2013. március 22., péntek

A Föld Órája 2013-ban

Igyekszem az áramot megfelelően kezelni: megtartom tőle a tisztes távolságot, vele a kézfogást kerülöm és amikor nincs rá szükségem, akkor egy műanyag segítségével lecsapom... Úgy gondolom más épeszű emberi is hasonlóan van ezzel (megszállott villanyszerelő szakik kivételek! :)), de a szóban forgó kezdeményezés túlmegy ezen: itt nem egyszerűen takarékoskodásról, a kisebb áramszámláról van szó, hanem hogy közösen képviselhetünk valamit, ami felhívja a figyelmet - például - a felesleges áramfogyasztásra, így az erőforrások pazarló elhasználására.

Fotó: wwf.panda.org
A Föld Órája egy nemzetközi esemény, amit a WWF indított és koordinál a mai napig. A rendezvény magyar honlapja szerint a Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is. A kezdeményezés 2007-ben indult el Ausztráliából, és 2008 óta nemzetközi rendezvényként tekinthetünk rá.

Persze nem kell mindent áramtalanítani, a biztonságot - hiszen sötét lesz már a rendezvény idején - tartsuk szem előtt. Gyertyára vigyázni, ha mégis vaksötét lenne, akkor pedig tapogatva közlekedni. Utcán négykézláb nem ajánlott, mert akkor a gonoszabbja már a muslicákat keresné az ember körül...

A Föld Órája fenti képen is látható 60-as logója az akció 60 percét szimbolizálja. Ezt egy + jellel is kiegészítették a szervezők, ezzel is biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

A következő Föld Órája holnap, azaz 2013. március 23-án lesz (20:30-tól 21:30-ig). Magyarországon a rendezvény központi helyszíne 19 órától a WestEnd City Center Millennium Tetőkertje lesz. A részvétel ingyenes, a 20:30-as "lekapcsolás" - óriás kivetítőn követhető nyomon, ahogy a Budai Vár, a Lánchíd és a Citadella díszkivilágítása kialszik - után Erőss Zsolt gyújtja meg a WWF Föld Órája 2013-as szimbólumát, az 5 méter magas óriásgyertyát (szép darab a maga 104 kilójával...). Érdeklődőknek a programsorozat megtekinthető itt!

Akit komolyabban érdekel a rendezvénysorozat és kíváncsi, hogy más országokban mit jelent a Föld Órája kezdeményezés, annak ajánlom az esemény angol nyelvű honlapját, amit a http://earthhour.org/ címen érhető el. Itt a kedvencem az "I will if you will" (magyarul valahogy úgy fordítható, hogy "Én megteszem ha ti megteszitek"), ahol emberek olykor furcsa dolgokra vállalkoznak, ha teljesül a cél, ami legtöbbször tömegeket (értsd több száz fő) mozgat meg. A vállalások - szintén angolul - videókban a http://www.youtube.com/earthhour linken nézhetők meg. Zárásként megmutatom a 2013. évi Föld Órája rendezvénysorozat hivatalos videóját, ami pár percben próbálja meg összefoglalni a fentieket, persze globálisan:Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin