2012. december 27., csütörtök

A fehérvári Aranybulla emlékmű

A hagyomány szerint a jelenlegi Aranybulla (egyeseknek csak "bula" - az aranybulla eredeti jelentése: az az arany függőpecsét, mely a magyar királyok fontosabb okmányain volt III. Béla óta) emlékmű helyén hirdette ki II. András király 1222-ben a nevezetes törvénygyűjteményt (ezt írjuk nagy kezdőbetűvel), amiben a királyi birtokon lakó népesség jogait és a nemesi kiváltságokat rögzítette, helyreállította és újabb intézkedésekkel bővítette Szent István király alkotmányát. Az Aranybulla a hasonló tárgyú 1215. évi angliai Magna Charta után elsőként született meg Európában.
Erre az eseményre emlékeztet Rétfalvi Sándor alkotása, amit 1972-ben avattak fel, jelenlegi helyére azonban csak 1990-ben került, mivel a Csúcsos-hegy tetején egy szovjet tank állt, amely az 1945-ben Székesfehérvárért folytatott harcokra figyelmeztetett.

Mind az emlékműnek, mind a törvénygyűjtemény pecsétjének szimbolikus jelentősége van: A Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának tagjai a nyilvános üléseken az Aranybulla pecsétjének másolatát viselik nyakukban. Az aranyból készült függőpecsét előlapján a trónon ülő király (II. András) látható jobb kezében liliomos jogart tart, a baljában országalmát, a tetején kereszttel. Koronás fejétől jobbra a nap, balra félhold látható csillaggal. A körirat: + ANDREAS D(e)I GR(aci)A VNG(ar)IE DALM(acie) CH(r)OAC(ie) RAME S(er)VIE GALIC(ie) LODOMERIE Q(ue) REX.

Az emlékmű a város keleti határában található, rajta a következő olvasható: "Méltó szolgálattal szerzett birtokából soha senki meg ne fosztassék". A városba vezető 7-es útról jobbra induló Nagyszombati úton, majd a táblával jelzett helyen jobbra letérve jutunk el az emlékműhöz.


Aranybulla-emlékmű - Székesfehérvár nagyobb térképen való megjelenítése

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin