2012. november 2., péntek

Timelapse a természetben

Vannak dolgok, mint például a növények növekedése vagy a felhők vonulása, amit bemutathatna  a művész ember úgy is, hogy felveszi videóra, majd felgyorsítja a felvételt és ezt publikálja, tartja eget rengetően művészinek.

Azonban most egy elegánsabb dologról lesz szó: fényképezz sokat, rakd össze egy videóba (tehát sok állóképből készítesz egy mozgót) és oszd meg a nagyérdeművel. Például, ha egy napfelkeltéről bizonyos időszakonként - mondjuk percenként - készítünk egy képkockát/fényképet, akkor ha ezeket 25 fps (képkocka per másodperc) sebességgel játsszuk vissza, akkor máris van bő két másodpercnyi videónk :). Logikusan, ha hosszabb időt akarunk a videóval átfogni, tehát a mozgást gyorsítani, akkor az egyes felvételek közötti időt kell megnövelnünk.

Fontos, hogy az összes fénykép azonos beállítással készüljön és kerüljük az automatikus funkciókat, szóval egy naplementénél előre fel kell készülnünk a különböző fényviszonyokra, ráadásul a gépet a felvételek készítése idején nem ajánlott mozgatni.

Kedvcsinálónak egy videó Magyarországról:És egy pár a Föld egyéb tájairól:

Yosemite Range of Light from Shawn Reeder on Vimeo.


The Water from TSO Photography on Vimeo.

Akit bővebben érdekel a téma, annak - magyarul - a következő bejegyzések megtekintését ajánlom: Timelapse Photoshopos utómunkával, növényfotózás tanácsokkal, ha valaki először a webkamerájával kísérletezne, valamint itt van egy angol nyelvű videó is, ami a műveletek elkezdésétől a videó elkészítéséig elmagyarázza a teendőket.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin