2013. január 26., szombat

2013 legfelelőtlenebb vállalata a Shell

2000 óta adják át a a Berne Declaration és a Greenpeace által szervezett díjat, a Public Eye Awardsot. Ezt az "elismerést" az a vállalat nyeri el, amely a legtisztességtelenebbül bánik a környezettel vagy a társadalommal. A jelölteket a szervezők nevezik meg, és az internetes szavazók dönthetnek a "nyertesről".

Logó: evb.ch
Idén az Alstom, a Coal India, a G4S, Goldman Sachs, Lonmin, Repower és a későbbi nyertes, a Shell versenyzett. A résztvevőkre adott szavazatok száma megtekinthető a díj hivatalos oldalán, ahol külön érdekesség, hogy 41809 szavazónak több mint a harmada választotta az olajipari társaságot. Felmerül a kérdés, hogy miért?

Itt egy kicsit félretekintettem a Greenpeace-től, és úgy álltam a dologhoz, hogy nézzük a Google mit dob ki a - túlzottan drámaian hangzó - shell + katasztrófa keresésre. Az első találati oldal rövid összefoglalója: 40 ezer hordó olaj ömlött az Atlanti-óceánba, Alaszkában zátonyra futott a Shell egyik olajfúró platformja... Tudom, a BP után ezek már talán nem is nagy dolgok, eltörpülnek a Mexikói-öbölben átélt katasztrófához képest, de ez nem csökkenti a Shell felelősségét a fenti esetekben.


16 446 szavazó a következők miatt választotta meg 2013 legfelelőtlenebb vállalatát (az idézet a lent hivatkozott Greenpeace oldalról származik):

"A sarkvidék olajvadásza. Az első olajipari óriásvállalat, mely a törékeny Északi-Sarkon tervez fosszilis energiaforráshoz jutni. Az olvadó jégterületek tették lehetővé, hogy ki lehessen aknázni a terület energiaforrásait, mely a klímaváltozásnak köszönhetően alakult ki. Minden további olajipari beruházás tovább növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását, mely a sarkvidék további csökkenéséhez, és zöld energia lehetőségeinek elvesztéséhez vezet. A Shell hosszú távú stratégiájából teljesen hiányoznak a megújuló energiaforrások. Továbbá tudósok azt állítják, hogy egyelőre senki nem tud arra megoldást, hogy hogyan lehetne az esetlegesen bekövetkező olajszennyezést helyrehozni. A Shellnek vannak a legnagyobb olajfúrótornyai: a mexikói-öbölben található tornyai másfél mérföld mélyre is lefúrnak. Jelen vannak a Niger deltájában is. Ha azt hallani, hogy valahol kockázatos, vitás vagy szennyező olajfúrás zajlik, akkor tuti, hogy a Shell keze benne van a dologban. Szintén érdekeltek a kanadai olajpala kitermelésben is, melynek környezeti hatása és vízfelhasználása valami elképesztő. A Shell a világ harmadik legnagyobb olajpala kitermelője."

A szavazással kapcsolatban vegyesek az érzelmeim: a Föld bő hétmilliárd lakosából kevesebb, mint 50 000 fő szavazott. A másik problémám, hogy hiába olvasom mit tesznek a "verseny" résztvevői, tudom, hogy azok mennyire nagy volumenű dolgok globális szinten, sokkal inkább magaménak érzem szűkebb környezetem problémáit: azt, hogy tele van kutyasz**ral lassan az összes gyep, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem megfelelő és még sorolhatnám.

A nagy vállalatok, mint a Shell, ezt a díjat szerintem inkább egy csipkelődésnek tekintik, ami miatt ki kell adni valami PR szöveget, és általában tesznek valami gesztust (vagy nem...). A szerveződésnek/összefogásnak és így az egységes vélemény alkotásának a "kisemberek" szintjéről kell indulnia. Nekik legyen fontos a közvetlen környezetük, és így elég hangosak lesznek, hogy a határokon átnyúlva is éreztessék erejüket. Valahogy úgy, ahogy a LEADER program is teszi.

(Hogy a résztvevők egyáltalán miért kerültek a listára, arról a Greenpeace blogján olvashatsz többet.)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin