2012. december 6., csütörtök

2013-ban Nantes lesz Európa zöld fővárosa

2010-ben Stockholm, 2011-ben Hamburg, 2012-ben Vitoria-Gasteiz, majd jövőre Franciaország hatodik legnagyobb városa, Nantes lesz Európa zöld fővárosa.

Nantes (fotó: szatmar.ro)

A díj elnyerésével kapcsolatban a továbbiakat az EU honlapjáról idézem:

"Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa az esemény kapcsán így nyilatkozott: „Minden elismerésem Nantes-nak, hogy 2013-ban Európa zöld fővárosa lehet. A megtisztelő cím egyben nagy felelősséggel is jár. A díj a környezetvédelem különböző területein, például a közlekedés és a földhasználat fenntarthatóvá tételében, a városi környezet kizöldítésében, a vízgazdálkodásban vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelemben helyi szintű jó példával elöl járó városoknak nyújtott elismerés.”

Nantes környezet iránti elkötelezettségét számos, a díj elnyerésében is meghatározó tényező bizonyítja, többek között a következők:

  • Nantes minden lakosa legfeljebb 300 méterre él a legközelebbi zöldövezettől
  • Minden lakosra 57 m² zöldterület jut
  • A városban 100 000 fa van
  • A lakosok 15%-a utazik minden nap tömegközlekedési eszközzel
  • Nantes éghajlat-politikai cselekvési tervében azt az ambiciózus célt vállalta, hogy 2020-ra 30%-kal csökkenti az egy főre jutó CO2-kibocsátást a 2003-as szinthez képest
  • Nantes földterületeinek 60%-a vagy termőterület vagy zöldterület
  • A város négy Natura 2000 természetvédelmi területnek és a növény- vagy állatvilág szempontjából, illetve ökológiai szempontból jelentős 33 egyéb természeti övezetnek ad otthont.
Grafika: www.europeangreencapital.eu

Nantes emellett az „Aéroflorale II” elnevezésű vándorkiállítás ötletgazdája. A kiállításon, amely 2013-ban Európa több városát is végigjárja, bemutatkozik többek között a „növényexpedíció” elnevezésű alkotás, amely biológiai kísérleteken és felfedezéseken keresztül ad betekintést Nantes példaértékű környezetvédelmi szerepvállalásába, és közelebb hozza a látogatókhoz az Európa Zöld Fővárosa díj szellemiségét. Az Aéroflorale 2013 májusában Brüsszelbe is ellátogat.

Nantes rendkívül gazdag eseménynaptárt állított össze, hogy megossza a világgal tapasztalatait és méltóképpen megünnepelje az eddig elért eredményeket. A programok között szerepel például az emberi jogi világfórum ötödik, „Fenntartható fejlődés/emberi jogok: közös a harc” mottó jegyében rendezendő találkozója (2013. május), a 10. ökováros-konferencia (2013. szeptember), valamint az ökováros-építő mozgalomban részt vevő, a mexikói paktumot aláíró városok harmadik világtalálkozója."

Összevetésként egy kis plusz információ, Budapestről (az LMP oldaláról, 2012. februárból (információforrásként használom)): A fővárosi közparkok és közkertek összterülete mintegy 1100 hektár, ami hét nagyobb és több kisebb parkból tevődik össze. Budapesten az egy főre jutó közcélú zöldterület nagysága 6,2 m2, az erdőterületek figyelembevételével ugyanez már 40 m2. Elsősorban tehát a lakóterületi és a lakásközeli közparkok esetében jelentkezik hiány – amelyeknek ráadásul az elhelyezkedése is nagyon egyenetlen: a belvárosban (a VI., VII. és részben a VIII. kerületben) a 300 méteren belüli, mindennapi használatra elérhető közparkok 1 főre eső területe mindössze 4 m2. (Azt nem tudom, hogy Nantes esetében miképp' jött ki az 57 m²/fő, de mindenhogy több, mint Pest esetében.

Fotó: bkvholding.hu
Érdekes módon a közcélú zöldterületekkel való ellátottság a kertes övezetekben is alig több ennél: 4,5 m2. A belső, ismert, attraktív és elérhető parkok (Margitsziget, Gellérthegy) erős túlhasználatnak vannak kitéve, miközben például a vonzó látványosságok és kapcsolódó lakóterület nélküli Népligetet alig használják. Összességében a főváros lakosságának negyede számára nincs elérhető távolságban a mindennapos kikapcsolódásra alkalmas közcélú zöldterület, a többiek jó része is be kell, hogy érje a minőségi szolgáltatást nem nyújtó lakótelepi zöldfelületekkel.


A zöldfelületek legérzékenyebb elemében, az út menti fasorokban ma több mint 500 ezer fa él, miközben minden ötödik fahely üresen áll. (Szóval Nantes előtt vagyunk, de lenne hová fejlődnünk.) Úgy gondolom, hogy alapvetően Budapest jó adottságokkal rendelkezik egy lehetséges jövőbeni zöld fővárossá váláshoz, azonban ehhez nagyon sok fejlesztésre van szükség. És ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, hanem tényleg máshogy kell gondolkodni ahhoz, hogy  ezek a pozitív, az élhetőséget növelő változások valóban megtörténjenek...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin