2013. március 1., péntek

Európai Év Fája 2013. - Eredményhirdetés

Tegnap lezárult az Európai Év Fája 2013. szavazás, mára pedig a nyertes is megvan:

az egri termálfürdő területén élő keleti platánfa!

Év Fája 2013 - Eger (Fotó: okotars.hu)
Ferenczy Tamás, Eger főkertésze elmondta, hogy az egri termálfürdő platánfája akár 400 évig is elélhet. A levéltári adatok szerint a platánt – számos társával együtt – mintegy 250 éve, Eszterházy Károly püspök idején ültették. A növénynek hatalmas, állandóan párolgó lombkoronája miatt kifejezetten nagy a vízigénye, ezért a korabeli kertészek az Eger patak mentén telepítették a fákat, itt található ma a termálfürdő is. Segíti még az öreg platán fejlődését a fürdő területén kialakult mikroklíma. A közeli termálvizes medencékből ugyanis folyamatosan meleg levegőt kap a növény, emellett védett a városi környezet káros hatásaitól, például a kipufogógáztól, hiszen egy több hektáros parkos terület közepén található. Mindezek eredményeként előrehaladott kora ellenére ma is rendkívül vitális a helyi védelem alatt álló fa, semmilyen pusztulásra utaló jelet nem mutat – mondta a főkertész.

A versenyzőkre több mint 45 000 szavazat érkezett, ebből 14 205 az egri platáné lett, mögötte szorosan, 13 898 szavazattal Kozy platánfája (Szilézia, Dél-Lengyelország) végzett:

A harmadik helyezettnek sem kell szégyenkeznie, az ír Tölgykirály a dobogó legalsó fokától függetlenül is gyönyörű:


Nem futottak még kategória, hiszen már az is nagyszerű, hogy ilyen sok ember figyelmét felkeltette a verseny, ezért a teljesség igényével:

4. A Nové Hrady fasor hársfája (Dél-Morvaország, Csehország)
5. Komjaticei platán (Dél-Nyugat Szlovákia)
6. Glushniki eper és diófák (Glushnik falu (Sliven megye))

A győztes fák díjait a Nadace Partnerstvi (az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete) a Brüsszeli Zöld Hét nemzetközi konferencia során fogja átadni.

A verseny fővédnöke Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa, a programhoz a pénzügyi támogatást a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma valamint a Tetra Pak biztosította. A vetélkedőt az Európai Földtulajdonosok Szervezete is támogatja.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

(A külön nem jelölt képek forrása a http://www.treeoftheyear.org.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin