2012. december 3., hétfő

Év Fája 2013 - Eredményhirdetés

A Facebook oldalunkon korábban posztolt, 2013. év Fájával kapcsolatos versengés lezárult, december 3-án eredményt hirdetett a szervező Ökotárs Alapítvány. A végeredményt, továbbá az ezzel kapcsolatos információkat a verseny oldaláról idézem:

"Az Év Fája címet idén az egri termálfürdő területén élő keleti platánfa nyerte 7115 szavazattal, második lett a kajárpéci Hatos-tölgy, harmadik pedig egy szentesi kocsányos tölgy. Hős Fa különdíjat kapott a Dévaványai “makkfa”, melyet harmadszor neveztek lelkes támogatói a versenybe. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Budafoki Ősök fája kapta.

Év Fája 2013 - Eger (Fotó: okotars.hu)

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa facsemeték vásárlására fordítható utalványt kapott. A fák ápolását az Ökotárs Alapítvány a Magyar Faápolók Egyesületével közösen biztosítja.
Az idei győztes egri platán Magyarország képviseletében részt vesz a 2013. elején megrendezendő Európai Év Fája Versenyen is. A nemzetközi megmérettetést tavaly a magyarországi verseny győztese, a felsőmocsoládi öreg hárs nyerte."

A nyertesről a következők tudhatók meg az Alapítvány oldalán:

"Az egri szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír az akkor még kis fácska árnyékából irányította a török sereget. A legenda sajnos nem igaz, a valóság ezzel szemben az, amit levéltári anyagok bizonyítanak, hogy Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ez a példány is valószínűleg akkor került elültetésre, de ma is évről évre szépen fejlődik.

Fa elhelyezkedése: 3300 Eger, Petőfi tér 2. Termálfürdő (6427/12 hrsz.)

Faj: Keleti platán (Platanus orientalis)

Kora: kb. 250

Magassága: kb. 40 m
Törzskerület: 850 cm"

Update: Az egri platán lett az Európai Év Fája 2013-ban!

(Az Országos Erdészeti Egyesület is kiválasztotta 2013 fáját, a házi berkenyét. Hogy miért helyes a "vegyen az úr berkenyét, hogy ha fosik, ezt egyék" mondás, valamint további érdekességeket a blog idevágó bejegyzésében olvashat, melyet itt érhet el.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin