2013. január 22., kedd

Attenborough: Natural Curiosities - pestises beharangozó egy új ismeretterjesztő sorozathoz

"Mi vagyunk a Föld pestise. A következő ötven évben megkapjuk érte a büntetésünket. Nemcsak a klímaváltozásról van szó, ez pusztán terület kérdése. Elég hely kell ahhoz, hogy élelmet termeljünk ennek az iszonyú nagy hordának. Vagy mi korlátozzuk a populációnövekedésünket, vagy a természet teszi meg ezt helyettünk, és a természet már most is teszi a dolgát" - mondta a Radio Times-nak David Attenborough.

"Állandóan programokat indítunk az etiópiai éhezéssel kapcsolatban, más nem történik. Egyszerűen túl sok ember él ott. Nem tudják fenntartani magukat - és ennek kimondása nem embertelenség. Ez a helyzet. Amíg az emberiségnek nem sikerül kikeverednie ebből, és nem kap összehangolt képet a bolygóról, addig egyre rosszabbá és rosszabbá válik a helyzet."

Mindez - azon túl, hogy korábban már bennem is megfogalmazódott hasonló gondolat, de túlságosan embertelennek és valahogy szörnyen realistának tűnt - jó figyelemfelhívás lehet a híres természetfilmes jövő hét kedden (január 29-én) induló új sorozatának, a Natural Curiosities (magyarul talán Természetes Érdekességek lenne) című műsornak, mely az Eden csatornán lesz látható, helyi (angol) idő szerint este nyolctól.

Nem tudom ki lesz olyan szerencsés, hogy élőben láthatja (a hivatalos oldalon még a videók megtekintése is tiltva van Magyarországról...), de kedvcsinálónak itt egy kis trailer, angolul:Az első részben (címe: Stretched To The Limit (~Túl a határokon)) például arra keresik a választ, hogy miképp' alakulhatott ki pont olyanra a zsiráf hosszú nyaka, vagy a kaméleon nyelve, amilyennek mi ismerjük. Ajánló videó az első részhez, újra angolul (bocs...):Remélem, még ha nem is csak magam miatt, hogy a sorozatot egyszer Magyarországon is láthatjuk...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin