2013. február 11., hétfő

Helikopterrel egy működő vulkán felett

Szerintem a legtöbb magyar ember úgy van a működő vulkánokkal, hogy olykor valamelyik pukkan egyet és jön belőle a láva. Vagy füstöt/hamut ereget, és emiatt nem száll fel a repülője. Na meg hallott Pompeji esetéről. Helikopterrel átrepülni egy működő vulkán felett meg végképp' nem az az ötlet, ami egy alföldi embernek a Homokhátság közepén eszébe jut.

Az oroszok viszont egy dolog miatt másképp' állhatnak ezekhez a "köpködő földkupacokhoz": van lávát fröcskölő vulkánjuk. Sportfogadó mondaná erre, hogy hendikeppel indul a magyar fél. De félre a lényegtelen dolgokkal:

Az AirPano kapcsolata a vulkánokkal elég speciális a saját elmondásuk szerint is: 2010-ben fotózták az Európát hamuval elborító Eyjafjallajökullt, 2011-ben is ott voltak egy kitörésnél, szintén Izlandon. 2012 decemberben a sors Kamcsatkára szólította őket, hiszen egy ún. hasadék kitörés nagy lávakibocsátással, és alacsony veszéllyel jár, szóval érdemes fotózni. (Állításuk szerint ez a kaland drágábbnak bizonyult, mint egy egyhetes nyaralás Dubaiban...).

Szerintem sokan nem tudják, én sem tudtam, hogy hová is mentek most decemberben a fotósok. Itt egy kis segítség:


Tolbachik nagyobb térképen való megjelenítése

A fotózás előtti éjszaka fele eltelt a felszerelés összeállításával és tesztelésével, majd egy rövid alvás után, -19°C-ban elindultak a helikopterrel 30 percre található Tolbachik vulkánhoz. A lávafolyamok felett pedig elkészültek ez első gömbpanorámák. Az egyik fotós szerint néha olyan volt a felvételek készítése, mint ha forró sütőbe dugná az ember a fejét. De gondoljunk bele abba, hogy a pilótának is mennyire oda kellett figyelnie a forró láva felett a gépre és az emberekre is, ráadásul a helikopter mozgását is a lehető legkisebbre kellett redukálni.


Fotó: airpano.com
A fotózás második napján elromlott az MI-8 helikopter fűtése:  ekkor -25 °C volt a levegő hőmérséklete, de a pilóta rábólintott az indulásra, majd a vulkán lejtőjén, egy kilométerre a kúptól sikerült leszállni. Itt még hidegebb volt, hiszen az erős szél (10-15 m/s) tovább hűtötte a levegőt. De ez még nem volt elég :). A fotósok elérték a régi lávafolyamot, ami meg forrónak bizonyult: ha egy kicsit mélyebbre ástak a talaj felső rétegénél, már olvadni kezdett a csizma talpa. Viszont fényképezni mégis kellett: 1 500 méterrel a tengerszint felett és további lehűlés után, -31 °C-ban. De az RC helikopter, amelyikről a további képeket készítették, bírta a strapát, és még elkapni is sikerült. Utána ugyan lezuhant, azonban minden korábbinál látványosabb fotókat készített egy működő vulkánról, amely ott mozgott nem messze az emberektől.

Lent látható a végeredmény. Szerintem megérte fagyoskodni :) (a helikopter piktogramokra kattintva láthatjuk az onnan elkészült felvételt, a "Hide Control" szövegdobozra kattintva pedig magyarázatok nélkül csodálható a felvétel):Sokat írtam, de még itt egy videó összefoglalónak, hogy milyen is volt ez az egész (látványos és szép :)):Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin