2013. február 26., kedd

DNS-kivonás házilag, egyszerűen

Korábbi, a növényi lombikbébikről készült bejegyzésemben már írtam a DNS-kivonás módjairól  azonban kevesen tudják, hogy erre lehetőség van - még ha meglehetősen kezdetleges formában is - házilag, otthon is fellelhető eszközök segítségével. Mivel a múltkori bejegyzés kissé labor- és tudományízűre sikeredett, ezért most megmutatom a dolog izgalmas, gyakorlati oldalát. A DNS-kivonás alanyául ezúttal a könnyen beszerezhető és kezelhető banán szolgál. Az alább szereplő hozzávalók és eszközök kis kreativitással helyettesíthetők, illetve gyógyszertárban a legtöbb kellék beszerezhető.

Kép innen

Hozzávalók:
  • 1/4 banán
  • desztillált víz
  • sampon
  • konyhasó
  • hideg alkohol( 96%-os etanol)
Kép innen
Szükséges eszközök:
  • papírtányér
  • műanyag villa, kanál
  • kávé filter
  • főzőpohár
  • parteur pipetta
  • kémcső
  • hurkapálca

1. lépés:
Tegyük a negyed banánt a papírtányérra és villával alaposan nyomkodjuk szét. A banán szétnyomkodása, pépesítése arra szolgál, hogy szétroncsoljuk a gyümölcs szöveti struktúráját.

2. lépés:
Egy kisebb főzőpohárban keverjünk össze 1 kanál sampont, negyed kanál sót és 2 kanál desztillált vizet lassan, hogy lehetőleg ne habosodjon fel, míg a sampon és a só feloldódik.

3. lépés:
A korábban pürésített banánból adjunk 2 kanálnyit az imént elkészített samponos-sós oldatunkhoz és 5-10 percig kevergessük. Erre azért van szükség, mert a sampon szétroncsolja a lipideket és a fehérjéket, ezáltal szétrombolja a sejtmembránt, így a sejtben található DNS kiszabadul. A só töltéssel látja el a DNS molekulákat, így azok aggregátumokká állnak össze, vagyis részecskék halmaza formálódik belőlük.

4. lépés:
Helyezzük a kávé filtert egy nagyobb főzőpohárba úgy, hogy ne érjen le a filter a pohár aljáig.

5. lépés:
Öntsük a korábban elkészített, elegyített banán-oldatot a kávé filterbe és hagyjuk a szűrletet lecsöpögni.

6. lépés:
Az így kapott szűrletet szívjuk át a kémcsőbe, majd óvatosan pipettázzunk rá kétszer annyi hideg alkoholt. A DNS vízben oldódik, de alkoholban nem, ezért amikor alkoholt adunk az oldathoz, a DNS az alkoholban kiválik,fehér csapadékot képez.

7. lépés:
Két-három perc elteltével figyeljük meg a fehér DNS kicsapódását a két folyadék réteg határán. Amennyiben szeretnénk, ebben az állapotban a DNS feltekerhető hurkapálcára.

Kép innen
Ebből is látható, hogy a bonyolult tudományos módszerek átültethetőek a laikusok számára is élvezhető, kísérletezős formába, mert hát ki ne lenne oda az örömtől az első sikeres otthoni DNS-kivonás után.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

2 megjegyzés:

  1. Ki próbáltam ezt a kísérletet, és sikerült. A pontos leírás sokat segített, más gyümölccsel is működik.

    VálaszTörlés

Blog Widget by LinkWithin