2012. december 25., kedd

A madarak cigicsikkel küzdenek a paraziták ellen

Egy madárfészekben sok minden megtalálható, a madarak igyekeznek - emberi szóhasználattal - kreatívan eleget tenni a természet hívó (építő) szavának. Mexikói tudósok egy kicsit jobban megnézték, hogy mi is kerül egy fészekbe a városi környezetben, és bizony találtak cigarettacsikkeket is.

Korábban már írtam arról, hogy a tündérmadarak miképp' védekeznek a költésparaziták ellen. Most egy más, "vegyi" típusú védekezésről lesz szó: tudósok arra jöttek rá, hogy a cigarettacsikk szűrőjében található nikotin távol tartja a fészektől és a benne élő madaraktól a parazitákat, vagy megöli a bejutottakat. Büdösnek elég büdös, így az ember nem tartja magánál, eldobja - ki ide, ki oda -, innentől kezdve meg jó lehet a madaraknak. Ezek között eleve akadnak olyanok, amelyek kifejezetten kedvelik az "aromával" bíró anyagokat, mivel rájöttek, hogy az "illóolajok" távol tartják a számukra oly ártalmas/bosszantó rovarokat. (Lényegében úgy ahogy az ember: a dohányolaj meggátolja a kárt okozó gombák és baktériumok növekedését. Az olaj sikeres volt például a padlizsán-, paprika- és paradicsompalántákat, a fejes salátát és az uborkát megtámadó gomba ellen. Bővebb infó erről - angolul - itt. Persze illik óvatosan kezelni a nikotint, hiszen az emberre is ismert mérgező hatása, és itt most nem közvetlenül a dohányzásra gondolok.)
Fotó: 168ora.hu
Néhány fészeképítő faj, beleértve a seregélyt és a kék cinegét, rendszeresen töltik a fészkeket "friss aromás vegyületekkel", és a tudósok azt feltételezik, hogy a madarak ezeket a vegyi anyagokat, mint nevelési eszközt használják. Hogy ezek az anyagok miképp' segíthetnek a fiókák nevelésében? Az egyik elmélet az ún. gyógyszer hipotézis:  lehetséges, hogy a vegyi anyagok fokozzák az immunrendszer fejlesztését, így a kirepülő madarak ellenállóbbak lesznek a szennyezett környezettel szemben. A másik, a fészekvédelem hipotézis megegyezik a fent említettel: a vegyi anyagok távol tartják a fészektől a parazitákat és az egyéb, káros rovarokat, a fiókáknak több esélye lesz kirepülni.

Felvetődik a kérdés, hogy  a madarak önmagában a csikket találják-e vonzónak a fészeképítéshez, vagy fontos szerepet játszik a csikk szűrőjében található nikotin is? Mexikói tudósok ezért a paraziták viselkedését tesztelték. Hőcsapdákat állítottak fel (ezek vonzzák az ektoparazitákat, melyek a test (bőr, toll) felszínén élnek) 55 fészek anyagában, külön-külön: a felében (ezt mondjuk nem egészen értem 55 fészeknél...) használt, tehát nikotinban dús cigarettacsikkek  bolyhai voltak, míg a másik felében nem használt, tiszta szűrőjű csikkek bolyhai. A használt szűrőknél lényegesen kevesebb parazitát találtak, tehát az azokban található anyagok "felülírják" a paraziták hő felé orientálódását (így a madárfiókák sem érdeklik annyira őket).

A második kísérletben a tudósok összegyűjtöttek 28 házi veréb és 29 házi pinty fészket Mexikó Cityből. Ezeknek a fészkeknek egy közös tulajdonsága volt: mindegyikből nemrégiben kirepült egy fióka. A fészkek szétszedése során kapcsolatot kerestek a használt szűrő bolyhai és a fészekben található paraziták száma között, és talán nem árulok el nagy titkot: azt meg is találták, ugyanis minél több használt cigiből származó csikk bolyha volt egy fészekben, annál kevesebb parazitát találtak ott.
Fotó: napiallatsagok.blog.hu
Azonban azt el kell mondanunk, hogy a fenti kísérletek még nem támasztják alá egyértelműen a fészekvédelem hipotézist, ugyanis nem ismerjük az ilyen, használt bolyhokkal teli fészkekben élő madarak egészségi állapotát, nem tudjuk hány fióka került ki ezekből a fészkekből és hogy ezek valóban egészségesek voltak-e, hiszen a csikk bolyhaiban található vegyi anyagok nem csak a parazitákra, hanem a fiókákra is mérgezőek.

Persze az is lehetséges, hogy nem a nikotin volt a paraziták elleni fő fegyver, hiszen egy használt csikkben elég sok vegyi anyag megtalálható, mint például a hidrogén-cianid, arzén vagy az ammónia, de ennek kiderítése már csak egy későbbi vizsgálat tárgya lehet. Ha a tanulmány nem is adott mindenre választ, azt elmondhatjuk, hogy a madarak csodálatosan alkalmazkodnak az emberi környezethez, olyan dolgokból (csikkből) kovácsolnak "fegyvert", ami az utcán kihasználatlanul hever.

(A poszt a Biology Letters vonatkozó bejegyzése alapján készült.)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin