2012. november 18., vasárnap

Tündérmadár jelszó a költésparazita ellen - akusztikus fegyverkezési verseny a természetben

A természetben nincs rács, nincs árammal működő riasztó, ott valahogy sokkal egyszerűbbnek tűnnek a dolgok, az egy meg egy kizárólag kettő lehet.

Ahogy a fészekben a tojás: hiába rakott a tojó öt tojást, ha jön valami más madár - mondjuk egy kakukkfióka -, aki tesz arról, hogy a kiszálló madarak száma kevesebb, mint amiben a tojó "reménykedhetett". Ez ellen az ausztrál tündérmadarak igazán speciális megoldást alkalmaznak, ahogy arról a newscientist vonatkozó cikke is ír.

A tündérmadarak tojása pont úgy néz ki, mint a kakukktojás, azonban utóbbi korábban kel ki, így kilöki a többi tojást a fészekből. A tündérmadár mindezt nem feltétlenül veszi észre, így sajátjaként neveli az egyetlen - kakukk - fiókát. Az esetek 60%-ban a kakukk sikeres, idegen fészekben nőhet fel, fejlődhet ki, a maradék negyven százalékban azonban a tündérmadár pár napon belül észreveszi a turpisságot, így magára hagyja a kifejletlen kakukkfiókát és új fészket épít magának.

A "40%" titka a következő: a fiókáknak a madár betanít egy "jelszót" még akkor, amikor azok a tojásban vannak, kikelés után már nem ismétli meg azt. Sonia Kleindorfer, a Flinders University kutatója és munkatársai rögzítették ezt a hangsorozatot és azt figyelték meg, hogy a sorozat több esetben is 11 elemből állt, amiből egy elem jellemző hosszúságú és tónusú, ami ezáltal kizárólagosan jellemezte az adott madarat.

Fotó: wikipedia.org

Amikor a kis tündérmadarak az élelemért könyörögnek, akkor megismételték ezt a jelszót. Kleindorfer úgy gondolja, hogy ez megnyugtatja az anyát, jelzi a "fészektagságot": érdemes gondozni a fiókákat.

Mivel a kakukkfiókák több nappal korábban kikelnek, mint a tündérmadarak (előbbiek kettő, míg utóbbiak öt nap alatt), így a kakukkfiókák nem tudják megtanulni, majd visszaadni a jelszót. Azonban ha a fészek gazdája nem nem kapja vissza az általa betanított jelsorozatot a kikelés után, akkor tudja, hogy idegen fióka él a fészekben, otthagyja azt.

Hogy leteszteljék és tovább vizsgálják a folyamatot, ezért Kleindorferék kicserélték a tündérmadár tojásokat több fészekben. A fiókák az új fészek jelszavát tanulták meg, a kutatók  így cáfolták, hogy ez a tanulás genetikus, magyarul a fiókák egyedileg adják vissza a jelszót, mindig az adott fészekre és madárra jellemzően.

Az említett angol nyelvű cikkben mindezt akusztikus fegyverkezési versenynek hívják: mivel az eredeti fészekrakók (jelen cikkben a tündérmadarak) megtanulják egyre jobban felismerni a költésparaziták tojásait , így a "versenynek" köszönhetően a paraziták tojásai egyre jobban hasonlítanak a házigazdák tojásaira. Ezáltal ebben a zárt világú fegyverkezésben a hanggal történő azonosítás egy új védekezési módot nyújt a fészekrakók számára.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin