2013. február 17., vasárnap

Amikor a cinke megölt egy másik madarat...

Távolról kezdem ezt a "véres" bejegyzést: volt anno egy bank, annak volt egy elég felkapott reklámja. Ebben volt egy kis áthallás a jelenlegi történetünk főszereplőjéhez (a reklámot már sehol sem találtam meg...).

david88: Széncinege és a hó - indafoto.hu
A széncinege (indafoto.hu)
A "nyitnikék" kiáltás a széncinegéhez (Parus major) tartozik. Ennek a madárnak az étlapján - a Wikipédia szerint - főleg rovarok, különféle ízeltlábúak: pókok, szöcskék poloskák, és hernyók szerepelnek. A nagyobb vagy keményebb falatokat karmos lábukkal a fákhoz szorítják, erős, hegyes csőrükkel feldarabolják és lenyelik (akár a fákból is kiszedik a hernyókat, petéket). Télen főképp' az olajos magvakat fogyasztják.

A fentieket sok madárbarát ismeri, illetve a cinkét sok ember szereti: aranyosak, a tavaszt jelenthetik és a többi, személyenként más-más, vagy ugyanolyan ok miatt kedves kismadár. A finn természetfotós, Lassi Kujala segítségével megláthatjuk a széncinege egy másik oldalát is. A lentebb bemutatott videóban főszereplőnk egy "vérengző fenevad": látszólag minden ok nélkül rátámadt egy csipegető kenderikére (Carduelis cannabina). Pár perc múlva a korábban békésen táplálkozó madárból csak egy véres fejű tollas hulla maradt.

Nem egyedi eset (Fotó: iltasanomat.fi)
Sokan, így elsőre én is szokatlannak találtam a cinke ilyen viselkedését. Azonban - ahogy fentebb is utaltam rá - a széncinege ragadozó, még ha legtöbbször rovarok, hernyók is az áldozatai. Egy angol nyelvű blog írása szerint korábban az is teljesen megszokott volt, hogy ezek a cinkék az akasztott embereket is megcsipegették élelem gyanánt. Ugyanebben a bejegyzésben az is szóba kerül, hogy főszereplőink olykor a hálóban, ketrecben található madarakat is megtámadják.

Sőt, ide tartozik egy nem is oly régi megfigyelés, magyar vonatkozással: a német Max-Planck Madártani Intézet magyar munkatársai, Estók Péter és Zsebők Sándor, valamint a svéd Björn M. Siemers írtak egy tanulmányt a brit Biology Letters tudományos folyóiratba, mely szerint a széncinegék Magyarországon - ha nem találnak más élelmet - az ébredező törpedenevéreket (Pipistrellus pipistrellus) támadják meg. Mivel meghallják azok hangját, így könnyen meg is találják őket, majd gyakran ott helyben fogyasztják el áldozatukat, de előfordul, hogy a környező fákra repülnek velük. Nem feltétlenül ölik meg azonnal a denevéreket, azonban azok nem is élhetnek sokáig: találtak olyan emlőst, aminek a széncinege lecsipkedte az összes izmát, zsírját, belső szerveit és kicsípte az agyát is. Mivel népi megfigyelések szerint ilyen előfordult már Szlovákiában és Lengyelországban is, így valószínű, hogy a cinkék részéről egy tanult viselkedési módról van szó. (A szóban forgó tanulmány angol nyelven megtekinthető a Biology Letters oldalán, benne olyan fényképekkel, amelyek a cinegék tettét mutatják be (.pdf formátum, 696 KB).)
Cinke által megcsonkított denevér
(A fotó a fent hivatkozott tanulmányból származik.)
A szóban forgó, Lassi Kujala videót egyéb okok miatt nem lehet beágyazni, ezért az érdeklődők itt tekinthetik meg (véres tartalom!).


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin