2013. január 18., péntek

A csikkek raklappá és komposzttá alakulnak

Korábban egy posztban utaltam rá, hogy a madarak milyen módon használják ki a csikket a paraziták elleni védelemben, hiszen azok - a maguk mérgező anyagával - az utcán kihasználatlanul hevernek, tömegével. Erre a hulladékkezelési problémára egy lehetséges megoldást dolgozott ki a Terracycle és egy kanadai dohányipari cég.


Logó: garnierusa.com
Ez a típusú innováció logikusnak is tűnik: a Terracycle meglátása szerint Kanadában rengeteg a szemétként látható cigicsikk (mondjuk itthon is szétnézhetnének...), tehát azzal valamit kezdeni kellene: például műanyag raklapokat, vagy a dohányt felhasználva, komposztot lehetne gyártani.

A folyamat roppant egyszerűnek tűnik: ha valaki egy font (angol, 453.6 gramm) tömegű csikket, majd beküldi a szóban forgó, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetnek, azért kap 100 Terracycle pontot, amit különböző módon válthat be (pl. a pontokért bizonyos összeggel támogathat egy kijelölt nonprofit szervezetet). Érdekesség, hogy a csikkes zsákot tartalmazó papírdobozt a megfelelő matrica felragasztása esetén a UPS díjmentesen szállítja a Terracycle helyi központjába. És onnan már egyenes út vezet a raklaphoz és a komposzthoz.

És hogy mit fogadnak el a gyűjtés során? A szervezet kanadai honlapja - ahonnan az alábbi kép is származik - ezt is elmagyarázza:  1. Az elszívott cigaretta bármely részét
  2. Cigaretta szűrőket
  3. A szivar "csikkjét"
  4. Külső műanyag borítás
  5. Belső fólia csomagolás
  6. Cigarettapapír
  7. Hamu
Ha valaki kételkedve olvasta a fentieket, annak itt egy videó, egyenesen a kanadai Terracycle Youtube csatornájáról, angol nyelven:Azonban szerencsére nekünk magyaroknak sem kell messzire mennie egy hasonló gyűjtőprogramért: a Terracycle magyar oldalán információt találhatunk arról, hogy a Milka csokik műanyag alapú csomagolóanyagának beküldésével hogyan járulhatunk hozzá környezetünk védelméhez, ráadásul nincs belépési, sem részvételi díj és a program állja a csomagküldés költségeit is (a komolyabban érdeklődők itt találhatnak információt). 

Talán a fenti ötletekből is egyértelműen látszik a Terracycle célkitűzése: "a hulladéknak még a fogalmát is eltöröljük olyan rendszerek kialakításával, melyek segítségével összegyűjthetünk és feldolgozhatunk mindent, ami napjainkban a szemétlerakókra kerül". Nem megkerülhető azonban az egyén (vásárló/hulladéktermelő) szerepe a folyamatban: amint felismeri, hogy mennyire hasznos tud lenni a folyamatban, úgy a környezetre is kisebb nyomás nehezedik, valamint az újbóli felhasználással vagy újrahasznosítással is kevesebb hulladékot termel.

Mit is írhatnék erre? Hajrá!


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin