2013. január 20., vasárnap

Európai Év Fája 2013. - Szavazás

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is szavazáson dől el, hogy melyik ország melyik fája lesz Európai Év Fája 2013-ban. Mindenféle szócséplés helyett íme a résztvevők (a magyar nyertesről már korábban eset szó, így az egri termálfürdőben található keleti platánfáról itt nem írok):

1. A Nové Hrady fasor hársfája (hárs (Tilia cordata), Dél-Morvaország, Csehország; kora: 200 év)

A hársfa egy Vavřinec (Dél-morvaország) közelében álló 57 fából álló fasor legerősebb tagja. Ez az 57 fa emlékeztet arra a fasorra, amely a Blansek várától Blanskóig tartó utat szegélyezte a 19. században. Két éve három diák kezdeményezte a fasor felújítását, melynek során eltávolították az aljnövényzetet, és megmetszették a fákat, a környékbeli családok pedig öt-hatszáz éves hársfák sarjaiból ültettek csemetéket családjaik nevében. A helyi Sloup-i iskolába járó gyerekek pedig madárodúkat helyeztek a el a fákon. A fasorról készült egy rövid film is, melyet a www.novodvorskaalej.cz oldalon nézhet meg. (Olyan videót, ami kizárólag a fákról szól, nem találtam, bár ebben a cseh nyelvtudás hiánya is belejátszhat...)


2. Glushniki eper és diófák (Két diófa (Juglans regia) és egy fehér eperfa (Morus alba L.), Glushnik falu (Sliven megye); kora: 200-500 év)


"Stefan Stefanov kertjében két dió- és egy eperfa, áll, mind száznál is több éves lehet. A fák története után kutatva Stefan izgalmas történelmi utazásra indult és a Harmadik bolgár állam alakulásának eseményeihez kötődően meglepő meglepő érdekességeket talált. Pascal Voevoda (Stefan dédapja) ugyanis gyakran nyújtott menedéket kertjében a Bulgária függetlenségéért harcoló lázadóknak. A három fa egy római út kezdőpontját is kijelöli, és néhány trák emlék is található a közelben. A helyiek és a fa jelölői mindent megtesznek, hogy a fákat védettség alá helyezzék megőrizzék gazdag történelmi örökségükkel együtt."

3. Komjaticei platán (Platán, Nyitra, Dél-Nyugat Szlovákia; kora: 138 év)


Szlovákia dél-nyugati részén, Nyitrában él ez a platán, Komjaticében. Úgy mondják, hogy ez Szlovákia legnagyobb fája, mi több, ez a fa egy Európa hét legnagyobb élőlényei közül. A fa a Grassalkovich család egykori nyári palotáját körülvevő parkból maradt fenn, mely valaha ártéri erdő volt. A parkot a kastély 1852-től 1872-ig tartó felújítása során építették, valószínűleg ekkor ültették a legalább 140 éves platánt is, mely ma már Komjatecia természeti örökségének fontos része: a fa egy részéről a helyi gyerekek életnagyságú képet készítettek, iskolájuk díszére, és számos helyi civil szervezet és kulturális intézmény a platánról nevezte el magát.


4. Name of the Tree (kocsányos tölgy (Quercus robur), Charleville erdőbirtok, Tullamore, Co Offaly, Írország; kora: 400-800 év)


"Tullamore legtöbb lakója élete során már biztosan kapcsolatba került a Tölgykirállyal, legalább azért, hogy bebizonyítsák bátorságukat és felmásszanak óriási ágain és számos románc is kezdődött és végződött e fa alatt. A fa nevezője, Tom Roche, a Just Forest szervezettől egy legendát is elmesél a fáról: ""tullamore-i gyerekként félelemmel vegyes csodálattal néztem a Tölgykirályra. Úgy tudtuk ugyanis, hogy ha egy ág letörik a fáról, valaki meghal a Hutton-Bury családból, akiknek a tulajdonában a Charleville birtok áll. A legenda 1963-ban beigazoldódott. Ekkor egy villám ütött a fába, és pár hétre rá elhunyt Charles Hutton-Bury ezredes."" Éljen a (Tölgy) király ! "


5. Kozy platánfája (Platán (Platanus acerifolia), Szilézia, Dél-Lengyelország; kora: 200 év)


"A Malopolska és Szilézia közt fekvő Kozy település platánfája több mint 200 éves lehet. A kastélyparkban álló fa hatalmas törzsébe számos hajtás belenőtt és alakja különlegesen szimmetrikus. A platán a helyiek számára szimbólum is, mindig emlékezteti őket a közösségi emberekre és a közösségi életre. Nem véletlenül, hiszen a fa körül forog évszázadok óta a közösség élete. A platán tövében ma is sok összejövetelt rendeznek, a sportversenyektől a koncerteken át, de itt találkoznak a szerelmesek és a fiatalok is."


A fenti információk, képek forrása, továbbá 2013. február 1-től 2013. február 28-ig szavazni a következő oldalon lehet: http://www.treeoftheyear.org/ (az oldal tud magyarul is :))

Kinek melyik tetszik?

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin