2012. december 16., vasárnap

Minden gomba ehető egyszer... - a folytatás

Minden gomba ehető....egyszer legalábbis biztosan! - Régi, gombakedvelő ismerősöm mondogatta mindig kedélyesen, ha tanácsért fordultam hozzá egy-egy gombával kapcsolatban. Ez persze nagyon-nagyon régi, és meglehetősen kétélű vicc, és a mögöttes tanulságot pedig vegye mindenki komolyan fontolóra gombagyűjtés során. Épp erről szólt korábbi bejegyzésem is, ahol hosszasan elidőztem a gombatoxinoknál, olyannyira, hogy csak a mérgező gombák megvizslatására jutott időm, így ezt most pótolom a ténylegesen, vagy csak kellő körültekintéssel fogyasztható gombák bemutatásával.

Feltételesen ehető gombák


Vannak olyan gombák is, melyek fogyasztása bizonyos feltételek betartásával lehetséges. Egyes gombafajok csak forrázás, vagy kitartó forralás, főzés után fogyaszthatóak mások fajoknál jellemző, hogy csak termőtest bizonyos része fogyasztható. A fogyaszthatóság mindemellett köthető a gomba életkorához is, hiszen bizonyos fajok csak fiatalon fogyaszthatóak.


Tintagomba típusú mérgezés - Coprinus-szindróma  

Ráncos tintagomba (Kép innen)
Ez egy elég különleges gombamérgezés-típus, tünetei csak akkor jelentkeznek, ha a gombával egyidejűleg alkoholt is fogyasztanak, alkohol nélkül a gomba nem mérgező. Egyes tintagombák (Coprinus) elfogyasztása után már néhány perc múlva jelentkezhetnek a tünetek: izzadás, kipirulás, hőhullámok, remegés, heves szívdobogás. A tünetek 2–4 óra múlva spontán elmúlnak és nincs maradandó károsodás.

Nyers gomba által okozott mérgezések


Számos, csak hőkezelés után fogyasztható gomba okoz ilyen megbetegedéseket, a hatóanyagok is rendkívül sokfélék, közös tulajdonságuk, hogy hőre bomlanak. Mivel a legtöbb gombából készült étel sütött vagy főtt, ezért ritkán jelentkezik, csak a nyers salátáknál vagy nyersen fogyasztott gombánál. Változatos gyomor-béltünetek jellemzik, a kezelés mindig tüneti.

Ilyen gombafajok lehetnek az alábbiak:

  • Szürke galóca - nyersen mérgező,de burgonyásra emlékeztető íze miatt élvezeti értéke csekély
  • Piruló galóca - nyersen mérgező, de hosszan főzve fogyasztható
  • Cafrangos galóca - nyersen mérgező, de a fiatala példányok alaposan átfőzve ehetőek
  • Gyűrűs tuskógomba - a fiatalabb példányok kalapja ehető, árusítható, nyersen mérgező, 20-25 percig főzni, sütni kell
  • Változékony tinóru - nyersen és alkohollal együtt fogyasztva mérgezéses tüneteket okozhat.
  • Szürke tölcsérgomba - erősen allergizáló hatású lehet, ezért csak a fiatalabb példányokat érdemes gyűjteni és felhasználás előtt érdemes leforrázni.
  • Sárga korallgomba - fiatalon ehető, az idősebb példányokat ajánlatos leforrázni és az ágvégeket levágni, mert hasmenést okozhatnak.

Ehető gombák:

Az ehető gombák között is vannak élvezhetőbb, értékesebb, ízletesebb és kevésbé értékes, de fogyasztásra alkalmas gombafajok is. Most pár igazán népszerű, és gyakran előforduló gombafaj jellemzőit gyűjtöttem össze, természetesen csak ízelítő jelleggel.

Ízletes kucsmagomba


Kép: gombazo.abbcenter.com
Ez az enyhén lisztszagú, igen kellemes ízű gombafaj egyike a legtöbbre becsült ehető gombáknak. Levesnek, rizses gombának vagy hússal töltve igazán remek, de lehet szalonnával sütni is. Egészben vagy kettéhasítva is szokták szárítani. Szárítva kiváló ízű, aromás fűszerként is használható.

Sárga rókagomba

Kép innen
Közkedvelt, kitűnő, ehető, jól ismert gomba, gyakran lehet találkozni vele a piaci árusítóhelyeken. Sokféle gombaétel elkészítéséhez alkalmas, de kissé kemény. Jól szállítható, tartós és ritkán kukacos, így okkal népszerű. Szárításra nem ajánlható, mert megkeményedik, és nehezen puhul meg újra, ezért inkább nedves tartósításra, sóban eltevésre alkalmas.

Bimbós pöfeteg


Kép innen
Amíg fiatal és belül fehér, minden pöfeteg ehető. A pöfetegek közül ez az egyik legjobb ízű faj, de jellegzetes és erős aromája miatt egymagában gombás ételnek nem kimondottan ajánlható. Leginkább rántva, sütve, vagy más gombával vegyítve jó, akár levesbe, húsételhez is. Igen jól szárítható, szép hófehér szárítmányt ad.

Erdőszéli csiperke


Kép innen
Íze kellemes, enyhén édeskés, diószerű. Szaga ánizsra, néha kissé keserű mandulára emlékeztet. Jó ízű csemegegomba, felhasználása éppolyan széles körű, mint a kerti csiperke. Elkészíthetjük levesnek, salátának, rántva, húshoz, ételízesítőnek és használható konzervekben, gombaporkeverékekben is.

Mezei szegfűgomba


Kép: gombazo.abbcenter.com
Egyike a legközkedveltebb és legjobban keresett gombáinknak. Az egész országban gyűjtik és árusítják, szinte minden gombaárussal ellátott piacon találhatunk szegfűgombát. Leggyakrabban levesben és mártásként fogyasztják, de ezen kívül számos módon elkészíthetjük. Ritkán kukacos. Szárításra és tartósításra is alkalmas. Az árusított gomba tönkjének hossza legfeljebb 1 cm lehet. (A tönk legalsó részét azonban célszerű eldobni, mert rágós.)

Nagy őzlábgomba

Kép innen

Gyengén lisztszagú, kellemes mogyoró ízű, édeskés gomba. Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, jól bírja a szállítást és ritkán kukacos. Tönkje rostos, rágós, ezért azt megdarálva használlhatjuk fel. Levesnek, rántva, sütve vagy más gombás ételnek egyaránt kiváló. Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek. Szárításra alkalmas, világosszürke színűre szárad. Az idősebb gomba szárítva is rágós, viszont ezzel ellentétben a fiatal gomba nyersen is ehető.

Ízletes vargánya


Kép: gombaklub.blogspot.hu
Kellemes, közismert illatú, dióra emlékeztető ízű, jól tárolható és szállítható gomba.A legtöbbre becsült ehető gombáink egyike. Az idős példányok csöves része kissé nyálkássá teszi az ételt, ezért azt ajánlatos eltávolítani. Sokféleképpen felhasználható, levesben, pörköltnek és sütve egyaránt jó. Szárításra talán ez a gombafajta a legalkalmasabb. Ecetes, sózott vagy más módon tartósított gombakészítménynek is alkalmas.


Ettől a rengeteg ínycsiklandó gombától kedvet kaptam, hogy a későbbiekben írjak a különböző gombafajok tartósítási módszereiről, elkészítési lehetőségeiről, így nemsokára újabb gombás poszt következik. :)


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin