2012. november 23., péntek

Soproni civil szervezetek támogatása, a természetvédelem népszerűsítésével (szavazás)

A Heineken Hungária Zrt. ebben az évben is meghirdette a soproni civil kezdeményezéseket támogató programját, ahol idén a központi téma a természet- és környezetvédelem.

Az alábbi videóban a Zrt. emberi erőforrás igazgatója beszél röviden arról, hogy mit tesz a vállalat a mindennapi környezetvédelemért (vízfelhasználás, csomagolóanyagok megfelelő kiválasztása stb.). Úgy gondolták, hogy ha részt vesznek egy ilyen, az anyacég által elindított programban, akkor ezt érdemes propagálni Sopronban is.

A program fővédnöke, a város polgármestere a Heinekennel közösen választotta ki azt a három civil szervezetet, akik közül a szavazás végén az első helyezett 2,5, míg a második 1,5 millió forinttal lesz gazdagabb a december 8-án lezáruló szavazást követően.

A három támogatható egyesület programja a következő:

1. Soproni Polgárőr Egyesület

I. helyezés esetén:

Egy, a Soproni Polgárőr Egyesület tulajdonát képező gépkocsi és annak tárolására szolgáló mobilgarázs vásárlásával szeretnénk lehetővé tenni, hogy a parkerdő területén, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valamint az egyéb, általunk már jól ismert illegális szemétlerakó helyeken hatékonyabb járőrszolgálatot teljesíthessünk. Így gyakoribb ellenőrzéseket tudnánk tartani a vízpartokon is, a vízi élővilág fenntartásáért. 
Tárgyi eszközeink bővítésével (speciális rádió, fényképezőgép, GPS) a mobilszolgáltatók által le nem fedett erdős területeken is folyamatosan tudnánk kapcsolatot tartani mind a rendőrséggel, mind az akcióban résztvevő egyéb szervezetekkel.II. helyezés elérése esetén:

Tárgyi eszközeink bővítésével (speciális rádió, fényképezőgép, GPS) a mobilszolgáltatók által le nem fedett erdős területeken is folyamatosan tudnánk kapcsolatot tartani mind a rendőrséggel, mind az akcióban résztvevő egyéb szervezetekkel.

2. Sopron Városi Tábor Alapítvány

I. helyezés elérése esetén:

Sopron Városi Tábor több mint 2,5 hektáros kertjét szeretnénk megszépíteni: a főépület mögötti 300 m2-es erdős területet megtisztítanánk, parkosítanánk, valamint egy erdei sétányt is létrehoznánk pihenőhelyekkel. 
Ezen kívül a nyári szálláshelyek előtti bozótos területet is szeretnénk megszüntetni, 130 m hosszan betonelemes támfalat építenénk, évelő és örökzöld cserjékkel körbe ültetve, és az udvaron található 60 db kőládát is beültetnénk egynyári növényekkel. 
Az állatvilág természetes élőhelyeinek fenntartása érdekében pedig kevésbé frekventált, kieső helyeken 10 db különböző menedéket helyeznénk el.


Kép: iranymagyarorszag.hu

II. helyezés elérése esetén:

Sopron Városi Tábor több mint 2,5 hektáros kertjét szeretnénk megszépíteni: a főépület mögött 200 m2-es erdős területet megtisztítanánk, parkosítanánk valamint egy erdei sétányt is létrehoznánk pihenőhelyekkel. 
A nyári szálláshelyek előtti bozótos területet megszüntetnénk, 70 m hosszan betonelemes támfalat építenénk, évelő és örökzöld cserjékkel beültetve. 
Az állatvilág természetes élőhelyeinek fenntartása érdekében pedig kevésbé frekventált, kieső helyeken 5 db különböző menedéket helyeznénk el számukra.

3. Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány

I. helyezés elérése esetén:

A pályázat elnyerése esetén egy 50 darabból álló odútelepet létesítenénk a Károly kilátó és egy szintén 50 darabos odútelepet a Fehér Úti tó körüli erdőben. Az odúzás fontosságára, az odúlakó élőlények hasznosságára az odútelepek közelében elhelyezett A0-ás méretű információs táblákon keresztül hívnánk fel a természetszerető soproniak figyelmét. Az odútelepek környékén megszerveznénk a téli etetést, valamint etetőket létesítenénk a város nagyobb parkjaiban is. A parkokba kerülő etetőkhöz kapcsolódóan egy-egy kisebb, az etetőre járó fajok felismerését segítő tábla is kerülne. 
Az alábbi helyekre tervezünk etetőket:
Deák Kút 1 db
Károly Kilátó parkoló és a kilátó közötti rész: 3 db
Fehér Dániel forrás: 1 db
Fehér úti tó: 2 db
Erzsébet kert: 2 db
Deák tér: 2 db
Sörházdomb: 1 db
Ojtozi fasor: 2 db.

Az odúk kihelyezésén túl a tervezett program hossza a téli fagyos időszak hosszától és a madarak étvágyától függően változik, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján négy-öt évig fedezetet nyújthat a téli táplálék biztosítására.

II. helyezés elérése esetén:

A pályázat elnyerése esetén egy 50 darabból álló odútelepet létesítenénk a Károly kilátó körüli erdőben. Az odúzás fontosságára, az odúlakó élőlények hasznosságára az odútelep közelében elhelyezett A0-ás méretű információs táblán keresztül hívnánk fel a természetszerető soproniak figyelmét. Az odútelep környékén megszerveznénk a téli etetést, valamint etetőket létesítenénk a város nagyobb parkjaiban is. A parkokba kerülő etetőkhöz kapcsolódóan egy-egy kisebb, az etetőre járó fajok felismerését segítő tábla is kerülne. 
Az alábbi helyekre tervezünk etetőket:
Deák Kút 1 db
Károly Kilátó parkoló és a kilátó közötti rész: 3 db
Erzsébet kert: 2 db
Deák tér: 2 db
Sörházdomb: 1 db
Ojtozi fasor: 2 db.

Az odúk kihelyezésén túl a tervezett program hossza a téli fagyos időszak hosszától és a madarak étvágyától függően változik, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján két-három évig fedezetet nyújthat a téli táplálék biztosítására.

A fenti célkitűzések a - regisztráció utáni - szavazást is biztosító oldalról, a http://www.heinekensopronert.hu/ oldalról származnak.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin