2013. március 6., szerda

Újabb elektromos-autó töltőállomás Pesten

Korábban mi is foglalkoztunk az elektromos autókkal, az ott megfogalmazott véleményünk azóta nem sokat változott: Aki környezettudatos, van elég pénze, vegye. Amíg tömegesen elérhetővé nem válik, addig maradnak a fejlesztéseket alkalmazó propaganda rendezvények. Plusz néha kapunk egy felvillanást abból, hogy nem halott a téma, mint ahogy most ilyen hír, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épülete elé elektromos-autó töltőállomást telepít az ELMŰ. Erről egyelőre egy megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Hans-Günter Hogg, az ELMŰ Nyrt. Igazgatóságának tagja.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a tárca elkötelezett a környezetbarát megoldások mellett, és könnyíteni kívánja az elektromos autók elterjedését. Hozzátette: arra buzdítja a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy keressék a környezetbarát megoldásokat a közlekedésben. (Azt hiszem ez nem feltétlenül a biztatáson múlik, ahogy a szelektív hulladékgyűjtés sem... És ha valaki pesszimistának gondolna: nem vagyok pesszimista :).)

Hans-Günter Hogg kiemelte, hogy a vállalat támogatja az elektromos autók infrastruktúrájának elterjesztését, székházuk előtt 2010 végén adták át az első magyarországi, közterületi elektromos-autó töltőoszlopot. 

Erről az eseményről készült egy meglehetősen nehezen elviselhető zenével bíró videó is:Azóta Budapesten hét, közterületen működő elektromos-autó töltőállomást telepítettek, és a közeljövőben továbbiak üzembe helyezését is tervezik. A jelenleg elérhetők az alábbi térképen tekinthetők meg:


Az áramszolgáltató feladatának tekinti a környezetbarát technológiák, technikák fejlesztését, a cég maga is hat elektromos autót használ jelenleg. Ez ma a legnagyobb elektromos autóflotta Magyarországon. (Őszintén szólva nem tudom, hogy ennek a hatnak örüljek-e, vagy mérgelődjek, mert talán többet is tudnának használni...) 

Bessenyei Tamás, az ELMŰ szakigazgatója még elmondta azt is az MTI-nek, hogy a társaság közterületi oszlopainál az ELMŰ szerződött partnerei számára ez év végéig ingyen biztosítja az áramot az elektromos autók számára. (Az áramszolgáltató honlapján, egy - a cikk írása óta megszűnt oldalon - ez egy kicsit máshogy szerepelt: "a nyilvános töltőállomásokon a társaság 2013 végéig térítésmentesen biztosítja az energiát az elektromos autók feltöltéséhez, és a töltés ideje alatt a parkolásért sem kell fizetni.")

Summa summarum: egyszer talán megéljük, hogy nem csak divat lesz elektromos autóval járni, hanem egy követendő példa, amivel a népesség jelentős része is élni tud, de egyelőre az ország nagy részén legfeljebb videón láthatnak töltőállomást, ami - politikától és gazdasági elemzéstől függetlenül - nem épp' a technológia rohamos terjedésére utal...


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin