2012. november 17., szombat

XII. Tatai Vadlúd Sokadalom - 2012. november 23 - 24.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatának főszereplői a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludak.
Az északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a 2 km2 felületű, mesterségesen létrehozott tatai Öreg-tavon alakították ki pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszaindulnak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé.

Kép innen

A Vadlúd Sokadalmon sokszínű madár- és természetvédelmi előadások, egész napos madár megfigyelő verseny, madárgyűrűzés és rengeteg látnivaló vár bennünket, hiszen az Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz, így miután elmerültünk a tó és a vadludak nyújtotta egyedülálló élményben, tehetünk egy kis kitérőt a "Vizek városának" látnivalói felé is.

Kedvcsinálónak íme két videó a korábbi Vadlúd Sokadalmakról:

A XII. Vadlúd Sokadalom teljes és részletes programja az alábbi oldalon részletesen megtekinthető:


Egy kis ízelítő a 2012.11.24-i, szombati nap eseményeiből:

Helyszín: Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony

7:00-tól Sok ezer vadlúd kirepülésének megtekintése! – Zsoldos Árpád és Orbán Zoltán, kiváló ornitológusok tolmácsolásában nagy kivetítőn követhetik nyomon a tavi eseményeket! 

8:45 Helló, itt vagyunk! Vadlúdvonulás Magyarországon. Körkapcsolás a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekre! (Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő-tó, Kardos-kút, Szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó) 

10:00 Az alkalmazkodás mesterei – Kutyák: Állati jó bemutató Tóth Gáborral 

12:00 Solymász bemutató Gasztonyi Dániellel 

15:00 – 16:30 A vadludak esti behúzásának megtekintése a tóparton, élőkép kivetítéssel! – Narrátor: Zsoldos Árpád és Orbán Zoltán, ornitológusok

16:30 Őszi csillagos égbolt látványosságai (előadás és távcsöves bemutató) 

Helyszín: Nagy rendezvénysátor

8:30 Madárbarát kert program – Előadó: Orbán Zoltán, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, igazgatóhelyettes

12:30 Botanikai kutatások a Bükki Nemzeti Parkban – Előadó: Schmotzer András Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kutatási referens 

13:00 Az év madara: az egerészölyv – Előadó: Orbán Zoltán, MME igazgatóhelyettes

13:30 Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációjának lezárása – Előadó: Molnár András, ÉDUVIZIG Tatai Szakaszmérnökség vezető 

15:30 A kerecsensólyom-védelme régen és ma – Előadó: Fidlóczky József, Pongrác Ádám Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület vezető

A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes!


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin