán is szükségessé válhat. Virágföld és humusz vagy durva tőzegmoha fele-fele arányú keverékét használjuk. Jó hatással lehet a növények fejlődésére, ha a begóniás cserepeket nedves tőzeggel vesszük körül, ezzel biztosítjuk a jótékony, nedves, párás levegőt a növény közvetlen környezetében.


Kép innen
A   Begonia semperflorens érzékeny a gombás betegségekre, amelyek foltokban, vagy a levél egész felületén fehér, porszerű réteget képeznek. Ha észrevesszük a gombás fertőzés tüneteit távolítsuk és égessük el a beteg leveleket; permetezzük le a növényt gombaölő szerrel. Növényünknél jelentkezhet még levélsárgulás, mely jelezheti, hogy  növény nem kap elegendő fényt, a talaj túl száraz illetve az alacsony hőmérsékletű téli napokon esetleg túlságosan is nedves.

Az eddig megismertek szinte az idilli magasságba emelik növényünket, nem szabad elfelejtenünk, hogy a növény minden része mérgező, így sajnos nem ajánlható mindenkinek, a növényi hulladékok eltakarítása, illetve maga a kertészkedés is körültekintést igényel. Ezzel együtt is kijelenthető, hogy ez az igazán hálás és dekoratív virág kezdők számára is igazi sikerélményt nyújthat, mivel tartása egyszerű, a félárnyékos, kevésbé napsütéses teraszoknak is igazi díszévé válhat hatalmas mértékű virágesővel jutalmazva figyelmességünket.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin