2013. január 3., csütörtök

2013-ban a menyhal az Év hala

Korábban mi is írtunk a 2013-as Év hala szavazásról, ami 2012. december 31. dátummal lezárult, a győztes pedig a "horgászok kedvence", a

menyhal (Lota lota).

Sajnos üdvrivalgásunkat a hal hiába hallja, néma a szája/kopoltyúja, ezért mindenféle mélyinterjú nélkül jöjjenek a szigorú tények: a menyhal a szavazatok 53%-át szerezte meg, míg a második helyezett, természetvédők által támogatott leánykoncért a szavazók 35%-a, míg a harmadik kurta baingot 12%-a választotta.


A nyertes (Fotó: fishindex.blogspot.hu)
A menyhal a tőkehalfélék (Gadidae) családjába tartozik, a nagyobb példányok hossza 40-50 cm, ritkán 60 centi körüli. Az élénkebb sodrású hideg vizet és a kemény aljzatot kedveli, ezért nagyobb folyókban a pér-, paduc- és márnazónában érzi igazán jól magát. Fiatalabb korban a táplálékát elsősorban fenéklakó gerinctelen állatok alkotják, a 20 cm fölöttiek viszont áttérnek a ragadozó életmódra, s főként halakat fogyasztanak. Elterjedési területe igen nagy, az északi félteke hideg és mérsékelt éghajlati övében Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható. Vizeinkben őshonos, folyóvizeink többségéből ismert. Gazdasági jelentősége nincs. Európában ritkának számít, nálunk az alföldi csatornákban kedvező feltételeket talál.

Az alábbi videóban pedig élőben is megnézheti az érdeklődő, hogy miképp' úszkál a győztes (a felvétel a győzelem előtt készült :)):
A Magyar Haltani Társaság támogatja a horgászok azon kezdeményezését, hogy országos szinten is emeljék 20-ról 25 centiméterre a menyhal mérethatárát, ahogyan az január elsejétől a Tisza-tavon már érvényben van.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin